Zhujiajiao – en av Shanghais vattenstäder

Zhujiajiao 24

Redan när vi planerar vår resa till Kina bestämmer vi oss för att spendera en av våra tre dagar i Shanghai i någon av stadens många vattenstäder.

Först är planen att åka till Tongli och då samtidigt passa på att besöka staden Suzhuo. Men när vi väl kommer fram till Shanghai ändrar vi oss. Vi vill inte ägna hela dagen åt att förflytta oss med metro, tåg, buss och taxi, vilket vi måste om vi ska åka till Tongli på egen hand. Alltså går Tongli bort. Nu vill vi i stället hitta en vattenstad som ligger närmare Shanghai och som det är lätt och smidigt att åka till.

Valet faller till sist på Zhujiajiao, en vattenstad ca 5 mil från Shanghai. Tanken är först att vi ska åka taxi dit, men så kvällen innan vårt besök upptäcker vi att metrons nyöppnade linje 17 åker hela vägen till Zhujiajiao. Ett byte är allt som krävs.

Bättre än så kan det ju inte bli.

Zhujiajiao 8

Resan till Zhujiajiao tar drygt en timme och kostar bara 8 yuan/person (ca 12 kr). Mycket billigare än den taxi som vi först tänkt ta med andra ord.

Vi hoppar av vid stationen i Zhujiajiao och får sen gå en bit innan vi kommer fram till själva staden.

Zhujiajiao 13

När vi kommer fram avböjer vi alla erbjudanden om att åka häst och vagn in i staden. Vi tar hellre än promenad och stannar till när vi känner för det.

Vi fortsätter in till centrum. Besöker en liten marknad och passerar några torg, men några kanalen hittar vi inte. Inte mer än den lilla kanal vi passerade på väg in i stan.

Efter ett tag inser vi att vi måste ha gått fel och vänder tillbaka.

Vi hittar snart var vi missat att svänga av och snart är vi inne i en trång gränd kantad av traditionella kinesiska hus.

Zhujiajiao 18Zhujiajiao 19

När vi kommer ut ur den trånga gränden möts vi av ett myller av kanaler och broar.

Den 400-åriga staden sägs vara den mest välbevarade av Shanghais gamla städer. Staden är bland annat känd för sina många broar byggda under Ming och Qingdynastierna.

Zhujiajiao 21Zhujiajiao 23Zhujiajiao 20

Det är fortfarande ganska tidigt på morgonen och det är lugnt och stilla. En kvinna står och säljer plommonliknande frukter och några andra turister står och tittar ut över kanalerna.

Vi fortsätter över en av de många broarna. Efter en stund upptäcker vi att vi är alldeles ensamma där vi går.

Zhujiajiao 40Zhujiajiao 44Zhujiajiao 45

Vi fortsätter vidare längs kanalen. De få människor vi nu möter stirrar på oss och verkar undra vad vi gör där. Inte på något ovänligt sätt, mer fundersamt.

Zhujiajiao 50Zhujiajiao 51

Efter ett tag kommer vi fram till en stor väg och de små gränderna tar slut. Här verkar det som de gamla delarna av Zhujiajiao upphör.

Det är bara för oss att vända tillbaka.

Zhujiajiao 61

Vi blir lite fundersamma. Undrar lite om vi verkligen har gått rätt. För inte kan väl detta vara allt? Här ska ju finnas affärer och restauranger och det ska vara så fullt av människor att det knappt ska gå att ta sig fram. Framförallt en lördag som denna.

Vi har också läst att Zhujiajiao ska vara Kinas motsvarighet till Venedig så hela kanalen borde ju vara full av gondoler. Vi ser inte en endaste gondol där vi går.

Och var är alla andra turister? Vi var definitivt inte ensamma om att hoppa av vid stationen.

Zhujiajiao 54

Vi inser att vi att vi även här har lyckats gå fel. Eller fel och fel, det beror ju på hur man ser det, men inte är vi i den mer populära delen av vattenstaden. Det förstår vi ju.

När vi kommer tillbaka svänger vi av åt motsatt håll i stället. Här hittar vi nästan direkt vad vi är ute efter. Här finns både affärer och restauranger och hela kanalen är full av gondoler.

Inte heller är vi längre ensamma. Tvärtom.

Zhujiajiao 65Zhujiajiao 86Zhujiajiao 89Zhujiajiao 75

Vi strosar omkring och tittar på alla människor. Det verkar vara ett populärt nöje att klä ut sig och posera längs kanalerna.

Zhujiajiao 66

Efter en stund börjar vi bli hungriga. Vi stannar till vid ett matstånd och tittar fascinerat på en maskin som med högljudda puffar spottar ut små riskakeliknande bröd. De måste vi förstås prova så vi köper med oss en påse bröd som vi äter på en bänk vid en av kanalerna.

De smakar inte så mycket, mest luft, men det mättar i alla fall för stunden.

Zhujiajiao 82

Vi fortsätter sen vidare in i gränderna. Tittar i affärer och köper med oss lite smått och gott att ta med oss hem. För att vara i Kina har det annars varit ganska klent med shopping för vår del.

Zhujiajiao 111Zhujiajiao 118

Efter ett tag börjar det bli riktigt svårt att ta sig fram för alla människor. Och att trängas är inget vi gillar.

Zhujiajiao 121

Men vi känner oss ganska klara med Zhujiajiao så vi vänder tillbaka mot stationen och åker tillbaka till Shanghai.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s