Tallinn Viimsi Spa Hotel – en spaupplevelse i Estland

2Hotell Viimsi Spa Hotell 1

Det är november och det börjar bli mörkt och kallt. Det är med andra ord dags att åka på spa och fylla på med energi inför vintern.

Planen är att besöka spahotell i de tre baltiska länderna de kommande åren och i år är det Estlands tur.

2Hotell Viimsi Spa Hotell 34

Efter lite efterforskningar slår vi till på tre nätter på ett av Estlands mer kända spahotell, Tallinn Viimsi Spa Hotel i Viimsi.

Orten Viimsi ligger på halvön med samma namn, knappt en mil från huvudstaden Tallinn som vi förstås också planerar att besöka under vår resa. Men annars är det härliga spabehandlingar, avkoppling och träning som står på schemat denna weekend.

Avresa fredag kväll, hemresa måndag gör att vi endast behöver offra en semesterdag.

3Viimsi 2

Egentligen börjar det inte så bra. När vi en vecka innan avresa kommer på att vi kanske ska förboka behandlingar visar det sig att det mesta är fullbokat.

Det blir alltså ingen Viimsi SPA Signature Massage som planerat. Inte heller någon Chocolate massage som det hade varit spännande att prova. Vi får helt enkelt ta vad som finns kvar. Och det visar sig inte vara mycket alls.

Det känns ju faktiskt lite surt.

1Spa 10Fullbokat!

Viimsi

Flygresan tar inte mer än en dryg timme. Vi tar en taxi från flygplatsen och anländer till hotellet strax efter midnatt.

Första intrycket av hotellet är att det är rent och fräscht.

2Hotell Viimsi Spa Hotell 92Hotell Viimsi Spa Hotell 28

Vi ger oss sovmorgon till klockan 9. Vi kom ju trots allt mitt i natten.

Tallinn

Trots att väderleksrapporten lovar regn väljer vi att åka in till Tallinn denna första dag.

Läs mer om besöket här: Tallinn

När vi kommer tillbaka är det dags att se vad hotellets spaanläggning erbjuder.

1Spa 0

Spaanläggningen ligger på hotellets nedanvåning och har öppet ända till kl 22.

Här finns förutom en simbassäng, flera pooler och bubbelpooler, vattenfall och åtta olika sorters bastu. Och vi måste förstås prova allt.

Det är absolut inget fel med själva spaanläggningen. Den är riktigt trevlig. Men det är ganska många människor på sina ställen och barn som springer ut och in ur de olika bastuna. Det pratas och skriks över våra huvuden. Så mysfaktorn är inte så där skyhög som man kanske tänker sig på ett ställe som detta.

Vi sneglar mot dörren in till SPA 18+. Ett spa vi ska besöka i morgon. Kanske finner vi mer lugn och ro där inne? Vi kan i alla fall hoppas.

Nån timme senare är vi tillbaka på vårt hotellrum och gör en tidig kväll.

1Spa 16

Nästa morgon inleder vi med varsin massage.

Det kan ju inte hjälpas. Vi jämför. Och i jämförelsen med andra spahotell vi besökt står sig Viimsi Spa & Hotel faktiskt inget vidare. Behandlingsavdelningen är totalt omysig. I väntan på att det ska bli vår tur får vi sitta i en mörk korridor.

Här finns absolut ingenting som höjer stämningen. Inga blommor eller ljus. Ingen lugn musik. Faktiskt ingenting alls. Inte ens några andra gäster.

Massagen, i mitt fall en Deep tissue massage, kvalar inte heller in på någon topplista. Inte heller mannen är imponerad av sin Sport Massage, utförd av en man i Harry Potter-Hagrid-storlek med nypor därefter.

Det är kanske lika bra att det inte finns fler massagetider.

3Viimsi 10Viimsi Mõisa Park

Det får bli en promenad i Viimsi efter massagen.

Vi går genom Viimsi Mõisa Park, förbi krigsmuseet General Laidoner Museum och vidare genom några bostadskvarter innan vi vänder tillbaka.

Här finns inte så mycket att se enligt oss.  Viimsi känns som en trist förort till Tallinn, utan någon egen själ. Det gör ju inte heller saken bättre att det duggregnar. Men det är skönt med en promenad i friska luften.

3Viimsi 163Viimsi 13General Laidoner Museum

Vi går tillbaka till hotellet.

3Gym 5Ok, allt på gymmet kändes inte nytt och modernt!

Det blir en timmes träning i gymmet som känns både stort, modernt och fräscht.

SPA 18+

Sen är det äntligen dags att njuta lyx i Spa 18+.

Vi har bokat inträdet hemifrån och det kostar 20 euro/person eftersom vi bor på hotellet. Då får vi stanna i tre timmar, vilket ska visa sig räcka mer än väl.

SPA 18+ ligger i en separat byggnad, men vi kan gå genom hotellet spaavdelning för att komma dit. Vi behöver alltså inte springa ut i badrock och badtofflor.

2Spa 18+ 02Spa 18+ 2

När vi öppnar dörren till spaanläggningen är det lugnt och tyst. Ah, äntligen! Vi slår oss ner i varsin vilstol framför poolen. Vet inte riktigt var vi ska börja.

Anläggningen består av två våningar.

Vi börjar på nedanvåningen. Här finns ångbastun Sool & Mesi och utanför står burkar med salt och honung eller olivolja att ta med in i bastun. I Saaremaa väntar lerinpackning och i Türgi Hamam kan man vila på varma stenar.

På ovanvåningen finns bland annat en vedeldad torrbastu och flera olika pooler. Det bjuds på både frukt och vatten.

Vi tillbringar drygt två timmar här, sen orkar vi helt enkelt inte mer. Detta är den absolut lyxigaste spaanläggning vi besökt. Vi skulle nästan kunna tänka oss ett återbesök i Viimsi enbart för denna. Men bara nästan.

2Hotell Viimsi Spa Hotell 6

I morgon åker vi hem och en härlig helg är till ända.

Även om bristen på behandlingar drog ner betyget rejält, så är vi mycket nöjda med vistelsen. Dock vinner nog förra årets sparesa till Lettland, Hotel Jurmala Spa – spaupplevelse i Lettland vid en jämförelse.

Nästa år är det Litauen som står på tur, som sista land ut i vår triss i spaupplevelser i Baltikum.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s