Balkan roadtrip (dag 2): Krka National Park

Krka Nationalpark 68

Det är snudd på sovmorgon när vi väcker sönerna vid åtta. Vattenmelon och lite kefir utgör frukost och så packar vi ihop oss och åker vidare.

I dag står orten Rakovica längre norrut som slutmål, men på vägen dit tänker vi göra ett besök på Krka Nationalpark och titta på alla vattenfall. Här får man även bada så ett dopp framför vattenfallen står också på agendan.

Krka National Park

När vi kommer fram till parkeringen är det fullt av bilar och människor. Solen steker från en alldeles klarblå himmel och det är riktigt varmt.

Vi betalar drygt 750 kr i inträde för fyra personer. Då ingår bussen ner till Skradin Buk där vandringsleden och vattenfallen finns.

Krka Nationalpark 6

Vi är verkligen inte ensamma om denna upplevelse. Det hade vi väl i och för sig inte förväntat oss, men kanske inte heller riktigt här många människor. Det är människor överallt och bitvis är det så trångt på spängerna att det är svårt att stanna utan att bromsa upp alla bakom.

Krka Nationalpark 49

Vi följer strömmen av människor och försöker njuta av den vackra omgivningen så gott det går. För här är verkligen vackert!

Överallt dyker det upp små vattenfall och vattnet är alldeles klarblått. Det är helt klart värt ett besök här, trots det minimala utrymmet.

Krka Nationalpark 19Krka Nationalpark 30Krka Nationalpark 15Krka Nationalpark 31Krka Nationalpark 33Krka Nationalpark 48

Efter en timmes promenad i den något svalare skogen kommer vi fram till Skradin Buk och det kända vattenfallet tornar upp sig framför oss. Här är det om möjligt ännu fler människor. Faktiskt människor i varenda liten buske.

Krka Nationalpark 58

Men bada ska vi. Trots att det verkar vara trångt om utrymmet även i vattnet.

Vi letar upp ett träd att byta om under. Inte den lättaste uppgiften visar det sig. De flesta träd är redan upptagna.

Krka Nationalpark 73

Vi blir inte långvariga i badet. När svetten sköljts av och vi känner oss avsvalkade går vi upp och byter om. Detta här är inget ställe vi vill hänga på någon längre stund.

Med varsin glass i handen försöker vi sen ta oss fram över bron. Inte heller det är en helt lätt uppgift, men på andra sidan bron lättar trycket av människor något.

Krka Nationalpark 75Krka Nationalpark 84Krka Nationalpark 83Krka Nationalpark 85Krka Nationalpark 93

Vi kommer fram lagom tills bussen går tillbaka mot parkeringen.

När vi kommer tillbaka äter vi lunch innan vi sätter oss i den varma bilen för att köra vidare.

Rakovica

Vi kör vidare mot Rakovica och faktiskt rakt på vårt boende för dagen, Apartment Marija.

Vår värd meddelar dock att vi ska bo i en annan stuga lite längre bort och visar oss vägen dit. Vi kommer fram till en liten trästuga ute på landet med utsikt över gröna böljande kullar och skogar. Huset ligger enskilt till, det är bara vi och en holländsk familj som huserar på övervåningen.

Apartment Marija, Rakovica 0Apartment Marija

Apartment Marija, Rakovica 21

Lägenheten på bottenplan är fint inredd och vi trivs från första stund. Här får vi inget kvitto och inga pass behövs lämnas in. Hyreskontraktet beseglas i stället med varsitt rejält glas hembränd slivovica.

Apartment Marija, Rakovica 13Apartment Marija, Rakovica 7

På kvällen åker vi in till den lilla orten Rakovica och handlar mat. Dukar upp utomhus och njuter av tystnaden och lugnet.

Inga mygg finns det heller så vi kan sitta ute långt in på kvällen. Cikadorna spelar för fullt utanför fönsterna och då och då dunsar det ner ett päron på taket. Hade det inte varit för att schemat är väl tajt denna gång skulle vi kunnat stanna här längre och bara njuta.

Men nu får vi nöja oss med den lilla tid vi har här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s