Arenal – Sendero Bosque 1968

1Vulkanvandring Arenal 3

Att vi ska vandra vid foten av vulkanen Arenal är en självklarhet redan när vi planerar resan hemma i Sverige.

Först hittar vi ingen information om att vandra på egen hand. Vi funderar därför på att köpa ett färdigt paket med guidad vandringstur. Men priset för denna vandring landar på ca 3000 kr och dessutom är vi inte speciellt sugna på att vandra i grupp.

Så vi bestämmer oss för att försöka på egen hand.

Ett alldeles utmärkt beslut visar det sig när vi kommer fram till parkeringsplatsen vid Arenal Volcano National Park. Här finns både en stor karta över vandringslederna och vandringsstavar att låna för de som önskar.

1Vulkanvandring Arenal 1

Vi betalar entréavgiften på 48 $ och sen är det bara att börja vandra.

Det finns två vandringsleder att välja mellan; Sendero Colada 1968 på 2,5 km och Sendero Bosque 1968 på 4,5 km. Vi väljer den sistnämnda.

1Vulkanvandring Arenal 18

Första delen av vandringen är gemensam för båda lederna och går på vältrampade stigar förbi små ananasplanteringar och fält.

1Vulkanvandring Arenal 261Vulkanvandring Arenal 14

När lederna delar sig svänger vi in mot regnskogen.

Här är vi ensamma jämfört med dagens tidigare regnskogsvandring och vi kan i lugn och ro stanna för att lyssna på alla ljud utan att någon stör.

1Vulkanvandring Arenal 251Vulkanvandring Arenal 39

Leden leder oss vidare genom regnskogen fram till den lilla sjön Lago Los Patos.

Sjön som skapades av lavaströmmen från Arenals stora utbrott 1968 är en mycket vacker liten sjö och vi stannar till en liten stund innan vi vandrar vidare.

1Vulkanvandring Arenal 501Vulkanvandring Arenal 49

När vi vandrat längs halva sjön är det dags att påbörja den del av vandringen som leder uppåt och som sägs vara den svåraste delen. Och visst bär det ordentligt uppför, men leden är inte speciellt svårvandrad trots alla rötter och lavastenar. Men så har vi ju alla ordentliga skor på fötterna denna gång.

Nu kommer vi till en annan typ av regnskog och det är så otroligt vackert! Regnet hänger i luften och det känns ganska fuktigt i skogen där vi vandrar. Det är också här vi får dagens första myggbett, men annars är det faktiskt inte så gott om de små krypen. Det tackar vi för.

1Vulkanvandring Arenal 601Vulkanvandring Arenal 681Vulkanvandring Arenal 801Vulkanvandring Arenal 88

När vi kommer ut ur skogen går de båda lederna ihop igen och leder upp mot Lawa Flow Summit, en stigning på 350 meter. Här belönas vi med en fantastisk utsikt över både sjön och vulkanen Arenal. Dock är vulkanen till stor del dold i moln denna dag.

1Vulkanvandring Arenal 991Vulkanvandring Arenal 1281Vulkanvandring Arenal 1181Vulkanvandring Arenal 133Vulkanen Arenal

1Vulkanvandring Arenal 135

På toppen möter vi andra vandrare för första gången. Men vi är inte många och behöver definitivt inte slåss om utrymmet.

1Vulkanvandring Arenal 143

Hela vandringen tar oss dryga två timmar.

När vi kommer tillbaka till parkeringen har det kommit både fler bilar och en stor buss. Även denna gång tycks vi ha prickat in rätt tidpunkt. Tidig eftermiddag är alltså att rekommendera om man inte vill trängas, vilket jag i och för sig inte tror att man gör vid någon tidpunkt.

Nöjda med dagens vandring kör vi tillbaka till vandrarhemmet i La Fortuna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s