Magnhilds runda – vandring i Fulltofta och Östra Fulltofta naturreservat

DSC_0488

En annandag påsk som bjuder på strålande solsken måste man förstås nyttja på bästa sätt. Så vi bestämmer oss för att se om vi kan hitta en längre vandring att sätta tänderna (vandringskängorna) i.

Valet faller på Magnhilds runda i Fulltofta Strövområde. Rundan kan delas upp i två kortare rundslingor, men eftersom vi är ute efter en längre vandring denna dag väljer vi att vandra hela rundan.

DSC_0437

Innan vi påbörjar vår vandring passar vi förstås på att besöka några av de naturreservat som finns längs vägen, för än saknas många naturreservatsbesök innan samlingen är komplett.

Det blir ett tidigt besök i Björkerödsbäckens naturreservat där dimman fortfarande ligger tät över åkrarna, en kort vandring i närliggande Bjära naturreservat och en mindre lyckad jakt på parkeringsplats innan vi bestämmer oss för att till fots ta oss till Timan naturreservat för att se vad det har att erbjuda.

Så redan innan vi rullar in på parkeringen i Fulltofta har vi några kilometer i benen och en hund som till sin stora förtret tvingats ut och in ur bilen ett antal gånger.

DSC_0425Björkerödsbäckens naturreservat

1Björkerödsbäckens naturreservat 37DSC_0458Bjära naturreservat

DSC_0479Timan naturreservat

Vandringslederna i Fulltofta Strövområde utgår från Fulltofta Naturcenter som denna dag är full av besökare. Det är tydligen inte bara vi som längtar ut i skogen, men det är ändå långt ifrån det besökstryck som vi mötte när vi var här för drygt ett år sedan. Då var både parkeringsplats och vindskydd hårdvaluta. Nu känns det mer normalt vilket vi tackar för.

Vi väljer att börja med den 8 km långa södra rundan.

DSC_0571

Första delen följer Ravinslingan och går genom skogen på breda spänger. Här finns också en plattform med fin utsikt över ravinen.

DSC_0507

Leden fortsätter sen vidare på grusvägar förbi korsvirkeshus och skog.

När vi kommer fram till Nunnäs fälader slår vi oss ner i ett hav av vitsippor för lite fika. Här blir vi sittande en lång stund och njuter av sol och fågelsång. En omgivning som denna gör det inte lätt att resa på sig för att gå vidare. Men till sist är vi på benen igen och kan fortsätta vår vandring.

DSC_0512DSC_0527 (2)DSC_0517DSC_0518Bästa fikaplatsen!

Efter ett tag svänger vi ner till storkhägnet för att titta på storkarna.

DSC_0528DSC_0477DSC_0527DSC_0482

Vi stannar en stund vid storkhägnet innan vi fortsätter vidare genom skog och fälader.

DSC_0536DSC_0491DSC_0537DSC_0544

Ännu ett naturreservat kommer vår väg, Fulltofta och Fulltofta-Häggenäs naturreservat, och läggs till samlingen.

DSC_0549

Det är en riktigt varierad och vacker omgivning vi vandrar genom ner mot Prästamöllan.

Ängar, lövskog vars träd håller på att slå ut, mossklädd granskog och små bäckar kantar vår väg. Och ett par kärlekskranka paddor.

DSC_0496DSC_0557DSC_0558DSC_0567DSC_0566

Snart är vi tillbaka vid Fulltofta Naturcenter och fortsätter vidare med den andra halvan, den 9 km långa norra rundan som till största delen går genom Östra Fulltofta naturreservat.

DSC_0572

Stora delar av denna har vi vandrat tidigare, då som en del av Skåneleden.

Även detta är en fin omgivning, men vi föredrar nog den första delen av rundan. Kanske beror det på att vi vandrat här ett par gånger tidigare eller att det mestadels är lövskog vi vandrar genom. Eller så börjar vi bli trötta. Det var ju ett tag sedan vår vandringsrundor närmade sig tvåmila-strecket.

DSC_0573DSC_0588

Innan Magnhilds runda är fullbordad måste vi förstås besöka källan som gett namn åt rundan. Eller egentligen är det förstås Magnhild själv som gett källan dess namn.

Kvinnan som enligt sägnen blev dödad av sin svärdotter år 1215 och som trillade av vagnen precis på denna plats när hon skulle transporteras mellan Benarp och Fulltofta. Innan hon lyftes upp på vagnen igen sprang en källa upp på platsen och den fick därför namnet St Magnhilds källa.

DSC_0593DSC_0594DSC_0596

När vi kommer tillbaka till Fulltofta Naturcenter har vi vandrat 19 km och det har tagit oss 5 timmar.

Det här är en riktigt fin runda som vi gärna vandrar igen när vi är sugna på en lite längre vandring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s