Galway – ett besök i Irlands fjärde största stad

6Galway 2

Galway

Det är eftermiddag när vi rullar in i Galway till de passande tonerna av Ed Sheerans Galway Girl.

Galway är Irlands fjärde största stad och vi ska spendera nästan två timmar här.

6Galway 23

Vi promenerar upp längs de små gatorna. Här finns gott om färgglada hus, som en kontrast till alla bleka naturfärger vi sett under dagen. Gatorna är fulla med människor och det är faktiskt lite trångt på sina ställen.

6Galway 9DSC_0963x

De flesta affärer är stängda denna påskdag. Det gör oss inget, vi har annat än shopping i tankarna under vårt besök här. Eller vänta, har vi något alls i tankarna, vad är det egentligen tänkt att vi ska se och göra här?

Vi ska inte shoppa tröjor från ön Aran i alla fall. Trots att de enligt vår guide är mycket kända och kostar nästan 1000 kronor mindre här än i Dublin. Tröjorna är dock väldigt fina och säkert värda varenda krona.

6Galway 296Galway 49

Någon pint öl på The Kings Head blir det inte heller under vårt besök, trots att den anrika puben sägs vara en av de bästa i Galway.

6Galway 21

Vi går gata upp och gata ner. Tittar i skyltfönster och tittar på människor. Stadskärnan är liten och mysig.

Galway Food Festival pågår under denna påskhelg och förmodligen är det förklaringen till alla människor ute på gatorna. När vi drar oss ner mot hamnen möts vi av en massa matstånd där vi kan köpa allt från korv till varma crepes. Men vi är inte där för att äta. Vi är där för att titta på the Spanish Arch, ett litet valv som utgör en del av den mur som skyddade staden från plundring på 1500-talet.

6Galway 346Galway 35

Vi går ytterligare ett par varv i staden. Sen vet vi inte riktigt vad vi ska göra med resten av tiden. Det är kallt och vi fryser.

Vi hamnar till sist på Mc Donalds. Av alla ställen på jorden. Inte för att äta, utan mest för att hitta en plats där vi alla kan sitta och värma oss en stund. Lite pommes slinker förstås ner medan vi tinar upp där inne.

6Galway 116Galway 426Galway 166Galway 52

När vi kommer tillbaka till bussen är chauffören försenad och väntas dröja ännu en stund. Vi hinner med en runda till, berättar guiden. Om vi vill alltså. Det vill vi egentligen inte, men eftersom vi inte heller vill stå och frysa vid en låst buss går vi ännu en runda längs Galways gator.

6Galway 51

6Galway 54Nä, Galway imponerade inte på tonåringarna!

Det är kväll när vi äntligen lämnar Galway och kör mot Dublin.

Vår guide berättar att Galway är känt för att vara ett riktigt festmecka för stadens unga studenter. En vecka om året är det fest dygnet runt och studenterna står i kö till pubarna redan när de öppnar på morgonen. Det har tydligen gått så långt att studenter från andra universitetsstäder har blivit så sugna på att åka hit för att festa att vägarna har fått stängas av.

Vi ryser en smula när vi hör henne berätta. Vi är glada över att vi inte är här på besök just den veckan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s