Balkan roadtrip (dag 1): Trogir

Trogir 37

Split

Vi landar i ett varmt Split klockan 9 på morgonen.

Hämtar ut vår hyrbil som ska ta oss genom tre länder runt Balkanhalvön. Vi synar bilen både länge och väl innan vi släpper iväg biluthyraren. Han tycker nog vi är väl petiga, men vi vill inte betala för repor som redan finns i lacken. Been there, done that liksom.

Trogir 97

Trogir

Vi kör mot den lilla orten Trogir som ligger ett par mil utanför Split.

Bilresan ska ta exakt åtta minuter enligt Google Maps och vår utskrivna karta. Om man kör rakt på vill säga. Det gör naturligtvis inte vi. Men vi är nära. Det är inte helt lätt att hitta rätt när gatunamn lyser med sin frånvaro (och man vägrar gps).

Vi kör ett par varv, men är säkra på att vi är i rätt område. Till sist får vi gå av och fråga oss fram till Apartment Laguna där vi ska bo första natten.

2Apartment Laguna, Trogir 1Apartment Laguna

2Apartment Laguna, Trogir 3

Vi är tidiga och vår värd har inte hunnit städa ur vår lägenhet. Vi ger oss därför ut i Trogir för att hitta något att äta under tiden.

Vi bor nära Gamla stan, den historiska del av Trogir som 1997 blev upptagen på UNESCO:s världsarvslista, så vi styr kosan dit.

Trogir 79

Vi blir genast förtjusta i de små trånga gränderna, men innan vi går på upptäcktsfärd får det bli pizza på en mysig restaurang.

Trogir 81

Efter maten går vi en promenad genom gränderna. Vi besöker även den lokala marknaden och handlar morgondagens frukost på Konzum innan vi går tillbaka till pensionatet för lite vila.

Trogir 34

På kvällen går vi ännu en promenad i de gamla delarna av Trogir. Vi kan liksom inte få nog av dessa gamla, pittoreska byggnader.

Vi beundrar den vackra St Lawrencekatedralen och köper lavendeltvål i en av de många affärerna inne i gränderna.

Trogir 42St Lawrencekatedralen

Trogir 51Trogir 49Trogir 75Trogir 70

Nere vid hamnen ligger den gamla Kamerlengoborgen från 1400-talet. Det går att promenera runt uppe borgen, men vi nöjer oss med att beundra den från utsidan.

Trogir 65Kamerlengoborgen

Trogir 66Trogir 63

Vi snirklar oss sen igenom de mysiga gränderna ännu ett par varv och avslutar sen kvällen med varsin god kroatisk glass som vi avnjuter nere vid vattnet.

Trogir 58St Dominikkyrkan

Trogir 57Trogir 92Trogir 94

En alldeles perfekt inledning på vår Balkansemester. Vi gillar verkligen Trogir!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s