Dublin – en reseberättelse

1Dublin 3

Det är faktiskt inte tänkt att bli någon resa över påsk i år. Men så ligger Irland och lockar med både stad och naturupplevelser och när dottern dessutom annonserar att hon vill  följa med blir lockelsen för stor. Påsk hemma får vänta till nästa år. Eller nästa.

Avresa på kvällen gör att vi inte behöver offra någon semesterdag.

1Dublin 41Dublin 7

Eftersom vi är fem på denna resa har vi förbokat transfer till hotellet hemifrån.

Med förra årets strul med förbokad transfer i minnet håller vi tummarna för att Dublin gör ett bättre jobb. Så blir det naturligtvis inte. När vi landar står ingen transfer och väntar på oss. Vi får ringa till firman som lovar att komma snart. Snart visar sig inte vara så snart, men till sist sitter vi i taxin för färd till hotellet.

Vi har bokat in oss fyra nätter på Christchurch Apartments by Premier City och på värdens uppmaning ringer vi nu upp honom eftersom vi närmar oss. Då får vi höra att vi ska bo på en helt annan adress än den vi fått och som den förbokade taxin nu är på väg att köra oss till. Den nya adressen vill han inte berätta på telefon. Han ska skicka den via sms. Ett sms som aldrig tycks dyka upp. Samtidigt undrar förstås taxichauffören vart han nu ska köra, om han ens kan köra oss dit.

Vi blir avlämnade på en gata i Temple Bar. Det regnar förstås. Dublin känns inte ett endaste dugg välkomnade.

Det krävs en hel del samtal till innan vi äntligen kan öppna dörren till vår lägenhet som ligger centralt med utsikt över floden Liffey.

2Hotell Christchurch Apartments 64Hotellgatan 016Temple Bar 2

Vi går hårt ut från början. Vi har tre dagar på oss och schemat är tajt. Vi inser ju att det är alldeles för tajt för åtminstone delar av tonårsligan. Men de biter klädsamt ihop och ställer snällt upp på våra upptåg.

Första dagen är bokad åt rundresa på Nordirland.

Läs om utflykten här: Giant´s Causeway, Causeway Coastal Route, Belfast

1Dublin 15

En ynka dag får Dublin av oss. Inte ett endaste dugg mer.

Vi är uppe tidigt. Familjens vuxna har bokat in sig på ett besök på Guinness Storehouse. Här går det visserligen alldeles utmärkt att ta med sig både barn och ungdomar, men det visar sig inte finnas något intresse hos familjens sådana. Och det kanske egentligen är ett väldigt gott tecken.

1Dublin 18

Med en sedvanlig hemmautskriven karta promenerar vi längs med floden mot vår destination. Det är tomt på gatorna där vi går. Det verkar vara fler som tar sig sovmorgon denna påskdag.

2Christchurch Church 52Christchurch Church 16

Läs mer om vårt besök här: Dublin – Guinness Store House

När vårt besök är avklarat bestämmer vi oss för att beta av lite sevärdheter på vår väg tillbaka till lägenheten.

Teeling Whiskey Distillery

Ett besök på Teeling Whiskey Distillery känns som ett måste för whiskydrickaren i familjen. Vi nöjer oss dock med ett besök och hoppar över touren. Det är mycket som ska hinnas med denna dag. Vi kan inte göra allt!

8Teeling Whiskey Distillery 38Teeling Whiskey Distillery 108Teeling Whiskey Distillery 17

På väg tillbaka passerar vi St Patricks Cathedral och tar oss en titt i den lilla parken som bjuder på Dublins första grönska.

9St Patrick Cathedral 29St Patrick Cathedral 111Dublin Castle 0

I lägenheten väntar ungdomarna, nu ivriga på att ge sig ut i Dublin. Det blir därför bara en snabb kopp kaffe innan det är dags att ge sig ut igen.

Trots att vi har läst på vet vi inte riktigt vad vi vill se och göra. Någonstans har vi läst om Dublins talking statues och bestämmer oss därför för att leta reda på lite statyer över kända personer. På köpet får vi en god överblick över staden. Initiativet faller inte i helt god jord hos alla. Statyer! Vad ska det vara bra för?

På andra sidan floden hittar vi både statyerna av James Joyce och Meeting Place.

Jameson Distillery

Vi passar också på att göra ett besök på Jameson Distillery. När vi ändå är på denna sidan floden. Det blir bara ett kort besök innan vi promenerar vidare.

13Jameson Distillery 1.JPG13Jameson Distillery 1313Jameson Distillery 1513Jameson Distillery 19

Vi tar oss över till andra sidan floden för att fortsätta vårt statyletande. Det är trångt på gatorna och vi får kryssa oss fram. Vi är helt klart inte de enda som tänkt Dublin som påsklovsdestination.

Inne på National Gallery of Ireland bockar vi av George Bernard Shaw och i parken Merrion Square hittar vi Oscar Wilde på en sten.

19Oscar Wilde statyn 1

På väg tillbaka hittar vi Molly Malone. Henne vet vi inte mycket om. Det blir till att gå hem och googla lite information.

Nu känner samtliga att statysamlandet nått sin gräns och vi strosar tillbaka till lägenheten för en stunds vila innan det är dags för middag. Resans höjdpunkt enligt vissa i familjen!

17Trinity College 0

Ungdomarna får välja matställe och inte helt otippat faller valet på den japanska restaurangen Eatokyo i Temple Bar. Restaurangen ligger ett stenkast från lägenheten så det är inte många meter vi behöver gå.

Alla beställer ramen. Det smakar utmärkt. Inte den bästa ramen vi ätit och kanske inte helt värt priset, men ändå helt ok.

22Eatokyo 022Eatokyo 7

Resten av kvällen ägnar vi åt att leta påskägg och mumsa godis.

10Dublin 6

Sista dagen på resan har vi bokat in oss på en utflykt till Irlands västkust och de berömda Cliffs of Moher.

Det är samma tidiga avfärd som vid utflykten till Nordirland. Skillnaden är att vi denna gång vet var upphämtningsplatsen är och vi kan därför sova ända till kl 6.

Läs om utflykten här: Cliffs of Moher, Galway

I morgon lyfter planet tillbaka mot Köpenhamn och ännu en av årets resor är över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s