I dag är det dags att ta itu med vårt ytterpunktsprojekt, eller som i dagens fall mittpunktsprojekt. På vår väg från Sundsvall till Los är det tänkt att vi på ett ganska enkelt sätt ska bocka av samtliga av Sveriges mittpunkter.
För det finns nämligen inte bara en mittpunkt i Sverige. Beroende på hur man räknar så finns det fyra platser som alla aspirerar på titeln Sveriges mittpunkt.
Vi börjar med den mittpunkt som ligger närmast vår väg, nämligen Flataklocken.
Flataklocken
Flataklocken är ett berg vid Munkbysjön i Medelpad, knappt sju mil från Sundsvall där vi startar vår färd på morgonen.
En timme senare har vi snirklat oss upp längs grusvägen till toppen av Flataklocken. En liten felkörning hinner det förstås bli innan vi är framme. Någon envisas med att följa gps:en i stället för skylten och då kan man hamna någon helt annanstans på det lilla berget.
Flataklocken anses vara Sveriges geografiska mittpunkt, dvs jämviktspunkten av Sverige när Öland och Gotland har flyttats ihop med fastlandet.
På toppen av berget finns ett kafé som dessvärre inte har hunnit öppna när vi gör vårt besök. Vi får nöja oss med att titta på den fina utsikten i stället. Sen är det dags att fortsätta vår färd, för än finns det fler mittpunkter som ska bockas av.
Flataklocken – Sveriges mittpunkt nr 1
Naggnäsmon
Nästa mittpunkt-stopp blir Naggnäsmon utanför den lilla byn Naggen.
Naggen ligger bara tre mil från Flataklocken så snart rullar vi in i byn, nöjda och belåtna. Det här går ju som en dans. Åtminstone tills vi hamnar i en liten korsning och nu inte vet om vi ska ta höger eller vänster. Mobilen saknar nu dessutom täckning. Vi väljer att svänga höger, men naturligtvis borde vi ha svängt vänster. Det förstår vi efter ett tag när mobilen fått täckning igen och vi kan kolla upp vart vi ska.
Så det är bara att vända tillbaka.
Vi fortsätter vidare genom den lilla byn och ut på en grusväg i skogen mot Naggnäsmon.
Efter ett par kilometer ser vi en skylt som pekar in mot en mindre skogsväg. Innan vi fortsätter in på denna passar jag på att hoppa av och fotografera både skylt och tillhörande information under skylten. Detta ska senare visa sig vara ett klokt beslut.
Vi fortsätter så in på skogsvägen, en väg som aldrig tycks ta slut. Är vi verkligen på rätt väg här?
Men efter ett par kilometer längs denna skogsväg kommer vi till sist fram till en liten rondellaktig glänta i skogen. Någon parkeringsplats är det inte tal om, men vi parkerar längs kanten av gläntan. Resten av biten får vi gå till fots.
Det känns lite ödsligt där vi går. Visserligen möter vi ett annat par som är på väg tillbaka mot gläntan, men annars är det alldeles tyst och öde.
Efter en stund kommer vi fram till ett vindskydd vid sjön Lillnaggen och vet nu att vi gått för långt. Men vi har ingen aning om var vi borde svängt av. Vi har inte sett vare sig någon skylt eller stig på vår väg ner mot sjön. Återigen finns ingen mobiltäckning. Men då kommer jag på att jag fotograferat av informationen vid skylten uppe vid vägen. En titt på denna och vi förstår att någonstans innan vindskyddet ska det finnas några röda stolpar som leder vidare in i skogen.
Vindskyddet vid Lillnaggen
Vi vänder tillbaka och hittar snart de röda stolparna. Någon stig finns inte att följa utan det är bara att trampa in i det blöta blåbärsriset. Jag inser direkt att vita gympaskor inte är det mest optimala att ha på fötterna i denna terräng, men av någon anledning har jag fått för mig att denna mittpunkt ska ligga mer tillgängligt till. Det gör den inte.
Röda stolpar som leder oss in till mittpunkten
Efter en stunds traskande i det blöta gräset dyker den till sist upp, skylten som förkunnar att vi nu är framme vid Sveriges mittpunkt.
Här ute i skogen finns alltså ytterligare en av Sveriges mittpunkter, om man tänker sig mitten på en linje dragen från Sveriges sydligaste punkt till nordligaste punkt.
Naggnäsmon – Sveriges mittpunkt nr 2
Denna plats är ingen man hänger kvar vid någon längre stund. Vi petar i oss lite blåbär innan vi beger oss tillbaka till bilen igen.
Ytterhogdal
Vi fortsätter sen färden vidare mot Hälsingland. I Hogdalsbygden utanför Ytterhogdal, knappt 9 mil från Naggen, ska nämligen nästa mittpunkt ligga.
Här har man fått fram Sveriges mittpunkt genom att mäta ut mitten på en linje dragen från Sveriges sydligaste punkt till nordligaste punkt OCH även tagit med fastlandets gränser i väst och öst.
När vi kommer fram till Ytterhogdal passerar vi bara genom orten för att sen återigen svänga in på en grusväg i skogen.
Varför hamnar alla mittpunkter mitt i skogen?
En sista skylt talar om för oss att nu är vi nästan framme, resten av sträckan får vi gå till fots. Den lilla parkeringsplatsen vid skylten är redan upptagen av en annan bil så vi får ställa bilen en bit längre bort.
Sen är det bara att vandra in mot skogen och här finns faktiskt en liten stig som vi kan följa.
På väg mot mittpunkten
Vi har läst att det ska vara ungefär en kilometer att gå innan vi kommer fram. Men efter ett tag börjar vi fundera på om vi har gått rätt. För nu har vi definitivt gått en längre sträcka än så. Och vi har inte riktigt tid att gå vilse i skogen. Vårt mittpunktsletande har tagit betydligt längre tid än vi räknat med och vi har mer som ska göras denna dag.
Men precis när vi börjar tveka om vi ska vända om får vi syn på den, flaggstången mitt ute i ingenstans som förkunnar att vi nu nått fram till Sveriges mittpunkt. För tredje gången denna dag.
Hogdalsbygden – Sveriges mittpunkt nr 3
Vi är faktiskt inte ensamma här. Ytterligare ett annat par är här i samma ärende, vilket vi båda finner lite komiskt.
Varför man har valt att sätta upp en flaggstång här istället för en skylt vet vi faktiskt inte riktigt.
Vi stannar inte så länge. Ett varv runt flaggstången, en titt på omgivningen och ett par nävar blåbär senare beger vi oss tillbaka till bilen igen.
Än är vi inte klara med vår uppgift.
Kårböle
Ytterligare en mittpunkt återstår innan uppgiften är avklarad. Nämligen ett besök i den lilla orten Kårböle, även denna belägen i Hälsingland.
Här har vi varit tidigare, två gånger dessutom.
Kårböle – Sveriges mittpunkt nr 4
Någon speciell plats behöver vi inte leta upp här. Kårböle räknas som Sveriges geometriska mittpunkt, dvs jämviktspunkten när Öland och Gotland har fått behålla sina positioner utanför fastlandet.
Med besöket i Kårböle anser vi oss nu ha besökt Sveriges samtliga mittpunkter.
Visserligen läser vi att även Hybo Klack i Ljusdal, Hälsingland gör anspråk på att vara Sveriges mittpunkt om man även tar hänsyn till territorialvattnet, men en googling på denna punkt visar noll och ingen information om var denna punkt finns eller om den ens går att besöka.
Så vi nöjer oss här. Det har varit en lång dag.