Öresundsleden etapp 2, Jonstorp – Arild

DSC_0207

Det blåser full storm vår tilltänkta vandringslördag. Hur gärna vi än vill fortsätta längs Öresundsleden så blåser det så mycket att vi motvilligt tvingas skjuta på vår vandring . Men stormen visar sig bedarra under natten så redan dagen efter ser det ut att bli tillräckligt bra väder för att vi ska våga ge oss iväg mot Kullen och Jonstorp där dagens etapp börjar.

Det blåser visserligen fortfarande friska vindar, men solen skiner och temperaturen ligger runt behagliga 20 grader.

Vi som var osäkra på var i Jonstorp förra veckans etapp slutade, då vi inte hittade några Skåneledsskyltar, hinner inte mer än ta ett kliv ut från parkeringen i hamnen innan vi ser skyltarna. Hur vi kunde missa dem förra gången är en gåta.

DSC_0002

Dagens etapp är av det kortare slaget och klassas som medelsvår.

Vi vandrar längs havet med näsborrarna fyllda av den fantastisk doften från rosorna som kantar leden. Passerar det ena huset sötare än det andra och trädgårdar som alla blommar i allsköns färger.

Det finns nog ingen annan månad som är så blommig och färgglad som juni.

DSC_0007DSC_0014DSC_0032DSC_0038

I Svanshall stannar vi till en stund för att titta på det gamla stenbrottet.

DSC_0054Stenbrottet i Svanshall

CSC_0268

Vi vandrar vidare in i Bölsåkra-Tranekärrs naturreservat.

Leden tar oss över blommande ängar, förbi fiskebodar och små skogar. Havet visar upp sig från sin mer vilda sida denna dag, men å andra sidan ger det oss välbehövlig svalka där vi går.

DSC_0066DSC_0068DSC_0077DSC_0080DSC_0082

När vi kommer fram till Skäret svänger vi av mot vindskydden som ligger inne i skogen.

Trots att här är ganska mycket människor hittar vi ett ledigt vindskydd där vi slår oss ner för att äta vår matsäck.

DSC_0094Skäret

DSC_0231

Sen ger vi oss ut på leden igen, lämnar Skäret och vandrar vidare in i Nabbens naturreservat.

DSC_0116

Vi vandrar genom ängar översållade med fingerborgsblommor. Förbi klippor och små stenstränder. Hamnar i en hage full med ulliga, gulliga får. Här måste vi förstås stanna en stund och hälsa på de nyfikna fåren.

Snart skymtar vi Arild från klipporna.

DSC_0123DSC_0128DSC_0131DSC_0136DSC_0143Utsikt över Arild

DSC_0155DSC_0161DSC_0170DSC_0174DSC_0180

När vi kommer ner till hamnen i Arild är etappen färdigvandrad, åtminstone från ena hållet. Vi har ju tillbakavägen kvar. I dag ser vi Skåneledsskyltarna klart och tydligt vid en av fiskebodarna.

I hamnen säljs det glass, men vi har bestämt oss för att göra ett kafébesök i Skäret så vi står över denna gång. Även om det lockar.

DSC_0194

Vi går genom gränderna i Arild på tillbakavägen. Kan inte se oss mätta på alla söta korsvirkeshus. Mer skånskt än så här blir det inte.

DSC_0199DSC_0204

Siktet är nu inställt på det anrika kaféet Flickorna Lundgren på Skäret. Kaféet som har serverat kakor sen år 1938 och där kung Gustav VI Adolf var stamgäst mellan år 1945 och 1973.

Det är ju klart att vi måste dit!

DSC_0226

Vi är inte direkt ensamma när vi kommer fram till kaféet. Vilket vi såklart inte heller förväntat oss en solig dag som denna. Men det finns gott om plats i trädgården och efter att vi gjort vår beställning slår vi oss ner vid ett bord i skuggan.

DSC_0246Flickorna Lundgren på Skäret

Det här är ett kafé som helt klart lever på sitt rykte. För två små kakor och en bakelse får vi hosta upp 130 kr. Och det utan något att dricka.

Var det värt det? Nja, kakorna var lite småtorra och sockerknastriga, bakelsen smakade som vilken bakelse som helst. Det är dock ett riktigt mysigt ställe, men vi kommer inte att åka hit igen. En gång räcker gott för vår del.

DSC_0240

När kakorna är uppätna är det dags att vandra vidare mot Jonstorp.

Dagens vandring slutar på 20 km och tar 5 ½ timme, men då sitter vi en längre stund på kaféet.

Det är en riktigt fin etapp, men den vandras nog med fördel på försommaren. Behållningen var alla blommor, både i trädgårdarna och längs leden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s