Balkan roadtrip (dag 4-5): Baska Voda

Baska Voda 25

Resa Plitvicesjöarna – Baska Voda

Det är motorväg nästan hela vägen ner till Baska Voda. Rök från skogsbranden en bit i från ligger som ett täcke över himlen. Flygplanen går i skytteltrafik ovanför oss för att vattenbomba branden.

Vi stannar till vid en mack för att tanka och fylla på sockerhalten i blodet. Termometern visar 40 grader och vi stannar inte ute i onödan. Det är riktigt varmt!

Vi kör rakt på vårt boende, Adria Apartments, där vi egentligen har bokat in oss tre nätter. Ändrade planer har dock gjort att vi bara kommer stanna två nätter. Om inte Baska Voda visar sig vara så härligt att vi vill skippa Mostar där vi har dubbelbokat en natt.

Apartment Adria, Baska Voda 5Adria Apartments

Baska Voda 83

Baska Voda

Lägenheten är väldigt fin och vi hänger en stund på rummet innan vi går ner längs den långa branta gatan mot havet och affärerna. Vi badar fötterna i det ljumma vattnet, njuter av en fantastisk solnedgång och strosar upp och nerför shoppinggatan.

Baska Voda är en charmig liten ort, omgiven av höga berg på ena sidan och Adriatiska havet på den andra sidan. Men det är lite väl mycket människor för att vi ska trivas helt och hållet, så nä, det räcker nog med två nätter här känner vi.

Baska Voda 5Baska Voda 71Baska Voda 76

Vi äter en god middag på restaurang Palace, njuter av utsikten över hamnen och tittar på alla människor som passerar innan vi går hem och gör kväll.

Baska Voda 42

Nästa dag händer inte mycket. Vi känner att en vilodag ligger helt perfekt i schemat och har absolut ingenting inplanerat. Baska Voda har vi redan promenerat oss igenom och ingen i familjen känner för att gå på ännu en upptäcktsfärd när solen steker och det är närmare 40 grader ute.

Baska Voda 61Baska Voda 69

Bada i havet vill vi ju förstås. Men ligga och steka på stranden är inte vår melodi. Inte heller är vi lockade av att trängas med alla andra på de små klapperstensstränderna. Vi bestämmer oss för att avvakta tills senare.

Baska Voda 89Baska Voda 15

Så dagen går och vi hänger på balkongen tills värmen driver in oss i lägenheten. Först på kvällen kommer vi iväg för ett dopp i havet. Det är fortfarande hett ute och vi är genomsvettiga när vi väl kommer fram till den lilla stranden bredvid hamnen. Det är fortfarande en hel del människor kvar, men vi hittar en liten plätt att lägga handdukarna på och hoppar i.

Baska Voda 90

Vattnet är alldeles ljummet och grumligt. Knappast svalt och kristallklart. Vi trängs med plastdjur, lekande barn och får ducka för alla bollar som flyger över huvudet på oss. Det flyter skräp runt oss och det känns faktiskt inte alls så fantastiskt att bada i havet som vi föreställt oss. Men avsvalkade blir vi. Åtminstone för stunden.

En stunds njutning på den lilla stenbryggan, sen går vi tillbaka. Byter om, hämtar kameran och så går vi runt i Baska Voda tills det är dags för solen att försvinna ner i havet.

Och vilken solnedgång! En av de absolut bästa vi sett på väldigt länge.

Baska Voda 36Baska Voda 98Baska Voda 29

Vi äter middag på mysiga restaurang Victoria nere vid havet. Det är fortfarande otroligt varmt ute. Svetten lackar och det spelar ingen roll att solen har gått ner.

Vi känner oss klara med Baska Voda och är helt nöjda med att åka vidare i morgon. Lika nöjda är vi över beslutet att göra absolut ingenting i dag.

Baska Voda 109

Nu laddar vi för vidare äventyr i Bosnien-Hercegovina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s