Mykines – Lunnefåglarnas ö

DSC_0094

När vi bestämmer oss för att åka till Färöarna under sommaren är en av anledningarna lunnefåglarna.

Varje år kommer nämligen tusentals lunnefåglar till ön Mykines och sommaren är alltså den enda tid på året som det är möjligt att åka ut till ön och beskåda dessa charmiga papegojliknande fåglar.

DSC_0347

Det är dock med nöd och näppe det blir någon resa till Mykines under resan. Inte förrän någon vecka innan avresa förstår vi att vi kanske borde boka båtbiljetter över till ön.

Då visar det sig att det nästan inte finns några båtbiljetter kvar. De verkar vara i stort sett helt slutsålda minst en vecka framåt.

Till sist hittar vi några enstaka biljetter till söndagen, vår första dag på Färöarna. Vi hugger biljetterna direkt och kan pusta ut. Det var nära ögat.

Mykines

Det går att ta sig till Mykines på två sätt. Antingen väljer man att åka helikopter eller så åker man båt över till ön. Båtresan tar ca en timme, lite beroende på vilket väder det är förstås.

1Sörvagur, Vagar 2

1Sörvagur, Vagar 8Ovanlig klädsel den varma sommaren 2018

När vi anländer orten Sorvágur på ön Vágar, där båten till Mykines utgår från, är himlen grå och regnet öser ner. Det är i och för sig en ganska trevlig upplevelse med tanke på den värmebölja som råder hemma Sverige denna sommar, men det gör också att det blir en rejäl sjögång.

Vi är tacksamma över att varken vi eller sonen har anlag för sjösjuka. Trots det är det på vingliga ben vi kliver av båten i den lilla naturhamnen på Mykines.

4Vandring Mykinesholmur 49

Vi faller direkt för Mykines.

Böljande gröna kullar och berg, små söta hus med grästak och gulliga ulliga får så långt ögat kan se. Vackra omgivningar och alldeles frisk och klar luft. Sånt här gillar vi!

3Mykines 11

Klockan 17 går båten tillbaka till Sorvágur. Det ger oss fem timmar till vandring och besök i den lilla byn.

Enligt vår guidebok ska vandringen Mykineshólmur ut till fyren ta tre timmar. Vi är dock osäkra på om detta gäller enkel väg eller fram och tillbaka så bäst att sätta igång direkt.

4Vandring Mykinesholmur 27

Vandringen inleds med en lång och seg backe som aldrig verkar ta slut. Men när vi väl tagit oss upp för denna är det bara att vandra på längs klippkanten. Och det är här vi möts av lunnefåglarna.

Massor av lunnefåglar.

Och självklart en mängd andra fåglar. Det är faktiskt fåglar överallt. På marken, på klipporna, i havet och överallt seglare de omkring i luften.

4Vandring Mykinesholmur 3334Vandring Mykinesholmur 64Vandring Mykinesholmur 3194Vandring Mykinesholmur 322

Dimma, regn och strålande solsken avlöser vår vandring ut till fyren.

4Vandring Mykinesholmur 59

Vandringen ut till fyren tar en och en halv timme. Då stannar vi ungefär var och varannan meter för att fotografera lunnefåglar och den vackra utsikten.

Det går helt enkelt inte att låta bli.

4Vandring Mykinesholmur 327Helt oemotståndlig!

Vi stannar en stund vid fyren. Tar en kopp kaffe och lite torkad frukt innan vi börjar vandra tillbaka mot byn.

På sina ställen står guider och kontrollerar så att inte fåglarna blir störda. Vi är inte många som vandrar denna dag, men när det blir för många människor på ett och samma ställe får vi helt enkelt inte gå vidare förrän fåglarna kommer till ro igen.

Hela vandringen tar tre timmar, precis som guideboken lovat.

4Vandring Mykinesholmur 784Vandring Mykinesholmur 914Vandring Mykinesholmur 684Vandring Mykinesholmur 2564Vandring Mykinesholmur 2454Vandring Mykinesholmur 2464Vandring Mykinesholmur 87

Nu hinner vi med ett besök i byn. Kanske till och med en kopp kaffe på något trevlig kafé?

Men först en promenad.

5Byn Mykines 695Byn Mykines 625Byn Mykines 525Byn Mykines 435byn-mykines-8.jpg

I byns affär får vi en pratstund med damen som äger affären. Samtalet sker på en blandning av svenska, danska, engelska och färöiska. Hon tycker vi ska gå ner till badplatsen och pekar mot ett litet vattenfall en bit längre bort.

Så det gör vi förstås.

5Byn Mykines 26Badplatsen

Vi hinner med vårt kafébesök och ytterligare en promenad runt byn innan det är dags att gå ner och vänta på båten.

Båtresan tillbaka till Sorvagur är om möjligt ännu värre än hitresan.

4Vandring Mykinesholmur 205

Bra att veta

Till Mykines åker man inte hur som helst. Inte heller vandrar man omkring hur som helst när man väl kommer dit. Ön är ett skyddat område och det är noga reglerat vart man får gå och vad man får göra.

Tidigare var det krav på att gå med guide utanför byn, men i år har de tydligen lättat på kravet och det är nu tillåtet att vandra Mykineshólmur på egen hand. Så länge man följer den utmärkta leden och inte vandrar utanför denna.

Mellan 1 maj och 31 augusti måste också varje besökare betala 100 DKR om man önskar vandra utanför den lilla byn. Och det vill man ju såklart, annars åker man inte till Mykines.

Avgiften betalas i förväg på hiking.fo och man måste visa upp bevis på att denna avgift är betald innan man kan påbörja sin vandring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s