Malaysia – en reseberättelse (del 1): Kuala Lumpur

2PetronaTowers3

Dag 1: Mot Malaysia

Det är tidig luciamorgon när vi åker mot flygplatsen i Köpenhamn för avresa till Asien. Det är inte vår första resa dit, men barnen har aldrig tidigare varit i denna världsdel. I 18 dagar ska vi resa runt i främst Malaysia, men även en avstickare till Thailand och ett par avslutande dagar i Singapore finns med på agendan.

Vi flyger till Frankfurt där Lufthansas gigantiska Airbus A380 väntar på att få flyga oss vidare till Singapore. Jag är ingen fan av att flyga, inte alls. Suget ökar inte heller när jag tittar ut på denna koloss utanför fönstret. Hur är det ens möjligt att få upp detta plan i luften?

1Resa9

Bredvid mig står en man och pekar ut på flygplanet. Berättar entusistiskt att han valt resmål efter möjligheten att få flyga med just en A380. Jo, så kan man ju också göra.

Den 13 timmar långa flygresan till Singapore går dock som en dans. Om det är flygplanets förtjänst eller inte lär jag inte få veta.

Kuala Lumpur

Vi flyger vidare till Kuala Lumpur och landar sen kväll. Vi har förbokat transfer till hotellet, något vi är tacksamma för när vi anländer. Vi är mer än lovligt trötta efter att ha varit på resande fot i över ett dygn.

Det tar ytterligare en timme innan vi är framme vid vårt hotell i Kuala Lumpur.

2Hotell15

Vi har bokat sex nätter på Nomad Su Casa All Suite Hotels. Hotellet ligger i området Jalan Ampang och det är gångavstånd till Petrona Towers.

Dag 2: Petrona Towers

Vi vaknar förstås alldeles för tidigt.

Innan vi ger oss ut på Kuala Lumpurs gator måste vi få tag på något att äta till frukost. Inte många affärer har öppet denna tidiga morgontimme, det får bli en fruktjuice och en inplastad mjuk bulle på 7 Eleven mittemot hotellet.

Bullen påminner lite om en tovad ulltomte i konsistensen.

1KualaLumpur3

Vi ger oss sen i väg för att se vad Kuala Lumpur har att erbjuda.

Siktet är inställt på tvillingtornen Petrona Towers och shoppinggallerian Suria KLCC. Promenaden dit går längs den hårt trafikerade vägen Ampang Road. Avgaserna ligger som en tung dimma i luften och den lilla trottoarkanten är kantad av allehanda skräp.

1KualaLumpur172PetronaTowers1

Vi tillbringar några timmar i den enorma gallerian. Konstaterar att den ser exakt likadan ut som de flesta andra shoppinggallerior runt om i världen. Samma kedjor och samma märken. Inte är det speciellt billigt heller.

3KLCC5

Vi går i stället en runda i den lilla parken utanför, beundrar Petrona Towers från lite olika vinklar och bestämmer oss sen för att åka vidare till Chinatown.

2PetronaTowers172PetronaTowers7

Det finns gott om taxibilar i stan och vi hoppar in i en taxi för vidare färd.

Chinatown

I Chinatown börjar vi med ett besök på shoppinggatan Jalan Petaling.

Vi har hoppats på att göra några fynd på denna marknad, men förutom en keps till sonen är det svårt att hitta något av intresse. Det är mest skräp som säljs i de små stånden.

4Chinatown94Chinatown54Chinatown224Chinatown23

Vi tar istället en promenad i området utanför shoppinggatan. Vi letar saker till vår julklappslek om några dagar och så blir det nudlar till lunch.

4Chinatown244Chinatown36Fynd till julklappsleken!

Jetlagen börjar nu komma ikapp oss och vi känner oss färdiga med sevärdheterna för i dag. Vi tar en taxi tillbaka till hotellet där vi inviger poolen och provianterar frukost på ett närliggande supermarket innan vi gör tidig kväll.

Dag 3: Taman Negara

I dag är det dags för ett besök i en av världen äldsta regnskogar, Taman Negara.

Läs mer om utflykten här: Taman Negara National Park

Dag 4: Batu Caves

I Selangor utanför Kuala Lumpur finns ett hinduiskt tempel inbyggt i en stor grotta, Batu Caves, och det är detta tempel som är vårt mål denna förmiddag.

Vi tar en taxi dit och gör upp med taxichauffören att vänta medan vi besöker templet.

5BatuCaves1

En enorm staty av krigsguden Murugan möter oss i entrén när vi kommer fram.

5BatuCaves4

Regnet öser ner så vi bestämmer oss för att vänta en stund innan vi börjar vandringen uppför de 272 trappstegen till templet inne i grottan.

5BatuCaves165BatuCaves435BatuCaves95BatuCaves11

Så tar regnet en paus och vi passar på.

Vägen upp till grottan vaktas av ett antal makakapor. Dessa små apor må se gulliga ut, men man bör passa sig väldigt noga. Speciellt om man har någon påse i handen. Vi blir direkt vittne till hur en indisk turist rånas på sin påse med nyinköpta souvenirer.

5BatuCaves26Jag som ser så snäll och oskyldig ut!

Vi kommer upp till grottan och kliver in.

Grottan är fylld av små stånd som säljer krimskrams och överallt står stora strålkastare. Tuppar gal och det är människor överallt. Vi får mer känslan av att befinna oss i en filmstudio än i ett hinduiskt tempel.

5BatuCaves315BatuCaves385BatuCaves35

Vi lämnar därför ganska snart Batu Caves och åker vidare in mot stan.

Merdeka Square

Vi ber taxichauffören köra oss till Little India. Han lämnar av oss vid de arabiska kvarteren nära Merdeka Square. När vi påpekar att detta inte direkt känns som Little India får vi bara ett leende till svar.

– Yes, new Little India.

Hmm, tänker vi. Men vi hoppar ur taxin och går en liten promenad i området.

6KualaLumpur36KualaLumpur56KualaLumpur1

Efter en stund hoppar vi in i en taxi igen. Ber återigen chauffören köra oss till Little India. Denna gång verkar informationen gå fram. När vi hoppar ur taxin ser det ut nästan precis som vi har förväntat oss.

Little India

Området är inte stort, en enda stor gata med indiska affärer som säljer blommor och rökelse. Vi tar en promenad längs gatan och köper rökelse och en cd med yogamusik.

7LittleIndia137LittleIndia117LittleIndia157LittleIndia4

Efter en stund åker vi vidare till Central Market, en shoppinggalleria med anor ända från 1800-talet. Här går vi runt ett tag utan att hitta något av intresse.

8SentralMarket8SentralMarket1

Vi avslutar sen dagen på Suria KLCC där barnen nu har fått smak på att göra sina egna frozen yoghurt. Här gäller det att hålla alla på gott humör!

Dag 5: Penang

I dag är det återigen dags att lämna Kuala Lumpur, denna gång för ett besök till ön Penang.

Läs mer om utflykten här: Penang

Dag 6: Bukit Bintang

Det är sista dagen i Kuala Lumpur. Vi inser att vi nog bokat en eller två dagar för mycket i denna malaysiska huvudstad, som förvisso är mycket trevlig, men nu känner vi att vi inte riktigt har mer vi vill se och göra här.

1KualaLumpur14

Vi promenerar till Suria KLCC igen. För att inte gilla shoppinggallerior har vi befunnit oss i denna galleria förvånansvärt många gånger denna resa. Vi skyller på barnens frozen yoghurtbegär.

3KLCC20

En betydande del av dagen spenderas sedan på flera av Kuala Lumpurs många shoppinggallerior i området Bukit Bintang.

I Pavilion hämtar vi en rejäl dos julstämning och i Sogo och Farenheit letar vi efter fina fynd. Dock blir resultatet knapphändigt. När vi åtskilliga timmar senare anländer hotellet har vi endast med oss en mager liten shoppingkasse innehållande en ask plåster, en diskborste i trä och en liten tårtkavel. Alla fina ”allt kostar 10 kr” fynd från den japanska affären Daiso.

9Pavillion99Pavillion18

Det är dags att packa ihop oss. I morgon lämnar vi storstaden för ön Langkawi.

2PetronaTowers30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s