Ängsö Nationalpark – ett besök i Roslagens skärgård

DSC_0244

Tanken är egentligen att besöka Ängsö Nationalpark nästa år, men ju mer vi tänker på det desto mer sugna blir vi på att slå till redan i år. Nu när vi inte har möjlighet att åka utomlands får det bli desto fler äventyr i vackra Sverige. Så sagt och gjort, vi bokar in ännu en långhelg i Stockholm, det andra besöket för i år.

Vi bokar båtbiljetter från Furusund. Så slipper vi in och jaga parkeringsplats i Stockholm.

DSC_0714

Båten från Furusund går inte förrän klockan 11. Men å andra sidan tar båtfärden härifrån till Ängsö bara drygt 20 minuter.

Vi hoppar av vid bryggan vid Hästholmen och ger oss iväg bort till Hemudden, nationalparkens huvudentré. Här finns förutom en mindre hamn även raststugor och en liten utställning om nationalparken.

Ängsö Nationalpark bildades år 1909 och beskrivs som ”ett idylliskt stycke gammelsverige”.

DSC_0797

Och idylliskt känns verkligen området. Röda stugor, blommande ängar och väldoftande syrener. Vi har verkligen prickat in en perfekt dag för vårt besök. Strålande sol och alldeles lagom varmt.

DSC_0817DSC_0830DSC_0792

Vi har tre timmar till vårt förfogande innan båten går tillbaka till Furusund. Men ön är liten och lättillgänglig. Vi behöver inte stressa oss fram.

Det finns inga längre vandringsleder på ön, men flera välmarkerade stigar leder till öns olika områden.

DSC_0689DSC_0690DSC_0692DSC_0787DSC_0700DSC_0703DSC_0228

Vi följer den smörblommekantade stigen mot öns norra del.

När vi kommer fram till Svartviken har vi vandrat tvärs över hela ön och det har inte tagit mer än en knapp timme. Här är klipporna fulla av människor så vi vänder tillbaka och viker i stället av mot Långängen.

DSC_0715Svartviken

Vi hinner inte många meter in på Långängen innan vi ser dem. Adam och Eva. Orkidéerna som är en av anledningarna till att vi är här.

Den inhägnade ängen är översållad med gulvita och lila orkidéer i full blom. Det är lätt att tro att Adam har en färg och Eva en annan, men faktum är att det är en art som kan uppträda i två olika färger (har vi precis lärt oss).

Vi stannar en stund vid ängen. Passar på att äta lite av vår matsäck innan vi går vidare.

DSC_0236Adam och Eva

DSC_0235DSC_0245DSC_0723DSC_0260DSC_0737

När vi fikat färdigt fortsätter vi längs Norrudden ner mot Tjuvudden.

Här går vi längs klipporna genom tallskogen. Efter ett tag känner vi att vi hellre vill vandra längs ängarna. Även om utsikten härifrån över havet och närliggande öar är riktigt vacker. Men tallskog har vi hemma så det räcker och blir över. Och vi vill hinna se mer av ön.

Så vi vänder tillbaka mot ängarna.

DSC_0745Norrudden

DSC_0752

På andra sidan ön ligger ännu ett skogsområde, denna gång lövskog. Detta område är till största delen ett fågelskyddsområde denna tid på året, men en liten stig går genom skogen och vi svänger in på denna.

Här ligger ramslöken som en väldoftande vit matta under träden. Det är en riktigt vacker omgivning och vi glömmer snart bort att det var ängarna vi ville tillbaka till.

DSC_0754DSC_0763

Efter ett tag kommer vi fram till en glänta i skogen.

Här kan vi läsa om Adam och Carolina som bodde på ön i mitten av 1800-talet. Det är alltid intressant att läsa om hur människor levde förr i tiden. Allt var definitivt inte bättre förr.

DSC_0768

Vi fortsätter vidare över klipporna tillbaka till Svartviken.

DSC_0772

Vi tar sen samma väg över ängarna tillbaka till Hemudden.

DSC_0785DSC_0788

Det har nu hunnit bli riktigt varmt ute. Inte för att vi klagar. Vi har verkligen längtat efter värmen denna vår.

Raststugan är ledig så vi sätter oss i skuggan där inne en stund. Koffeinabstinensen hos den kaffeberoende som ännu inte fått dagens påfyllnadsdos botas med ett rör av hotellets kaffepulver nersköljt med vatten från vattenflaskan. Snart piggnar vederbörande till igen och vi ger oss åter ut på upptäcktsfärd längs stugorna.

DSC_0802DSC_0813

Klockan 14.30 hämtar båten oss och vi beger tillbaka mot Furusund.

Tre timmar är alldeles lagom på ön tycker vi. Vi har hunnit med i princip alla stigar på ön. Vandrat i lagom takt och stannat till där vi önskar.

Ängsö Nationalpark är en riktigt fin nationalpark, framför allt en dag som denna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s