Solen fortsätter att skina på oss denna påsk och då måste vi ju passa på att vara ute så mycket som möjligt. Men förstås även passa på att besöka några av de naturreservat som är som allra vackrast nu på våren.
Det får helt enkelt bli en eftermiddagstur till Österlen.
Målet för eftermiddagen är ett besök i Dunderbäckens naturreservat. Här hoppas vi få se träd fulla av knoppar och en massa färgglada vårblommor. För som vi har längtat efter dessa!
Från den lilla parkeringsplatsen leder en grusväg vidare till en kulle där vi får en riktigt fin utsikt över omgivningarna.
Här börjar även den två kilometer långa vandringsleden som går genom naturreservatet. De orangea ledmarkeringarna ser ut som Skåneledens så vi misstänker att delar av SL6, Vattenriketleden, kommer gå här när hela leden är klar nästa år.
Vi börjar med att fika och slår oss ner i gräset.
Det är så varmt och skönt i solen att vi sen har svårt för att resa på oss för att fortsätta vår vandring in i skogen.
Efter ett tag svänger vi av från ledmarkeringarna och fortsätter vidare längs den gamla banvallen som går genom naturreservatet.
Vid vägkanten blommar fortfarande blåsipporna i stora blå klungor.
Trots att det nu börjar bli kväll känner vi oss inte redo att åka hem. Vi vill besöka fler naturreservat. Titta på fler vårblommor. Njuta av kvällsolen.
Så vi beslutar oss för att åka vidare till Bäckhalladalens naturreservat, norr om Simrishamn.
Här får vi vårt lystmäte av vitsippor. Hela marken är täckt av vitsippor i full blom. Vi kunde verkligen inte prickat in en bättre tidpunkt för att besöka detta naturreservat.
Här finns också en markerad slinga som vi följer in i skogen.
Efter ett par kilometer svänger vi av från stigen och kommer upp på heden framför stenbrottet.
Här hittar vi några av de böljeslag (förstenad havsandbotten) som naturreservatet är känt för.
Böljeslag
Vi bestämmer oss sen för att köra vidare till närliggande Impan naturreservat. Nu när vi ändå är i närheten vore det ju dumt att inte passa på tänker vi.
Här finns en liten parkeringsplats och en stätta som leder oss in i beteshagarna.
Stenhällar, små vattendrag och massor av backsippor i full blom fångar vårt intresse och det tar därför en stund innan vi kommer fram till naturreservatets huvudattraktion, ”stupet på slätten”.
Vi tar oss förstås en titt på stupet, både uppifrån och nerifrån.
Här har man brutit mineral sen 1500-talet, både vid branten och vid olika schakt en bit därifrån. Vi tar oss försiktigt fram längs branten. Tydligen finns det även en risk för underminerad mark på grund av de gamla gruvgångarna.
Vi går sen tillbaka upp till betesmarkerna. Går ännu en liten runda för att titta på backsipporna innan det är dags att gå tillbaka till bilen.
En riktigt fin påskdagskväll börjar gå mot skymning och vi kör nöjda hemåt.
Alla dagens tre besökta naturreservat är riktigt vackra och olika på sitt sätt, särskilt en årstid som denna. Vi kan definitivt tänka oss ett återbesök i alla tre.