Haparanda Skärgårds Nationalpark – Seskarö

DSC_0842

Haparanda Skärgårds Nationalpark är den andra nationalparken vi besöker under vår roadtrip genom Norrland. Och våra förväntningar på denna skärgård är skyhöga. Vi tänker oss hav, vackra stränder och strandängar fulla av växter av olika slag.

Från början är tanken att det är ön Sandskär som ska stå som värd för vårt nationalparksbesök, men när vi någon vecka innan avfärd kommer på att vi nog borde kontrollera om båtarna går denna corona-sommar, visar det sig att vi får tänka om.

Båtarna till Sandskär går visserligen, men visar sig vara fullbokade under våra dagar i Haparanda. Så dags att googla lite. Vad finns det fler för nationalparksöar som är lättillgängliga för ett besök?

Valet faller på ön Seskarö som ligger 25 km från Haparanda och dessutom har broförbindelse med fastlandet vilket passar oss perfekt.

DSC_0877

Solen skiner från en nästan klarblå himmel när vi ger oss iväg från Haparanda för att köra ut till Seskarö.

DSC_0777

Ön känns större än vi förväntat oss. Vi kör förbi industrier, hus och affärer innan vi hittar en parkeringsplats. Gula markeringar på träden visar att det här nog finns någon typ av vandringsled så vi parkerar bilen och följer sen markeringarna in i en liten skog.

Skogen i sig känns inte så märkvärdig, björk och tall kantar den lilla stigen vi går på.

Vi kommer snart fram till en liten strand. Här stannar vi en liten stund innan vi bestämmer oss för att gå tillbaka till bilen och köra vidare.

DSC_0786DSC_0787DSC_0792DSC_0795

Vi kör vidare till Seskarö Havsbad & Camping.

Här hittar vi en informationstavla över vandringlederna på ön. Vi bestämmer oss för att försöka hinna med både den röda (naturstigen) och den blå leden under dagen.

DSC_0798DSC_0799

Tanken är att vi ska börja med den röda leden, men någonstans där i början missar vi tydligen en röd ledmarkering och så befinner vi oss helt plötsligt på den blå leden istället.

Nu spelar det ju ingen roll eftersom vi tänker att vi ändå ska hinna vandra båda.

DSC_0802

Första delen av leden går genom områden med tall och gran.

DSC_0806DSC_0812DSC_0813DSC_0815DSC_0818

Det är riktigt varmt ute och vandringshumöret är väl inte helt på topp. Vi längtar efter havet. Det är ju därför vi är här. En vandringsled i en nationalpark med ordet skärgård i namnet måste ju gå längs havet tycker vi.

DSC_0819

Humöret stiger inte heller när vi efter ett tag vandrar in i skogen.

För där bor myggorna. Och de verkar väldigt förtjusta över att vi kommer gåendes, lättklädda och alldeles myggmedelsbefriade. För vi har ju trott att vi skulle vandra längs havet. Där inte myggorna trivs.

Efter en stunds ettrig uppvaktning av dessa myggor ger vi upp. Drar de varma munkjackorna över våra huvuden och gräver fram ett citrondoftande myggmedel inköpt på Bali förra sommaren. Ett myggmedel de norrländska myggorna inte verkar vara särskilt imponerade av för de fortsätter envist surra kring våra huvuden.

DSC_0835

Lyckan är stor när vi äntligen får en skymt av havet.

Vi tinar upp en smula. Det var ju det här vi kom hit för. Havet och utsikten över öarna.

DSC_0839DSC_0846DSC_0847DSC_0853DSC_0860

Efter en stund lämnar vi havet och går tillbaka in på leden. Kanske kommer det fler stränder längs leden.

Det gör det inte visar det sig.

Så när vi kommer fram till stället i skogen där den blå leden går ihop med den röda bestämmer vi oss för att fortsätta längs den röda leden tillbaka till campingen. Vi känner inte längre något behov av att vandra båda.

DSC_0868DSC_0874Lägergårdens kyrka, Seskarö

DSC_0873

Efter en stund är vi tillbaka vid campingen. Vi bestämmer att vi nöjer oss här. Kanske ger vi ingen rättvis bild av Haparanda Skärgårds Nationalpark, men dessa timmar gav ingen mersmak. Och tyvärr tror jag inte vi kan ge myggorna hela skulden.

Vi hade andra förväntningar helt enkelt. Kanske var vi bara på fel plats i nationalparken. Samtidigt tänker vi att man nog lägger markerade vandringleder där det är som vackrast.

Så tyvärr Haparanda Skärgårds Nationalpark. Det kittlade inte till någonstans för vår del. Förlåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s