Öresundsleden etapp 1, Utvälinge – Jonstorp

DSC_0380

Det blir inte många veckors Skåneledspaus efter att vi avslutade Nord till sydleden i början av månaden. Vi kan helt enkelt inte hålla oss, Skåneledsabstinensen blir för stor, så denna soliga lördag styr vi kosan mot västra Skåne för att påbörja nästa ovandrade delled, Öresundsleden.

Drygt 210 km ska nu vandras nästan hela vägen ner till Skanör-Falsterbo. Delleden verkar dock inte vara helt färdig, ett par etapper saknas fortfarande av etappnumrena på hemsidan att döma. Men vem vet, kanske finns de på plats när vi väl kommer ner mot Malmö.

Dagens etapp börjar i Utvälinge utanför Ängelholm. Och eftersom vi inte riktigt vet var så det tar en stund innan vi förstår att Öresundsledens första etapper är samma som Kullaleden och att det är vid denna skylt som etappen börjar.

DSC_0384

Det är en riktigt vacker morgon. Vackra speglingar i havet, fåglar som kvittrar och en sol som för en gångs skull skiner på oss. Dessutom T-shirtväder för första gången denna vandringsvår.

Därför tar det en stund innan vi sätter igång dagens vandring på allvar.

DSC_0378DSC_0389DSC_0392

Dagens etapp är klassad som medelsvår, men vi skulle snarare säga att den är lätt. Det är breda grusvägar varvat med stigar längs havet och inga större höjdskillnader.

DSC_0399DSC_0406DSC_0413DSC_0415DSC_0416DSC_0424DSC_0428

Dagens bidrag till vår skånska naturreservatssamling blir Jonstorp – Vegeåns mynnings naturreservat, ett naturreservat som nästan hela dagens vandring passerar genom. Här finns också Rönnen, ett djurskyddsområde som inte får beträdas alls under året.

DSC_0436DSC_0432DSC_0434

Vi äter vår medhavda lunch vid ett av picknickborden vid den lilla hamnen i Häljaröd och fortsätter sen vidare mot stranden i Farhult.

Visserligen möter vi fler människor när vi närmar oss Farhult, men någon större trängsel bjuder inte denna etapp på. Vi är ganska ensamma där vi går, trots att nästan hela vandringen kantas av bebyggelse.

DSC_0441DSC_0467

Efter Farhult fortsätter vandringen på smala stigar längs stora beteshagar.

DSC_0475DSC_0482DSC_0492

Vi passerar bron över Görslövsån och fortsätter vidare längs strandängarna. Pratar en längre stund med en trevlig hundägare och fotograferar backsippor.

DSC_0494DSC_0504DSC_0506

Sen är vi framme vid dagens etappmål i Jonstorp. Tror vi i alla fall. Riktigt säkra kan vi inte vara för här finns inte någon Skåneledsskylt som talar om att vi är framme. Och informationsskyltar är något det faktiskt funnit riktigt gott om längs denna etapp. Därför tycker vi det är lite märkligt att det inte finns någon skylt här. Kanske är vi inte riktigt framme än? Trots att Runkeeper visar att vi nu vandrat längre än 11 km.

Vi bestämmer oss för att fortsätta en liten bit till. Vandrar förbi rastplatsen och vidare ner till hamnen. Men inte heller här finns någon skylt. Det får ändå räcka för i dag tycker vi, nu vänder vi tillbaka mot Utvälinge.

Men först en äppelpaus i solen.

DSC_0511Rastplatsen i Jonstorp

DSC_0513DSC_0524

Dagens vandring slutar på 24 km och tar oss drygt 6 timmar. En långsam vandring med andra ord, trots lättvandrat underlag. Men sol, värme och vackra vyer gör att vi förstås måste pausa flera gånger denna dag.

DSC_0542

Det var ett tag sedan vi vandrade längs havet så det här är en etapp som faller oss helt i smaken. Vi längtar redan efter att fortsätta vår vandring längs Kullahalvön.

Vi kommer snart tillbaka hoppas vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s