Dublin – ett besök på Guinness Storehouse

4Guiness Storehouse 44

En av Dublins främsta attraktioner är Guinness Storehouse. Vi tillhör skaran som gillar mörk öl och Guinness och därför är ett besök här givet.

Vi köper inträdesbiljetterna hemifrån. Så slipper vi ställa oss i biljettkön när vi kommer fram. 180 kr/pers betalar vi och då ingår det en pint Guinness när rundvandringen är klar.

4Guiness Storehouse 34Guiness Storehouse 4

Vi har valt den första tiden klockan 9.30. Så kan ungdomarna ta sovmorgon och vi är tillbaka lagom för att hinna med resten av Dublin.

Det är tidig morgon när vi ger oss iväg med kartan i handen. Guinness Storehouse ligger på samma sida av floden Liffey som vi bor på och enligt kartan ska det bara ta en knapp halvtimme att promenera dit. Det gör det också.

Vi möter nästan inga människor där vi går. Det känns som hela Dublin sover trots att klockan bara är strax efter åtta.

4Guiness Storehouse 12

När vi kommer fram har de inte öppnat ännu. Vi går en runda i omgivningen kring bryggeriet medan vi väntar på att få gå in.

4Guiness Storehouse 24

Till sist går vi in. Inne är det fullt av andra människor som väntar på att bli insläppta. Vi som trodde det bara var vi som valt denna tidiga morgontimme. Efter en gemensam och kort introduktion får vi gå på egen hand mellan våningsplanen.

Vi jobbar oss upp, våning för våning. Sammanlagt finns sex våningsplan att besöka, entréplan inkluderat.

4Guiness Storehouse 27

På entréplan visas The Guinness Retail Story och The Brewing Story.

Här får vi lära oss om de olika ingredienserna som krävs för att göra en perfekt Guinness. Vatten, malt, humle, jäst och rostad korn är receptet. Precis som med all öl antar vi. Men tydligen är hemligheten hur länge kornet rostas.

4Guiness Storehouse 32

På första våningen får vi ta del av Arthur´s Guinness Story och Cooperage & Transport.

Här finns också ett litet café som denna morgon gapar tomt, vilket kanske i och för sig inte är så konstigt. Hela våningen gapar för övrigt tom. Det gör inte oss något. Vi gillar när inga andra människor stör utsikten.

4Guiness Storehouse 344Guiness Storehouse 374Guiness Storehouse 384Guiness Storehouse 414Guiness Storehouse 42

På andra våningen finns Tasting Experience.

Här lär vi oss hur vi ska dricka vår Guinness. Två små provglas får vi med oss att avnjuta i en folktom salong.

4Guiness Storehouse 51

Efter provsmakningen tar vi oss upp till tredje våningen, World of Advertising.

4Guiness Storehouse 66

På fjärde våningen, Connoisseur Experience, erbjuds bl a provsmakning och möjlighet att lära sig hälla upp en perfekt pint Guinness. Detta kräver en separat bokning och är inget vi är särskilt intresserade av.

Så nu återstår bara att inkassera vår pint som ingår i biljettpriset. Denna kan drickas antingen på femte våningen, Brewer´s Dining Hall, eller uppe i Gravity Bar.

5Gravity Bar 0

Valet är enkelt. Såklart vi ska sitta i Gravity Bar med utsikt över hela Dublin!

5Gravity Bar 12

Att dricka öl så här direkt efter frukost är inget vi gör till vardags precis. Alltså blir vi sittande betydligt längre än vi tänkt från början. Det gör förstås inget. Utsikten över ett grått Dublin är inget att klaga på och vi sitter gott där i våra fåtöljer. Hemma i lägenheten meddelar dessutom ungdomarna att de precis har vaknat och att de kan tänka sig att ta det lugnt ett tag.

Vi behöver med andra ord inte skynda oss tillbaka.

5Gravity Bar 65Gravity Bar 275Gravity Bar 325Gravity Bar 35

När pinten så till sist är utdrucken lämnar vi vår fina fönsterplats och ger oss ner till affären på entréplan. Här finns allt möjligt att handla. Någon Guinness blir det dock inte. Däremot landar både chips och choklad med smak av Guinness i varukorgen.

6Guiness Storehouse 8

Vårt besök på Guinness Storehouse varar i över två timmar.

Den mesta tiden spenderas i Gravity Bar, att dricka en pint öl kräver sin tid. Vi har också våningsplanen i princip för oss själva vilket gör att vi inte behöver vänta eller trängas någonstans. Vart alla människor tar vägen är för oss en gåta. Kanske går de direkt till Gravity Bar efter insläpp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s