Muddus Nationalpark – vandring till Muddusfallet

DSC_0313

Coronapandemin har en uppenbar fördel när det kommer till en av punkterna på vår bucketlista;  nämligen att besöka Sveriges alla nationalparker. För sen punkten kom upp på listan för några år sedan har det gått ganska trögt. Sverige har allt som oftast fått se sig besegrad när semestern ska planeras.

Men nu när alla utlandsresor är inställda pga pandemin och vi denna sommar ”tvingas” semestra i Sverige besöker vi nationalparker på löpande band.

Nu är det ju inte så att vi bara vill kryssa av nationalparkerna för kryssandets skull, utan vi vill verkligen få en känsla för vad varje nationalpark står för. Besöken i nationalparkerna är absolut inget som bara ska hastas igenom.

Minst en vandring av något slag är ett måste vid våra nationalparksbesök. Mindre än så nöjer vi oss inte med.

DSC_0251

Muddus nationalpark blir den tredje nationalparken vi besöker under vår roadtrip genom Sverige. Och här är det inte bara ytterligare en nationalpark vi kan bocka av, utan även att av Sveriges världsarv; Laponia.

För naturligtvis samlar vi även på dessa. Klart man måste besöka Sveriges alla världsarv!

DSC_0248

Vi utgår från Gällivare när vi besöker Muddus Nationalpark. Sex mil enkel väg känns om en kort sträcka med tanke på alla mil vi har tillrättalagt sen vi startade vår roadtrip från Skåne för en knapp vecka sedan.

Sista milen in mot nationalparksentrén Skájdde går längs en ganska enslig grusväg.

Vi är dock inte helt ensamma när vi kommer fram till parkeringsplatsen. En tysk husbil verkar ha tillbringat natten på parkeringen, men utöver det är det tomt på andra människor. I och för sig är inte klockan så mycket. Vi är tidigt ute. Väderleksrapporten lovar regn i eftermiddag och då vill vi vara klara med dagens vandring.

Muddus Nationalpark verkar inte direkt vara en av sommarens stora turistmagneter.

DSC_0315

Valet av vandringsled denna dag faller på den 7 km långa leden till Muddusagathjaldak, Muddusfallet.

DSC_0125

Efter att vi lämnat de välordnade spängerna vid entrén bär det ganska direkt uppför.

DSC_0336

Av någon anledning har vi föreställt oss en ganska enkel vandring fram till vattenfallet. Varför vet jag inte riktigt, för vi har inte gjort någon vidare research inför dagens nationalparksbesök.

Vi blir dock  ganska snabbt varse om att det här inte kommer bli den enkla vandring vi föreställt oss. Rötter och stora stenblock är mer regel än undantag på leden, även om vi passerar en och annan spång under vår vandring.

DSC_0132

Det är alldeles tyst där vi tar oss fram över stock och sten. Denna djupa gammelskog sägs vara en av Sveriges tystaste platser och vi förstår varför.

DSC_0341DSC_0349DSC_0160DSC_0361

Det börjar bli riktigt varmt ute och snart tvingas vi skala av oss plagg efter plagg.

Trots att vår B&B värd i Gällivare varnat oss för Muddus alla mygg ser vi inte röken av dessa. Det känns faktiskt lite konstigt. För är det något vi verkligen minns av våra tidigare Norrlandsbesök så är det alla mygg och knott. Och nu vandrar vi här mitt inne i den djupa skogen, i T-shirt och mitt i myggsäsongen dessutom, och myggen är som bortblåsta. Inte en endaste insekt snurrar kring våra ansikten. Vi som har packat ner både myggnät och fyra olika sorters myggmedel.

Vi kan ju inte låta bli att undra om det är något fel på oss?

Men i vilket fall som helst är det skönt att slippa plågoandarna.

DSC_0374DSC_0185DSC_0376

Efter ett tag kommer vi fram till ett litet vägskäl mitt ute i skogen. Här kan vi välja om vi vill fortsätta längs en lättare väg eller ta den mer ansträngande leden mot vattenfallet.

Vi väljer den mer ansträngade leden. Tänker att det är bättre att ta den lätta på tillbakavägen.

Vi skymtar vattenfallet genom skogen, men förutsätter att vi kommer få en bättre överblick över fallet när vi närmar oss stugorna.

DSC_0378

Vi fikar i en av de fina stugorna innan vi ger oss ut på jakt efter vattenfallet.

DSC_0377DSC_0379DSC_0383

Vi följer ledmarkeringarna en bit genom myrmark tills vi kommer fram till en bro över Muttosädno, Muttosälven. Längre än så här vill vi inte vandra. För det är alldeles uppenbart att Muddusfallet inte ligger här.

DSC_0170DSC_0400DSC_0399DSC_0430DSC_0428DSC_0420

Vi stannar här en stund. Hoppar över till klipporna ute i älven och tittar på vattenvirvlarna. Hade det inte varit för de mörka moln som nu börjar torna upp sig på himlen hade vi stannat längre. För det här var en riktigt härlig och fridfull plats.

DSC_0434DSC_0440

När vi kommer tillbaka till platsen där vi skymtade Muddusfallet genom skogen får vi plötsligt syn på skylt som pekar en bit längre ner. Och här har vi mycket riktigt en bättre vy över fallet.

Så här blir vi förstås ståendes en stund.

DSC_0450Muddusfallet

DSC_0218DSC_0204DSC_0203DSC_0207DSC_0206

Vi väljer den lätta leden tillbaka till parkeringen. Den som går genom det grönaste blåbärsris man kan tänka sig.

Nu möter vi också fler människor på väg till fallet.

DSC_0234DSC_0237DSC_0240DSC_0244

Klockan är bara 15 när vi kommer tillbaka till entrén. Vi stannar en stund vid en av bänkarna och äter vår medhavda matsäck innan vi packar ihop oss för att köra tillbaka till Gällivare.

Totalt har vi vandrat 14 km i Muddus Nationalpark. En nationalpark vi direkt korar till den vackraste så här långt på vår Norrlandsresa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s