Store Mosse Nationalpark – Kävsjön runt

Det är dags att lägga vår 15:e svenska nationalpark till samlingen och turen denna dag går till Store Mosse Nationalpark. Nationalparken som ligger i Småland utgör södra Sveriges största myrområde.

Egentligen var ett besök inplanerat här redan för en månad sedan, men så bestämde vi oss i sista stund för att skjuta på besöket med förhoppning om lite varmare väder längre fram i vår.

Ett beslut vi inte ångrar. Denna lördag utlovas nämligen både sol och 10 grader och det får nog anses vara varmt denna kalla vår.

Vi har nästan två timmars resväg till nationalparken så vi ger oss iväg tidig morgon. När vi strax efter klockan 9 rullar in på parkeringen vid huvudentrén har det redan hunnit dit en hel del andra besökare.

Valet av vandringsled denna dag blir den 12 km långa Kävsjön runt.

Men först gör vi ett besök i fågeltornet. För här gäller det att passa på innan någon annan hinner dit.

Från fågeltornet får vi en fin utsikt över både Kävsjön och omgivande mosse.

Det blåser riktigt kallt och den som lämnade tjockjackan hemma ångrar nu sig bittert. Men förhoppningsvis tinar solen upp eventuella frusa kroppsdelar så småningom. Man kan ju alltid hoppas i alla fall.

Vi går vidare till naturum som är stängt på grund av pandemin. Annars hade vi gärna gjort ett besök här för det ser ut som ett riktigt trevligt ställe.

En bred grusad väg tar oss vidare in i skogen.

Leden följer till en början samma sträcka som både Wibecksleden och Östra Rockne Runt.

Efter ett par kilometer lämnar vi de andra lederna och fortsätter vidare längs spänger över mossen. Precis vad vi längtat efter. Att vandra längs spänger är något av det roligaste som finns vandringsmässigt tycker vi.

Vi som båda glömde vandringskängorna hemma kan andas ut, för trots myrmark går det alldeles utmärkt att vandra med gympaskor. Både skogsstigarna och spängerna är torra och fina.

På flera ställen längs spången finns fina bänkar att stanna till vid vilket vi förstås gör. 

Nu har solen dessutom värmt upp oss så mycket att vi kan skala av oss lite kläder. Vilken tur att tjockjackan lämnats hemma tänker någon nu, så slipper den att kånkas runt på.

DSC_0067

Efter mossen tar skogsvandring vid.

Vi passerar skogsbevuxna sanddyner, sk rocknar, och små tjärnar och sjöar. Barrskog, vitmossa och sandiga stigar fulla med rötter för tankarna till havet.

Det här är ju en riktigt fin omgivning tänker vi där vi går och undrar förvånat varför vi aldrig tidigare besökt Store Mosse nationalpark. Med tanke på alla åtskilliga besök vi gjort i trakten genom åren.

  DSC_0098DSC_0108DSC_0111DSC_0122DSC_0126DSC_0127

Ytterligare en spång passeras, dock inte lika lång som den första.

Vi fortsätter sen vidare in i skogen igen.

I en liten glänta väljer vi att svänga av mot Svänö fågeltorn för att titta på utsikten över Kävsjön. Denna lilla avstickare lägger ytterligare 1,2 km till vår vandring, men är nog att klassas som ett måste tycker vi.

Fågeltornet är redan är upptaget när vi kommer fram. Lite plats finns det dock även för oss, men eftersom vi inte vill trängas med stativ och alltför många andra besökare går vi snart ner igen.

Utsikt över Kävsjön

Nu blir det vandring över ängsmark till den gamla gården Svänö. Här finns både grillplatser och raststuga, alla dock upptagna för dagen.

Det gör inte oss något, vi har ändå inte tagit med någon matsäck. Istället tänker vi oss en liten picknick när vi kommer tillbaka till parkeringen. Men fikasuget slår förstås till flera gånger under vår vandring, så något litet gott borde vi ju ha packat ner i ryggsäckarna, det inser vi ju ganska snabbt.

 

Vi tar god tid på oss under vår vandring runt sjön. En omgivning som denna kan man förstås inte bara skynda förbi.

Drygt 13 km och 5 timmar senare är vi tillbaka vid parkeringen igen.

Hungriga som vi nu är tar vi oss inte tid att leta upp något bättre picknickställe i skogen. En solig sten duger gott att packa upp våra godsaker på. För att sitta vid picknickborden är inte att tänka på. Inte nu med tanke på de överfulla parkeringsplatserna vid naturum.

Till Store Mosse nationalpark åker vi gärna igen.

Mossklädda skogar, sjöar och härlig myrmark med spångvandring. Vad mer kan man begära?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s