Åbjärs naturreservat – en vandring längs Mjöåns bäckravin

DSC_0661

I Skåne finns för närvarande runt 350 naturreservat och nya tillkommer hela tiden.

Vi vill förstås besök dem alla, på ett eller annat sätt. I dagsläget har vi besökt ett drygt hundratal, de allra flesta under våra vandringar längs Skåneleden. Men nu när vi har lagt Skåneledsvandringen på is ett tag, i väntan på att de nya etapperna ska bli klara, får vi hitta andra sätt att besöka naturreservat och samtidigt få vår vandringsabstinens stillad.

På Länsstyrelsen Skånes hemsida finns en lista över samtliga naturreservat. Men det är svårt att välja tycker vi. Helst vill vi ju vandra också. Och långt ifrån alla naturreservat erbjuder någon längre vandring.

Valet faller till slut på Åbjärs naturreservat utanför Östra Sönnarslöv.

DSC_0627

Här finns två vandringsleder; den gula (2,5 km) och den blå (3 km). Eftersom de inte är så långa bestämmer vi oss för att vandra båda.

DSC_0634

Trots att vi inte är på plats förrän strax efter klockan 10 ligger dimman tät över skogen när vi ger oss iväg på den lilla stigen från parkeringen.

Denna första sträcka är gemensam för båda lederna. Det är först när vi kommer fram till skogen som lederna går åt varsitt håll.

DSC_0638DSC_0643DSC_0654

Vi väljer att börja med den blå leden som går längs den södra delen av naturreservatet.

DSC_0664

Vi fortsätter in i den täta bokskogen. Träden är fortfarande alldeles för gröna för att det ska kännas som den höst det faktiskt är. Om ett par veckor gissar vi att hela bokskogen kommer att skifta i härliga gula färger. Kanske kommer vi tillbaka då. För det här visar sig vara precis en sådan härlig skog som vi gillar allra bäst.

Så frågan är ju varför har vi inte varit här tidigare? Vi som bor bara drygt två mil härifrån.

DSC_0670

Solens strålar har nu börjat att leta sig ner genom träden och vi måste förstås stanna var och varannan meter för att fotografera det vackra ljuset. Och ändå finns det inte något foto som ger rättvisa åt upplevelsen.

DSC_0686

Vi fortsätter vidare genom skogen. Efter ett tag svänger leden och vänder tillbaka ner mot Mjöån.

DSC_0716

Snart har vi fullbordat varvet och den blå leden är färdigvandrad.

Nu fortsätter vi vidare längs den gula leden och tar trapporna ner till grillplatsen bredvid ån. Här stannar vi en stund. Dukar upp medhavd fika på ett av picknickborden och njuter av bäckens porlande bredvid oss. Smider planer på att locka hit tonåringarna någon dag. De gav ju trots allt bort en skogsupplevelse i födelsedagspresent förra året och nu börjar det bli hög tid att lösa in denna present innan det är dags för nästa födelsedag.

Åbjärs naturreservat skulle passa perfekt för det ändamålet känner vi. Här finns en eldstad och här finns en riktigt vacker omgivning. Och det bara ett par mil hemifrån. Vad mer kan man begära?

DSC_0729DSC_0736DSC_0739

När vi fikat färdigt är det dags att vandra vidare.

Den gula leden svänger snart upp mot parkeringen igen, men vi väljer att fortsätta en bit längs grusvägen. Lite mer vandring än så här vill vi ju ha.

DSC_0779

När vi närmar oss bebyggelse vänder vi tillbaka till den gula leden igen.

DSC_0754

Vi lämnar Åbjär och kör vidare. Ytterligare ett slott och naturreservat, Maltesholm, ska besökas innan dagen är slut. Men hit kommer vi definitivt tillbaka igen. Snart hoppas vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s