Nord till sydleden etapp 20, Blentarp – Snogeholm

Denna helg är den första på länge som vi bara tänker oss en vandringsdag. Då känns det förstås extra bra att det är just lördagen som visar sol i väderleksrapporten. Visserligen blir det bara blygsamma 8 grader, men det får ju ändå ses som en framgång jämfört med tidigare helger.

Eftersom vi inte lyckats hitta någon lämplig parkeringsplats vid Blentarps vindskydd får det bli baklängesvandring även denna gång.

Klockan är bara strax efter 8 när vi parkerar bilen vid tältplatsen i Snogeholms Strövområde. Här har vi vandrat förut, men då som en del av Österlenleden – den första delleden vi vandrade. Nu knappt fem år (!) senare står vi återigen framför Skåneledsskyltarna inne i skogen, men denna gång för att svänga in mot Blentarp.

Vi ger oss iväg direkt. Även om vi gör en första fikapaus redan efter en kilometer. Längre än så kommer vi inte innan suget efter den medhavda matsäcken slår till. Det gör att vi måste svänga inom byns Tempo för fikapåfyllning när vi kommer fram till Blentarp.

Snart är vi framme vid vindskyddet som även denna dag är ledigt. Även om det är med nöd och näppe vi hinner dit först. En trevlig omgivning, solsken och god fika gör att vi blir sittandes i vindskyddet en lång stund innan vi påbörjar vår vandring tillbaka till Snogeholm.

Etappen är klassad som lätt och det är enkel vandring på grusvägar genom skogen.

Snart tar leden oss ut ur skogen och vi fortsätter vår vandring genom Blentarp, förbi kyrkan och ner mot en vägkorsning.

I korsningen tar det stopp. Eller stopp och stopp, vi kan fortfarande vandra vidare mot Sövde, men nu blir det på en asfalterad cykelväg. Ordinarie rutt visar sig nämligen vara avstängd tills vidare på grund av fågelinfluensa i området.

Cykelväg tillhör inte vår favoritvandringsväg, men det finns inte mycket annat att göra än att ge oss ut på asfalten.

Tillfällig omdragning av Skåneleden pga fågelinfluensa

Det här är ingen trevlig sträcka att vandra med bilar och lastbilar som kör förbi i hög hastighet. Vi blir därför lättade när vi äntligen efter fyra kilometer kan svänga in i skogen och fortsätta längs den ordinarie leden.

Vandringen fortsätter sen vidare längs Sövdesjön.

Snart passerar vi byns badplats och vandrar upp mot vägen.

När vi passerar Sövde Musteri och ser att de har gårdsförsäljning kan vi förstås inte motstå ett besök. Några flaskor äpple- och päronmust inhandlas, precis så många som vi får plats med i våra ryggsäckar och orkar bära.

Vi fortsätter sen vidare genom Sövde, svänger in mot båtklubben och kommer återigen ut i skogen.

Ni blir det skogsvandring på breda grusvägar hela vägen tillbaka till Snogeholm.

Vindskyddet i Snogeholm

När vi kommer tillbaka till bilen har vi vandrat 23 km och det har tagit oss 5 ½ timmar.

Det här är en riktigt trevlig etapp (om man bortser från cykelvägen mellan Blentarp och Sövde, men den tillhör ju inte ordinarie led). Vi kommer definitivt återkomma till Snogeholms Strövområde och vandra mer i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s