La Fortuna – kaffe och chokladtur

3Chokladtur 35

Vi har bokat in oss på en kombinerad kaffe- och chokladtur. Turen har vi bokat på Don Juan Café bredvid torget och vi betalar 140 $ för hela familjen. Då ingår visserligen upphämtning vid hotellet, men eftersom vi bor bara några hundra meter från kaféet går vi dit istället.

Don Juans lilla kaffe- och chokladplantage ligger en liten bit utanför La Fortuna.

2Kaffetur 0

Vi inleder dagen med kaffeturen.

I strålande solsken går vi längs ett litet promenadstråk bredvid kaffebuskarna och får lära oss om de olika sorterna som odlas i Costa Rica.

Vi får veta att de riktiga kaffeodlingarna finns uppe i bergen i Monteverde där förutsättningarna för att odla kaffe är så mycket bättre. Här odlas kaffet mest för turernas skull.

Vi får lära oss om hela processen, från planta till färdigmalt kaffe redo att drickas. Vår guide är mycket duktig och hela turen är väldigt intressant. Till och med de icke-kaffedrickande sönerna verkar tycka att turen är helt okej.

2Kaffetur 152Kaffetur 192Kaffetur 312Kaffetur 342Kaffetur 482Kaffetur 26

Kaffeturen tar en dryg timme och när denna är slut fortsätter vi med chokladturen. Det är samma guide som har hand om denna.

3Chokladtur 0

Även här får vi lära oss om hela processen från liten kakaoplanta till färdig chokladkaka. Vi får smaka både färska och torkade kakaobönor.

3Chokladtur 103Chokladtur 12Kaffetur 33Chokladtur 63Chokladtur 83Chokladtur 143Chokladtur 263Chokladtur 253Chokladtur 303Chokladtur 33

Chokladturen avslutas med att vi får tillverka vår egen choklad. Vi maler kakaobönor och kryddar med både chili och salt. Det smakar helt fantastiskt!

3Chokladtur 543Chokladtur 423Chokladtur 443Chokladtur 623Chokladtur 69

När den egentillverkade chokladen är uppäten fortsätter vi med choklad som nu dukats fram i alla möjliga former och konsistenser.

Vi smakar chokladöverdragna kaffebönor och doppar fruktbitar i både vit och mörk chokladsås. Ett himmelrike för chokladälskare som oss. Båda sönerna ser riktigt lyckliga ut! Det vi inte orkar äta upp får vi med oss i en påse.

3Chokladtur 77

Efter chokladfrosseriet är det dags att provsmaka olika sorters kaffe. Till och med tonårssonen smakar av de båda sorterna, light och dark. Men det är tveksamt om det hann bli någon riktig kaffedrickare av honom.

4Kaffetur 84Kaffetur 9

Vi får också se en traditionellt målad vagn dragna av ett par oxar.

3Chokladtur 843Chokladtur 883Chokladtur 863Chokladtur 87

Sen är det dags att återvända och vi drar oss mot utgången. Då kommer en man och berättar att han sett en sengångare i skogen intill tidigare under dagen. Vi måste förstås stanna och försöka lokalisera denna sengångare.

Efter en stunds letande bland träden får vi äntligen syn på den.

5Sengångare 25Sengångare 55Sengångare 11

Det är inte bara vi som har svårt att slita oss från den här söta varelsen. Men till sist är vi tvungna att gå tillbaka till den väntande minibussen för färd tillbaka till La Fortuna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s