Sveriges östligaste punkt – Sundholmen, Haparanda

DSC_0757

Tanken från början är att kunna bocka av besöka alla Sveriges ytterpunkter och mittpunkt (er) denna sommar, men så sätter Finland stopp för den möjligheten. Till vårt grannland i öst är vi inte välkomna denna sommar och därmed försvinner möjligheten att besöka Treriksröset som är Sveriges nordligaste punkt.

Men vi vill i alla fall passa på att bocka av Sveriges östligaste punkt när vi ändå befinner oss i Haparanda. En uppgift som kommer visa sig vara betydligt mer komplicerad än vad vi någonsin kunnat föreställa oss.

DSC_0895Cape East i Haparanda – Sveriges östligaste fastlandspunkt?

Egentligen är Sveriges östligaste punkt ön Kataja, en liten ö i Haparandas skärgård som delas mellan Sverige och Finland.

Men nu är vi inte så petiga när det gäller Sveriges ytterpunkter. Den östligaste fastlandspunkten duger gott åt oss och den ska enligt våra efterforskningar finnas på Sundholmen här i Haparanda.

DSC_0749Sundholmen och Torne älv. På andra sidan Finland.

Vi gör ett ytterpunktsförsök redan första kvällen i Haparanda. Kvällen är ljus och benen behöver motioneras efter den långa bilfärden så vi ger oss ut på en promenad längs Torne älv.

På andra sidan älven skymtar vi Finland. Så nära, men ändå så långt borta. Det känns otroligt märkligt att vi just nu inte är välkomna dit. Fullt förståeligt, men ändå väldigt märkligt. Och väldigt sorgligt att det har blivit så här.

Målet för kvällen är Sundholmen. Här ska den östra punkten finnas enligt vår information och när vi efter ett tag ser en skylt peka mot Cape East känner vi oss förhoppningsfulla om att Sveriges östligaste punkt kommer bockas av redan i kväll.

Mission accomplished liksom.

DSC_0747

Till vår stora besvikelse visar sig Cape East vara ett nybyggt spahotell. Förvisso ser det riktigt trevligt ut, men det var ju inte riktigt det vi kom hit för.

Någon skylt liknande den vi sett på nätet om att vi nu står vid Sverige östligaste fastlandspunkt hittar vi inte heller när vi ser oss omkring i området. Däremot en stor förbudsskylt vid vägen bredvid hotellet som talar om för oss att vi inte är välkomna i området denna tid på dygnet.

Vi bestämmer oss för att gå tillbaka till hotellet och läsa på lite mer om hur vi tar oss till Sveriges östligaste punkt.

I morgon gör vi ett nytt försök.

DSC_0894Cape East

Nästa dag är vi tillbaka på Sundholmen. Nu tänker vi inte ge oss så lätt. Har vi tagit oss hela vägen till Haparanda så ska besöket vid den östligaste punkten bockas av. Så är det bara.

Nu är visserligen vägen bredvid hotellet öppen, men särskilt välkomna är vi ändå inte. Har vi inget ärende i området ombedes vi bestämt och inte särskilt vänligt att låta bli att passera. Och att leta efter Sveriges östligaste punkt kan väl knappast räknas som nödvändigt? Även om det just nu känns så för oss.

Vi går tillbaka till Cape East och fortsätter istället ner mot älven. Om vi tar oss in bakvägen? Där inga förbudsskyltar finns? Det borde väl vara helt i sin ordning resonerar vi och skrider genast till verket.

Sagt och gjort, vi passerar reningsverket bakvägen och kommer så fram till den stig vi förstått att vi ska ge oss in på för att komma fram till Sveriges östligaste punkt. Problemet är bara att vi ännu en gång befinner oss framför en förbudsskylt. Vi är inte välkomna här heller. Så det är bara att vända om. Vi hittar en annan väg utan förbudsskyltar. Trots det kan vi inte hjälpa att vi känner att vi egentligen inte borde vara här.

Efter ett tag kommer vi fram till en liten strand. På andra sidan en liten skog ser vi en stuga och en brygga. Vi känner igen platsen från bilder vi sett på nätet. Där är ju platsen vi letar efter! Sveriges östligaste punkt! Men hur sjutton kommer vi dit?

DSC_0886Nästan framme…

Vi bestämmer oss för att ta en genväg genom skogen. Det är ingen enkel genväg ska tilläggas, men nu är vi fast beslutna om att genomföra vårt uppdrag. Kosta vad det kosta vill. Efter ett tag kommer vi tillräckligt nära och vad får vi då syn på om inte ytterligare en förbudsskylt vid bryggan. Inte välkomna här heller alltså!

Vad är det här? Vad är det här för område egentligen? Vi som fått för oss att detta skulle vara så enkelt. Haparanda verkar då inte marknadsföra Sveriges östligaste punkt direkt.

DSC_0885Sveriges östligaste fastlandspunkt! Närmare än så här kommer vi inte…

Det är bara att vända tillbaka genom skogen. Trots att vi inte passerat några förbudsskyltar känner vi att vi nog inte borde vara här.

Vi går tillbaka till Cape East. En man från hotellet ser oss komma gående och kommer fram och pratar med oss. Vi berättar att vi letar efter Sveriges östligaste punkt. Men trots att han jobbar på hotellet känner han inte till någon ”Sveriges östligaste fastlandspunkts-skylt” och menar att vi nog kan se hela Sundholmen och Cape East som Sveriges östligaste punkt.

Så det får duga åt oss… eller?

2 reaktioner på ”Sveriges östligaste punkt – Sundholmen, Haparanda

 1. RoseMarie Eriksdotter

  Jag var dit 2020, efter att ha sett en fin bild på Sveriges östligaste punk!RoseMarie
  När jag frågade en kvinna på det nybyggda spa o hotellet sa hon: Nä dit går det inte att komma
  vi har ställt dit så mkt ”grejor”🙄🙄

  Gilla

 2. minbrokigavarld

  Ja, man kan ju inte påstå att Haparanda marknadsför den östligaste punkten precis. Synd för det är lite kul med sådant tycker jag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s