Hamra Nationalpark – Myrslingan och Urskogslingan

DSC_0546

Att besöka Hamra Nationalpark finns inte med på den ursprungliga agendan när vi planerar sommarens roadtrip i Norrland. Ska vi vara helt ärliga har vi inte ens hört talas om nationalparken innan vi tittar på översikten över Sveriges alla nationalparker.

Men eftersom Hamra Nationalpark ligger nära Los där vi har bokat in oss en natt på tillbakavägen så är det förstås självklart att vi måste svänga förbi för ett besök.

DSC_0688

Hamra Nationalpark är den femte nationalparken vi besöker denna resa. Egentligen skulle man ju kunna tro att vi vid det här laget är lite blasé på nationalparker och det är väl också vår farhåga när vi styr in på parkeringen efter att ha lämnat av vår packning på vårt B&B i Los, drygt tre mil från nationalparken.

Det är ju inte meningen att vi ska beta av nationalparksbesök bara för sakens skull.

DSC_0472

Det finns flera vandringsleder att välja mellan i nationalparken. De är inte så långa så trots att det redan hunnit bli kväll när vi anländer så bestämmer vi oss för att vandra både Myrslingan och Urskogslingan.

Myrslingan (2,5 km)

Besöket inleds med Myrslingan som – som namnet antyder – går på spänger längs myrarna.

Vi möter här en natur som skiljer sig från resans tidigare nationalparksbesök och vi faller direkt. Igen. Att vandra på spänger gillar vi skarpt. Myrmark med hjortron kommer inte långt efter.

DSC_0796DSC_0701DSC_0471DSC_0720

Det är bara vi och skogen. Inte en enda besökare verkar vandra i Hamra Nationalpark denna kväll. Vilket vi faktiskt tycker är lite konstigt. Det är ljust, det är varmt och det är en väldigt vacker omgivning vi vandrar oss igenom.

Inte heller verkar det finnas några myggor som bryr sig. Vilket vi tackar för.

DSC_0725DSC_0732

Hela Myrslingan är bara 2,5 km lång och går ganska snabbt att vandra. Trots det tar vi riktigt god tid på oss. Vid sjön stannar vi i vad som känns som en evighet och tittar på sjöns speglingar och fotograferar vackra näckrosor.

Inte ens ett väldigt lätt duggregn lyckas förstöra magin.

DSC_0739DSC_0735DSC_0485DSC_0737DSC_0744

Det är vandring på spänger i princip hela rundan med undantag för några ställen i skogen.

DSC_0752DSC_0757DSC_0760DSC_0766DSC_0769DSC_0776DSC_0777DSC_0782

När vi kommer tillbaka stannar vi en stund vid picknickborden. Här hade vi kunnat stanna hela kvällen och bara sitta och titta ut över landskapet, men vi har en vandringsslinga kvar att vandra innan besöket är över.

DSC_0792

Urskogsslingan (3 km)

Vi går över på andra sidan nationalparken för att ta oss an Urskogsslingan. Här kan vi välja mellan att vandra 2 eller 3 km. Vi väljer den sistnämnda.

DSC_0806

Denna del av nationalparken tillhör den ursprungliga delen som inrättades år 1909.

Det är en helt annan typ av natur vi nu möter. En bred spång tar oss genom skogen bort till Svansjön. Vi stannar här en stund och tittar på utsikten över sjön från utkikstornet.

DSC_0805DSC_0815DSC_0818DSC_0822

Vi fortsätter sen vidare in i skogen. Fortfarande är vi alldeles ensamma där vi går. Vi är faktiskt inte helt bekväma med detta. Ett nallemöte är det sista vi önskar, även om vi vet att det är högst osannolikt. Men man vet aldrig. Framför allt inte som flera informationsskyltar inne i parken berättar att man kan se björnspår om man har tur.

Men vi trampar på längs stigen. Pratar högt och sjunger en liten trudelutt när vi kommer för långt bort från varandra. För säkerhets skull.

DSC_0826DSC_0840DSC_0857DSC_0861

Det är en helt fantastisk urskog vi vandrar genom. Det börjar bli sent och kvällsljuset gör också att energin inne i skogen förändras. Det är nästan så vi väntar oss att få se små vättar bakom stenarna vi passerar på vår väg ner mot skogstjärnen.

DSC_0872DSC_0879

Sista delen av slingan går i något raskare tempo. Det går inte riktigt att förklara, men det känns nästan som att det är dags för oss att åka hem. Lämna skogen åt de som inte syns.

Vättar, älvor… vad vet vi.

Urskogen i Hamra Nationalpark är definitivt en magisk plats när skymningen börjar falla.

DSC_0884

Vi är mer än nöjda när vi kommer tillbaka till parkeringen.

Hamra Nationalpark överraskar oss stort och alla farhågor om en eventuell nationalparkströtthet kommer på skam. Vi gillar verkligen nationalparken och kan absolut tänka oss att återvända.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s