Öresundsleden etapp 15, Spillepeng – Bulltofta

SL5 etapp 14 39

Vi har precis avslutat föregående etapp på Öresundsleden och ska snart ge oss i kast med nästa etapp. Men först lite fika på backen ovanför cykelvägen i Spillepengen.

Det här kommer bli vår sista vandring på Öresundsleden för ett tag. Hur länge vet bara Skåneleden, men förhoppningen är att åtminstone några nya etapper blir klara under nästa år. För vi kommer verkligen sakna vår Skåneledsvandring.

Etappen är kort, knappt 7 km är det till Bulltofta Motioncenter där den slutar. Dessutom är den som enda etapp på Öresundsleden klassad som mycket lätt.

DSC_0419

Vi packar ihop oss och ger oss iväg längs den asfalterade cykelvägen, under en gångtunnel och in i ett mindre villakvarter.

DSC_0422

Vandringen fortsätter sen på asfalterade vägar in i Arlöv.

Underlaget är lättvandrat precis som utlovat så vi har valt gympaskor denna gång. Vilket kanske inte var världens bästa idé för lättare skoskav är snart ett faktum.

DSC_0425

Vi vandrar förbi anrika Sockerbolaget, ett av Arlövs mest kända fabriker. Fabriken som byggdes år 1869 är fortfarande i bruk, men stängs för gott nästa år och en drygt 150 år gammal era är över.

Även om vi inte har någon större relation till sockerbruket, mer än att vi gillar socker, så känns det lite sorgligt.

DSC_0428Arlövs Sockerbruk, snart ett minne blott

Leden tar oss sen vidare genom ett litet grönområde och ut på en grusväg som leder bort till Arlövsgården.

Arlövsgården bildades under 1780-talet och består egentligen av flera byggnader. I dag fungerar gården som ett behandlingshem.

DSC_0438DSC_0440I ett av de här höghusen tillbringade en av oss sitt första levnadsår

DSC_0441DSC_0444SL5 etapp 14 81En del av Arlövsgården

DSC_0447

En bred grusstig tar oss förbi en golfbana och sen återigen ut på en lång cykelväg som leder bort till Riseberga.

Det börjar bli höst. Även om träden ännu inte hunnit skifta i färg märker vi det på att de flesta av blommorna vid vägrenen nu håller på att blomma över.

DSC_0452DSC_0456SL5 etapp 14 44DSC_0470Här sommarjobbades det i sju år

DSC_0475DSC_0477DSC_0480DSC_0482

Denna etapp bjuder på betydligt grönare vandring än vi förväntat oss, så våra fördomar om en trist och grå förortsvandring kommer lite på skam.

Bättre grönområden än så här kan man ju knappast förvänta sig i en storstad.

DSC_0492

Efter en mindre felvandring befinner vi oss återigen framför Bulltofta Motioncenter, etappens slutmål. För andra gången i år.

Tidigare i år vandrade vi hit som en del av Nord till sydleden etapp 18, Torup – Malmö Bulltofta. Då var vi inte så imponerade av Skåneledens markeringar som gick lite hit och dit över området, helt omöjliga att få rätt på. Åtminstone om man som vi då vandrade längs Nord till sydleden. 

Denna gång är markeringarna lättare att följa, men det beror nog mer på att vi kommer från Spillepengen. Inleder man sin vandring från Bulltofta Motioncenter är det inte helt lätt att veta vilken orangemarkerad väg som leder vart. Man kan hamna i Spillepengen eller i Torup eller det kan till och med bli ett varv runt området och så är man helt plötsligt tillbaka vid motionscentret igen utan att riktigt veta hur det har gått till.

Inte heller finns det några Skåneledsskyltar i området som kan bättra på informationen. Men kanske kommer de på plats när nästa etapp av Öresundsleden är färdigställd.

Man kan ju i alla fall hoppas!

DSC_0494

Vi vänder direkt tillbaka till Lomma där vi startade dagens vandring.

Det får bli varsin fish & chips i hamnen för att fira att Öresundsleden nu är färdigvandrad för i år.

Vi hade förstås helst sett att vi kunnat vandra hela delleden ner till slutmålet i Trelleborg, men det saknas fortfarande alldeles för många etapper för att det ska kännas kul. Vi gillar ju som bekant att vandra etapperna i ordning. Så vi får helt enkelt vänta och hoppas på att Malmö Stad (eller vem det nu är som är ansvarig för de saknade etapperna) får tummen ur och snart färdigställer resten av leden.

DSC_0505

Dagens vandring (både etapp 13 och 14) slutar på 24 km och tar oss drygt 5 timmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s