Kust till kustleden etapp 23, Ängelholm – Utvälinge

DSC_0562

När vi för två veckor sedan avslutade vår vandring på Öresundsleden i väntan på de nya etapperna trodde vi att det skulle vara slut på Skåneledsvandring för vår del på ett tag. Men så kom vi på att det nu har tillkommit ytterligare en etapp på Kust till kustleden, en led vi avslutade förra året.

Och den måste vi förstås också vandra.

Samtidigt passar vi på att boka in en hotellövernattning. För när vi gick i mål på Kust till kustleden förra våren omöjliggjorde coronapandemin det traditionella spafirandet av Skåneledsmålgång. Så nu tar vi revansch!

DSC_0512

Eftersom vi har semesterdagar kvar som måste nyttjas väljer vi en helt vanlig tisdag för vår Skåneledsvandring.

Väderleksrapporten visar förstås enorma mängder regn just denna veckodag, till skillnad mot dagen innan och dagen efter. Men eftersom vi redan bokat vår hotellövernattning är det bara att packa ner regnkläder och hoppas på det bästa.

Planen är att komma iväg riktigt tidigt på morgonen och på så sätt hinna undan de värsta regnmängderna som förväntas senare under dagen. Men så gör vi misstaget att gå på hundpromenad utan husnycklar och när vi kommer tillbaka har sonen hunnit låsa och sätta sig på bussen till tågstationen. Det tar således ett tag innan husnyckel är inhämtad och sonen, som nu missat sitt tåg i väntan på nyckellös förälder, blivit skjutsad till sin skola ett par mil bort.

Inte förrän klockan 10 är vi framme vid Ängelholms station där dagens etapp börjar.

DSC_0513DSC_0517

En cykelväg och en gångtunnel senare är vi framme vid Skåneledsskyltarna i utkanten av Kronoskogen.

Dagens etapp tillhör Kust till kustleden, men fortsätter sedan vidare längs Öresundsleden.

DSC_0519

Vi fortsätter vidare in i Kronoskogen.

Även om höstfärgerna ännu inte hunnit infinna sig så är det en härlig vandring i klar och frisk luft. Vi har verkligen längtat efter skogsvandring efter den senaste tidens kustvandring.

DSC_0526DSC_0528DSC_0530

Etappen är klassad som lätt och går längs små stigar inne i skogen.

Nästan halva etappen är avklarad när vi till sist kommer ut på en asfalterad väg i ett villakvarter i utkanten av Ängelholm.

DSC_0539DSC_0549DSC_0551DSC_0559DSC_0565DSC_0567

Vi lämnar Ängelholm och kommer nu ut på en spikrak cykelväg som verkar leda rakt ut i evigheten.

Vi går och går utan att avståndet framför oss ser ut att krympa. Bilar och tunga lastbilar kör förbi i en strid ström och vi längtar tills vi är framme. Men vi går åtminstone på en cykelväg istället för oskyddade längs en vägren, så vi får väl vara nöjda med det.

DSC_0575Härifrån till evigheten

DSC_0576DSC_0580DSC_0585

När vi passerat bron över Vegeån kommer vi äntligen fram till Utvälinge.

En orange Skåneledspil vid vägkanten pekar in oss mot ett grönområde och förkunnar att det är 200 meter kvar. Sen upphör markeringarna.

Vi fortsätter därför först rakt in i ett snårigt buskage innan vi hittar en gångväg ner mot ån. Och nu känner vi igen oss. Här var vi i våras, då på jakt efter Öresundsledens början. Vi visste inte då att Öresundsledens första etapper var samma som Kullaleden.

DSC_0597

Vi dukar fram fika vid ett av picknickborden nere vid åns mynning.

Det är tyst och stilla. Inte en människa i sikte. Vi blir sittande en stund, totalt osugna på att återvända till den evighetslånga cykelvägen.

DSC_0600

Men klockan börjar snart närma sig incheckningsdags så till sist är det dags att vandra tillbaka.

Vi hinner över bron och ut på cykelvägen innan det börjar duggregna. Regnet tilltar under vandringen i Kronoskogen, men vi är ändå förhållandevis torra när vi kommer tillbaka till stationen. När vi kör vidare mot hotellet börjar det ösregna. Ett ösregn som ska visa sig fortsätta resten av kvällen.

DSC_0612

Vi har bokat in oss en natt på hotell Hus 57 i centrala Ängelholm.

Visserligen är det inget renodlat spahotell, men i källarplan finns en liten relaxavdelning, en varmvattenspool, en bubbelpool och en bastu. Med andra ord allt vi behöver. Dessutom har vi hela spaavdelningen för oss själva denna kväll.

Så vi hänger i spa´t och firar att vi ännu en gång är klara med Kust till kustleden. Hur länge det nu varar för det tillkommer ständigt nya etapper på Skåneleden. Och det tycker vi förstås är roligt.

DSC_0614

Dagens vandring slutar på 17 km och tar oss 4 timmar.

En etapp som trots trist cykelvägsvandring överträffar våra låga förväntningar. Men kommer tillbaka gör vi nog inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s