Danaus Ecocenter – på jakt efter grodor och sengångare

1Danaus Ecocenter 87

Efter frukost är det dags att besöka Danaus Ekocenter som ligger en liten bit utanför La Fortuna.

I dag är dagen då vi ska få se den så kända red-eyed tree frog. Det har vi redan bestämt. Och så en och annan sengångare såklart.

1Danaus Ecocenter 1

När vi rullar in på parkeringen klockan åtta är vi först på plats. Vi löser inträde och beställer en guide. Vi betalar 80 $ för hela kalaset.

Vi får tid först en halvtimme senare och roar oss därför med att spana in exotiska fåglar och växter i den lilla trädgården vid entrén.

1Danaus Ecocenter 1601Danaus Ecocenter 147

När guiden kommer ger vi oss iväg. Han frågar om det är något speciellt vi önskar se, även om han självklart inte kan lämna några garantier. Vi berättar att grodor och sengångare visserligen finns högst upp på önskelistan, men att vi inte tillhör den kräsna och krävande skaran. Lite exotiska djur och blommor och vi är nöjda.

1Danaus Ecocenter 1201Danaus Ecocenter 60

Vi ger oss i kast med groduppgiften direkt. Guiden vänder på några blad och visar upp ett par rejäla klickar grodägg som lagts av vår önskade rödögda trädgroda. Men mer än så visar det sig inte bli. Hur vi än vrider och vänder på varenda blad lyser själva grodan med sin frånvaro.

1Danaus Ecocenter 19Blivande rödögda trädgrodebarn!

Som plåster på såren får vi istället se en blåröd pilgiftsgroda gömma sig i en blomma. Och sen ytterligare en kompis som snabbt hoppar förbi.

1Danaus Ecocenter 62

Vår guide berättar och pekar ut växter och djur som vi inte skulle ha sett på egen hand. Faktum är att vi inte skulle sett några djur alls om vi gått själva. Inga grodor. Inte ens leguanen som gömmer sig i ett träd.

Vi fortsätter till fjärilshuset där vi får se både färgglada fjärilslarver och fjärilar.

1Danaus Ecocenter 321Danaus Ecocenter 301Danaus Ecocenter 491Danaus Ecocenter 541Danaus Ecocenter 44

Vid den lilla sjön blir vi stående en lång stund och tittar på djurlivet.

1Danaus Ecocenter 831Danaus Ecocenter 801Danaus Ecocenter 671Danaus Ecocenter 731Danaus Ecocenter 781Danaus Ecocenter 851Danaus Ecocenter 911Danaus Ecocenter 108

När vi kommer tillbaka till entrén hittar guiden en sengångare i ett träd. Den är dock så väl gömd i bladverket att vi knappt ser vad som är fram och bak. Lite mer än så vill vi allt ha på sengångarfronten. Men nu är det ju inte vi som bestämmer.

1Danaus Ecocenter 1341Danaus Ecocenter 1311Danaus Ecocenter 139

När vår guidade tur är slut tar vi ytterligare ett varv på egen hand. Stannar en lång stund vid groddammen och spanar grodor. Nu när vi vet var vi ska leta. Men någon större tur har vi inte. Inte heller det par som kommer gående på egen hand.

1Danaus Ecocenter 115Mer rödögd trädgroda än så här blev det tyvärr inte denna dag

När vi vandrat oss igenom hela skogen ännu en gång hänger vi en stund vid entrén. Frukt har lagts ut och nu flockas både fåglar och andra små djur för att få sig en liten smakbit.

1Danaus Ecocenter 1581Danaus Ecocenter 1491Danaus Ecocenter 155

Motvilligt lämnar vi Danaus Ecocenter. Vi hade kunnat stanna ännu längre, men efter dryga tre timmar finns det familjemedlemmar som vill vidare.

Tanken är egentligen att nu åka vidare till det kända vattenfallet i La Fortuna. Men vi är egentligen inte ett endaste dugg intresserade av detta vattenfall när vi tänker efter. Dessutom är vi sugna på att leta reda på det leguankafé, Las Iguanas, som jag tycker mig ha sett en skylt peka mot på vägen från San José för några dagar sedan.

Vi kör och kör, men ingen skylt dyker upp. När vi hamnar vid ett vägarbete bestämmer vi oss till slut för att vända. I bilkö vill vi inte sitta.

Vi stannar till vid ett fruktstånd längs vägen och köper med oss lite frukt.

2biltur-11.jpg

När vi närmar oss La Fortuna har molnen kring vulkanen Arenal skingrats något och vi får för första gången nästan se hela dess topp. Det känns ganska mäktigt.

2Biltur 0

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s