Barcelona – bland kyrkor och torg

DSC_0149

Jag har länge varit nyfiken på Barcelona, trots att stora städer egentligen inte står högst upp på min önskelista när jag reser. Så när jag denna höst ska vandra Camino de Santiago tänker jag att det blir perfekt att avsluta med några dagar i Barcelona.

Mitt flyg från Santiago landar sen kväll och mitt resesällskap möter mig på flygplatsen.

Barcelona är ingen billig stad att semestra i, att hitta ett prisvärt hotell mitt i stan visar sig vara en omöjlig uppgift. Så vi har bokat in oss tre nätter på Ibis Ripollet, ett par mil utanför staden.

Vi har bara en hel dag att spendera i Barcelona, eftersom vi även besöker Andorra under våra dagar här. Men det brukar räcka för oss när det kommer till storstadsbesök.

Lite sevärdheter och god mat så är vi nöjda.

DSC_0097

Vi vaknar tidigt. Äter frukost på rummet innan vi ger oss iväg. Hotellreceptionisten pekar oss i rätt riktning mot busshållplatsen och snart sitter vi på bussen in mot Barcelona.

När vi kommer fram till busstationen är planen att ta metron till dagens första stopp, La Familia Segrada, men efter en stunds funderande bestämmer vi oss för att promenera de sista tre kilometerna in till staden.

Bästa sättet att se en stad är att promenera tycker vi. Då får man se kvarter man annars aldrig skulle få se.

DSC_0099

Det är en riktigt varm och solig dag i mitten av oktober. Men trots att det är utanför turistsäsong är det fullpackat med människor framför kyrkan när vi kommer fram.

La Familia Segrada började byggas år 1882 och beräknas stå helt klar år 2030. Kyrkan ska representera tre faser ur Jesus liv – från födsel till död och arkitekten bakom är Antoni Gaudi.

Vi som redan har bestämt oss för att nöja oss med att bara studera utsidan av La Familia Segrada ångrar oss en smula när vi kommer fram. Kanske borde vi ha köpt inträdesbiljetter även till insidan.

Men man kan inte hinna med allt. Det får bli nästa gång, om det nu blir någon sådan.

DSC_0119La Sagrada Familia

Det blir ett varv runt kyrkan. Det är utan tvekan den mest spektakulära kyrka jag någonsin sett.

Alla håll och kanter ska studeras vilket tar sin lilla tid, dels är det trångt på gatorna framför och dels hittar vi hela tiden nya detaljer att titta på.

DSC_014320231012_114248DSC_0110DSC_0135

När vi till sist känner oss klara med La Sagrada Familia fortsätter vi vidare till stadsdelen Barri Gótic, Barcelonas medeltida centrum.

Det här är en stadsdel helt i vår smak. Trånga små gränder, balkonger fulla med hängande växter, gatumusikanter och små affärer av allehanda slag. Och en massa människor förstås. Men det är inte så att vi kan klaga direkt.

Vi är ju också här och trängs.

DSC_0166DSC_0167DSC_0170DSC_0175DSC_0181DSC_0183

Vi äter lunch på Tapes Barcelona Restaurant inne bland gränderna.

Det blir en tallrik padrones och en skaldjurspaella. Ett perfekt sätt att fira Spaniens nationaldag på.

20231012_13322320231012_134347

Sen fortsätter vi vidare till den kända gatan La Rambla, men här hittar vi inget av intresse. Vi förstår faktiskt inte hypen med gatan, eller så måste vi ha missat någon del.

Vi vänder tillbaka till Barri Gótic igen. Tar ännu ett par varv längs gränderna. En snabb titt på Catedral de Barcelona, men det måste erkännas att katedralkvoten är full, åtminstone för min del.

DSC_0185DSC_0186La Rambla

20231012_145540Plaça Reial, Barri Gótic

Sen känner vi oss klara för denna gång. Promenerar i sakta mak tillbaka till busstationen. Jag lyckas med något jag inte lyckats med under mina drygt åttio mil längs Camino de Santiago, nämligen att få skoskav.

Vi passerar Arc de Triomf och Plaça de les Glòries Catalanes längs vägen och stannar förstås till för att ta oss en titt.

20231012_154246Arc de Triomf

DSC_0205DSC_0206DSC_0208Torres Glòries, Plaça de les Glòries Catalanes

DSC_0210DSC_0211DSC_0212

Nöjda och belåtna med vår dag tar vi sen bussen tillbaka till Ripollet och hotellet.

Vi inser ju att vi bara har skrapat på ytan när det gäller Barcelona och dess sevärdheter. Och kanske kommer vi tillbaka. Om vi skulle ha vägarna förbi.

Lämna en kommentar