Balkan roadtrip (dag 6): Mostar

2Mostar 206

Resa Baska Voda – Mostar

Vi hinner med lite tid på den svala balkongen innan vi packar ihop och ger oss av mot Mostar i Bosnien och Hercegovina. I dag ska det blir runt 42 grader i Mostar.

Vi kör en timme på den fina motorvägen innan vi svänger av mot gränskontrollen. Här får vi vänta runt en timme innan det är vår tur. Kontrollen går utan problem och så är vi i Bosnien och Hercegovina, eller i Hercegovina för att vara exakt.

Vi betalar in oss för att köra motorvägen till Mostar, men hinner inte långt innan motorvägen är stängd och vi får köra av på en mindre väg. Även här ser vi en ordentlig skogsbrand uppe på berget.

1Pocitelj 01Pocitelj 5

Vi passerar samhällen som Capilinja, Pocitelj och Buna innan vi på fina vägar svänger in mot Mostar.

Vår egenhändigt utskrivna karta över vägen till vårt hotell har sedan länge upphört att gälla, men det är väl skyltat och vi rullar in på parkeringen till Villa Nadin, där vi ska bo en natt, utan problem.

Villa Nadin, Mostar 1Villa Nadin

Villa Nadin, Mostar 3

Personalen är inte den trevligaste vi mött. Inte heller går det att betala med kort som utlovat, det är bara att hosta upp kontanter. Men det finns i alla fall en hett efterlängtad pool.

Vi inviger poolen direkt.

Villa Nadin, Mostar 24

Sen trotsar vi hettan och vandrar iväg för att titta på Stari Most, bron som förstördes i kriget på 90-talet och som sen återuppbyggdes 2004. I dag tillhör bron och området runt omkring UNESCO världsarv.

Det är helt overkligt varmt och första biten är vi tvungna att vandra i stekande sol. Vi hittar bron efter ett tag och beundrar den underifrån och ovanifrån.

2Mostar 28Stari Most

2Mostar 392Mostar 42

Vi köper glass, strosar i de mysiga gränderna och så tittar vi förstås på killarna som hoppar ner för den 25 m höga bron. Sen ger vi upp. Värmen tar knäcken på oss och vi måste helt enkelt hinna med ett poolbad till, nu när vi äntligen har pool.

Efter badet hänger vi på rummet en stund. Vägrar gå ut innan solen försvunnit bakom bergen. Då tar vi en ny promenad ner mot gamla stan och bron.

2Mostar 2322Mostar 622Mostar 1592Mostar 1002Mostar 106

Mostar är en mysig stad, trots alla påminnelser från kriget i början av 90-talet. Nya hus trängs med gamla, sönderbombade hus. Överallt står byggnader fulla med kulhål.

Det är svårt att ta in vad som utspelade sig här för nästan 25 år sedan.

2Mostar 1842Mostar 122Mostar 142Mostar 46

Vi äter middag på Sadrvan som ligger mitt inne bland gränderna. Efter middagen  dricker vi bosniskt kaffe och delar på ett par baklavas.

Det hinner bli mörkt innan vi går tillbaka till hotellet och gör kväll.

2Mostar 222

2Mostar 1862Mostar 1932Mostar 197

Följande morgon ställer vi klockan på 6. Tanken är att hinna med ännu en runda ner till Mostars gamla delar innan det blir för varmt och innan bron hinner fyllas upp med människor.

Det är bara halva familjen som nappar på denna idé. Sönerna väljer att stanna kvar och ta sovmorgon när vi andra ger oss iväg.

2Mostar 2052Mostar 2072Mostar 211Kriva Cuprija

2Mostar 241Stari Most

2Mostar 2282Mostar 2422Mostar 244

Efter en riktigt god frukost på hotellets mysiga innergård packar vi in oss i bilen. Nu vill vi hinna till Blagaj och klostret Blagaj Tekija innan värmen hinner ta kål på oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s