Vandring Zion National Park: Riverside Walk och The Narrows

4The Narrows 0

När vi planerar vår roadtrip i USA får Zion National Park mest hänga med av bara farten. Vi passerar ju ändå på vägen mellan Bryce National Park och Las Vegas och kan lika gärna stanna och ta oss en titt. Inte anar vi då att denna park ska bjuda på en av resans absolut bästa naturupplevelser.

Planen är att stanna en dag och vandra i nationalparken.

Allra helst vill vi vandra kända Angels Landing. Men intresset för vandring är inte sådär jättestort hos familjens ungdomar. Så det räcker nog med den lite enklare vandringen The Narrows.

2Zion National Park 10

Springdale

Trots att det är ont om parkeringsplatser inne i nationalparken bestämmer vi oss för att köra in och parkera vid Visitor Center.

Tanken är sedan att ta den kostnadsfria shuttlebussen upp till Tempel of Sinawava där dagens tilltänka vandringar, Riverside Walk och The Narrows, utgår från.

2Zion National Park 9

Planen är således klar. Och med tanke på att vi går upp tidigt räknar vi med att vara klara strax efter lunch.

Zion National Park Visitor Center

När vi rullar in på parkeringsplatsen strax efter klockan 7.30 är det i det närmaste fullt på parkeringsplatsen. Det är med nöd och näppe vi hittar en ledig plats och kan trycka in bilen.

Vi promenerar sen bort till shuttlebussens hållplats, helt i tron att det bara är att hoppa på och åka iväg. Men riktigt så enkelt visar det sig inte vara.

När vi kommer fram ringlar kön till shuttlebussen sig lång.

2Zion National Park 3

Det tar nästan en och en halv timme innan det blir vår tur.

2Zion National Park 0

Bussresan till Temple of Sinawava, som är shuttlebussens sista stopp, tar nästan 40 minuter.

Ett sagolikt bergslandskap rullar förbi fönsterrutan. Det är nästan så att vi vill stanna kvar på shuttlebussen och bara åka runt.

2Zion National Park 15

Riverside Walk

Klockan är redan 9.30 när vi påbörjar vår vandring längs Riverside Walk.

Riverside Walk är en 3,5 km lång vandringsled längs med Virgin River. Leden går på en bred vältrampad stig och det är en riktigt vacker vandring.

3Riverside Walk 30The Riverside Walk

Här är gott om andra människor så vi försöker hålla ett hyfsat raskt tempo, utan att för den skull springa förbi allt det vackra.

3Riverside Walk 173Riverside Walk 253Riverside Walk 613Riverside Walk 733Riverside Walk 683Riverside Walk 533Riverside Walk 563Riverside Walk 52

Där Riverside Walk tar slut tar vandringsleden The Narrows sin början.

Det vill säga rakt ner i floden Virgin River.

The Narrows

Om vi tycker det är många människor längs Riverside Walk är det ändå inget mot vad det är när vi påbörjar vår vandring ut i floden. Vi är många som trängs där ute i vattnet, men stämningen är glad och trevlig.

4the-narrows-51.jpgThe Narrows

Vi vadar ut i vattnet som är riktigt varmt trots att solen inte riktigt lyckas nå ner i ravinen.

4The Narrows 144The Narrows 344The Narrows 544The Narrows 414The Narrows 70

The Narrow går att vandra på olika sätt:

Man kan välja den mer krävande vandringen Top-Down, dvs en drygt 25 km lång vandring från Chamberlain´s Ranch ner längs floden. Denna vandring kräver särskilt tillstånd och görs antingen som en tvådagarsvandring eller som en lång dagsvandring.

Eller så kan man göra som vi och merparten av alla andra vandrare, välja att gå så långt som känns trevligt och sen vända och gå tillbaka samma väg.

4The Narrows 72

Det är en riktigt härlig vandring. Även om vattnet på vissa ställen är mer än en halvmeter djupt och vi blir blöta om mer än bara gympaskorna.

4the-narrows-75.jpg4The Narrows 784The Narrows 115

Om man vill vandra med vandringsstavar eller utan är en smaksak tycker vi. Själva föredrar vi utan, då vi tycker att det är lättare att hålla balansen utan stavar som är vägen.

Man kan också att vandra The Narrows med händerna i fickorna. Man behöver faktiskt inte ta upp händerna en endaste gång under hela vandringen. Det är dock inget vi rekommenderar, även om det bevisligen verkar fungera.

4The Narrows 117Vandringstavar, händerna fria eller varför inte händerna i fickorna?

Vi fortsätter vår vandring längre in i den djupa ravinen. Bestämmer oss för att vända om när vi kommer till nästa krök, men när vi väl kommer dit fortsätter vi ändå ytterligare en bit. Vi kan inte låta bli. Bara en liten bit till. Så håller vi på. Tills vi inser att vi måste vända tillbaka. Vi har annat som ska hinnas med denna dag.

Så vi vänder motvilligt tillbaka.

4The Narrows 80

När vi kommer tillbaka till Tempel of Sinawava har vi varit ute och vandrat i tre timmar.

Vi känner oss långt ifrån klara med vare sig The Narrows eller Zion National Park. Minst en dag till borde vi ha stannat här.

4The Narrows 141

Vi tar shuttlebussen tillbaka till parkeringen, byter till torra skor och kör vidare.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s