Nord till sydleden etapp 9, Bjeveröd – Hörby Ringsjöstrand

DSC_0061

Det blev som vi misstänkte. Vandringssäsongen är tydligen inte över för i år. Vi hinner med en etapp till på Nord till sydleden tänker vi. Nu när november ändå levererar så fint väder. För att vara november alltså.

Etappen är 17 km och alldeles för lång för oss att vandra fram och tillbaka nu när dagarna har blivit kortare. Planen är därför att vandra ungefär en mil och hoppas på att vi då hittar någon lämplig parkeringsplats till nästa gång.

DSC_0960Vindskyddet i Bjeveröd

Etappen börjar vid vindskyddet i Bjeveröd och fortsätter ner mot det som kallas Fiskestigen, en lättvandrad träspång bredvid Kvesarumsån.

Eller lättvandrad är kanske inte en korrekt beskrivning för spången är full av nerfallna höstlöv som nu gör att det är väldigt lätt att halka.

Vi har vandrat här förut och blev då väldigt förtjusta i området. Vi bestämde oss då för att snart komma tillbaka. Ett besök som ännu inte hunnit bli av. Förrän nu.

DSC_0980DSC_0985DSC_0104

Vi kommer inte så långt innan en nerfallen avspärrning hindrar vidare vandring längs spången. Trots det bestämmer vi oss för att fortsätta framåt. På egen risk förstås.

Hunden passar förstås på att ta ett ordentligt bad i gyttjan när möjlighet ges och är sen så lerig att hon har svårt att ta sig upp på spången igen. En gång var hon vit. Nu är hon nästan svart.

Spången är riktigt hal på sina ställen och full av hål, men vi tar det försiktigt och är snart framme vid den lilla branta backe där leden fortsätter vidare in mot skogen.

DSC_0989DSC_1002Hon var vit när vi köpte henne…

DSC_0996

Vi vandrar vidare genom skogen och kommer snart fram till Hanakällan.

Här har vi också varit förut. Då gick vattnet att dricka, men nu står det en skylt om att det är förbjudet. Vi hade nog inte druckit vattnet ändå. Trots porslinsmuggen som hänger på en stolpe bredvid.

DSC_1013DSC_1017Hanakällan

DSC_1018

Vi fortsätter vidare längs den bitvis ganska steniga stigen.

DSC_1020DSC_1022DSC_1028DSC_0015

Leden tar oss vidare längs en bäck innan vi kommer ut till sjön Store Damm. Här stannar vi till vid ett av picknickborden och dricker varm choklad innan vi fortsätter vidare mot Fulltofta Naturcentrum.

DSC_0021DSC_0024DSC_0028Store Damm

DSC_0038DSC_0045

Vid naturcentret är det fullt av bilar och människor. Det känns som varenda människa är ute och vandrar, grillar och socialiserar med släkten denna lördag. Vanligtvis tycker vi det är trevligt att möta andra människor på våra vandringar, men det här känns som i mesta laget för oss.

DSC_0058

Vi fortsätter ytterligare ett par kilometer genom kalhygge och bokskog innan vi når landsvägen mot Hörby.

Här finns en parkeringsplats bredvid vägen och vi bestämmer oss därför för att sätta stopp för dagens vandring. Vi gissar att vi har lite drygt en halvmil kvar innan vi är framme vid vindskyddet vid Ringsjöstrand som är etappens slutmål. Det känns lagom att lämna till nästa gång då vi även tänker att vi ska grilla efter avslutad vandring.

Om vindskyddet är ledigt då vill säga.

DSC_0068

Vi vänder tillbaka mot Bjeveröd.

Vår plan att äta vår medhavda matsäck i ett av vindskydden vid Fulltofta Naturcentrum spricker när vi kommer tillbaka. Alla vindskydden är nu upptagna av grillsugna familjer. Även vårt tidigare picknickbord vid sjön är upptaget.

Det får bli matsäck på en av stenarna vid bäcken. Vilket hade varit ett utmärkt ställe om det inte hade varit så att människor nu passerar oss i en aldrig sinande ström. De dyker upp från alla håll och kanter och många skäms inte för att ställa sig precis bredvid oss för att titta på bäcken som faktiskt fortsätter en lång bit framåt och således går att beskåda på fler ställen än just där vi sitter.

Vi äter snabbt upp. Det här var ju inget kul. Lite lugn och ro vill vi ju allt ha när vi är i skogen.

DSC_0079DSC_0082

Strax innan Hanakällan tunnas människoskaran ut. Det verkar som de flesta går rundleden runt Fulltofta Naturcenter. Den etapp som står på tur för oss efter denna. Men det blir inte förrän i vår och då vet vi i alla fall vad som väntar.

DSC_0103

När vi kommer tillbaka till bilen har vi vandrat 25 km och det har tagit oss drygt 5 timmar.

DSC_0108Puss på dig hunden!

Första delen av denna etapp gör inte något större väsen av sig tycker vi. Största behållningen är definitivt spången vid Kvesarumsån. Hit återkommer vi gärna, men det får bli när spången är renoverad. Resten av denna första del av etappen var åtminstone i dag lite väl befolkad för vår smak.

En vecka senare – etappslut

Det är en riktigt mörk och gråmulen lördag och väderleksrapporten lovar blåst och regn i mängder under dagen. Så vi rustar oss till tänderna med regnkläder, varma tröjor och en uppsättning torra kläder i bilen.

För nu ska etappen vandras klart. Oavsett vädret.

DSC_0115

Denna gång är vi ensamma på parkeringen när vi anländer. Visserligen är klockan inte mer än strax efter 8 och det är precis solen har hunnit gå upp. Eller sol och sol. De grå molnen ger inte mycket till dagsljus.

Men luften är frisk och än faller inga regndroppar på oss när vi ger oss in på grusvägen genom skogen.

DSC_0122

Skogsvandringen blir inte långvarig. Vi är snart framme vid utkanten av Hörby och nu är det öppet landskap över Hörby Fälad vi svänger in på.

Det är faktiskt en riktigt fin vandring, novembermörkret till trots. Trädens mörka siluetter står sig fint mot den grå himlen.

DSC_0129DSC_0131DSC_0133DSC_0137

Leden fortsätter sen in på en asfalterad gångväg. Spikrak leder den oss ända bort till Osbyholm.

DSC_0139DSC_0141

Vi passerar genom Osbyholm och fortsätter under E22:an vidare ner mot Ringsjön och etappens slutmål Hörby Ringsjöstrand.

DSC_0147

Det blåser ordentligt och nu börjar det även duggregna.

För oss spelar det ingen större roll. Det är inte vädret som gör denna sista sträcka av etappen trist. Det är all asfalt och den totala avsaknaden av vackra vyer. Trafiken som kör förbi på E22:an en liten bit bort gör inte heller vandringen roligare.

Men hela etappen ska vandras klart. Så är det ju bestämt.

DSC_0149

Vi kommer snart fram till Hörby Ringsjöstrand.

Restaurangen verkar igenbommad och det är nästan tomt på campingen av förståeliga skäl. Sjön är insvept i en tät dimma, men ganska vacker ändå. Något vindskydd hittar vi inte trots att vi letar. Kanske ligger det åt andra hållet än det vi går mot. I så fall lär vi stöta på det när vi återkommer för att vandra vidare i vår.

Vi vänder tillbaka. Nu tilltar både blåst och regn. Det är i rask takt vi vandrar mot bilen. För att köra vidare till Onsvalakällans vindskydd och köra en favorit i princip; grilla god mat i murikkan. Och torka upp framför elden.

DSC_0154

Dagens vandring slutar på 13,5 km och tar 2 ½ timmar.

Nu har vi vandrat färdigt på Nord till sydleden för i år. Vi återkommer i mars-april med nya krafter och kanske lyckas vi vandra klart hela delleden nästa år. Man vet aldrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s