Gammelstads Kyrkstad, Luleå

DSC_0695

Besök vid världsarv står alltid högt upp på vår önskelista när vi reser utomlands. Trots det inser vi att vi är alldeles för dåliga på att besöka våra egna världsarv. Av 15 svenska världsarv visar det sig att vi så här långt bara har besökt ynka 2 stycken.

Och så kan vi ju inte ha det.

Här får bli bot och bättring, ytterligare en punkt läggs därmed till på bucketlistan; nämligen att besöka samtliga av Sveriges världsarv.

Vi kör igång med uppgiften direkt under vår roadtrip till Norrland denna sommar.

DSC_0667

Uppgiften visar sig gå som en dans.

Efter ett par dagar vid världsarvet Höga Kusten fortsätter vi vår färd norrut och vad passar bättre än – efter drygt femtio mil i bil – att ta en bensträckare vid världsarvet Gammelstad Kyrkstad utanför Luleå. Nu när vi ändå har vägarna förbi.

DSC_0668

Gammelstad Kyrkstad anses vara den bäst bevarade kyrkstaden i Sverige och blev därför utsedd till världsarv år 1996.

Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Den illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö.

DSC_0678

Vi får lära oss att det var här som Luleå grundades och att staden flyttade hit på 1600-talet.

I kyrkstaden finns 405 kyrkstugor runt den stora medeltidskyrkan Nederluleå kyrka. Stugorna byggdes en gång av bönder som hade längre en mil till kyrkan. De användes som övernattningsstugor i samband med kyrkobesök, ting, sockenstämmor och marknader

I dag är de flesta av stugorna privatägda, men många av dem är obebodda och används bara vid speciella tillfällen.

DSC_0675DSC_0684DSC_0705DSC_0697

Vi parkerar på torget framför kyrkan och svänger inom närliggande Visitor Center innan vi ger oss ut på en promenad bland stugorna.

Ett besök inne i kyrkan tar vi oss också tid till, för trots att det står att den är stängd pga av coronapandemin står dörren öppen och ingen verkar misstycka till att vi kliver in.

DSC_0702DSC_0700DSC_0733

Vi fortsätter sen vidare in i de små gränderna. Tittar inom friluftsmuséet Hägnan som ligger i anslutning till stugorna, men här är alldeles för mycket människor för vår smak så vi vänder tillbaka mot torget igen.

DSC_0707DSC_0715DSC_0716DSC_0717

Gammelstad Kyrkstad är inget ställe man hänger vid en hel dag, tycker åtminstone inte vi.  Men som bensträckar-paus är det ett perfekt ställe att stanna till på.

DSC_0732

Vi känner oss nu nöjda och klara med vårt besök och lägger så även detta världsarv till vår samling.

Nu fortsätter färden vidare mot Haparanda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s