Det är egentligen inte tänkt att bli fler tempelbesök för oss på Bali än de fem tempel vi redan besökt. Men lite grämer det oss att vi missar världsarvstemplet Taman Ayun. Ett tempel som stått med på vår önskelista, men som vår chaufför Ketut som tidigare kört oss runt på Bali tyckt vi kunnat undvara.
Så när vi inser att vi har en dag över under vår vistelse i Sanur bestämmer vi oss. Vi ska åka till Taman Ayun. Vi passar även på att slänga med ett besök vid det populära havstemplet Tanah Lot när vi ändå är i gång.
Tanah Lot
Vi börjar vår utflykt med ett besök vid Tanah Lot, ett tempel från 1500-talet byggt uppe på en klippa i havet.
Tanah Lot ligger knappt två mil utanför huvudstaden Denpasar och vi förstår direkt när vi anländer att detta måste vara ett Balis populäraste tempel. Det är människor överallt och nästan svårt att ta sig fram vid sina ställen.
Vi blir avlämnade vid parkeringsplatsen ovanför tempelområdet och följer sen en asfalterad väg ner mot templet. Vägen är kantad av både människor, restauranger och souvenirstånd.
Vi stannar först till vid ett annat tempel, Batu Bolong, innan vi fortsätter ner mot havet.
Batu Bolong
När vi kommer ner till Tanah Lot gäller det att gå försiktigt längs de hala klipporna. Tidvattnet gör att det nu är möjligt att gå ända ut till tempelingången.
Tanah Lot
Tanah Lot är ett av Balis sju havstempel som grundades av munken Nirartha (de andra sex är Gede Perancak, Rambut Siwi, Pulaki, Uluwatu, Mas Suka & Sakenan). Varje tempel sägs kunna ses från ett av de andra och tillsammans bildar de en ring runt Bali till havsgudens ära.
Enligt legenden vaktas Tanah Lot av giftiga sjöormar som ska hindra demoner från att ta sig in i templet.
Det är inte tillåtet för icke-hinduer att besöka själva templet, men det går bra att få en glimt av området om man först genomgår en enkel ceremoni där man välsignas med ris i pannan och en blomma bakom örat.
Mängden av människor gör dock att detta känns mer som ett jippo än en andligt plats, så vi stannar inte så länge innan vi går tillbaka till bilen.
Taman Ayun
Dagens andra och sista tempelbesök blir Taman Ayun, ett tempelkomplex från 1600-talet som år 2012 utsågs till ett av UNESCO:s världsarv.
Vi blir avlämnade i byn Mengwi och får promenera ner till tempelområdet som ligger omgivet av vatten och gröna trädgårdar.
Vi betalar inträdet och familjens manliga besökare får återigen varsin sarong, medan jag som har långa byxor tydligen inte behöver någon denna gång.
Trots att Taman Ayun är utsett till ett världsarv och dessutom är ett av Balis sex kungliga tempel är här sparsamt med andra besökare. Åtminstone under vårt besök.
Vi faller för Taman Ayun direkt. Detta är vårt sjunde besökta tempel på Bali och det blir också vårt sista, men vi är överens om att detta tempelområde definitivt är det vackraste.
Vi tar god tid på oss. Strosar runt i de vackra trädgårdarna och tittar på både blommor och tempel. Här råder en lugn atmosfär, vilket är en skarp kontrast mot dagens tidigare tempelbesök vid Tanah Lot.
Vi är nöjda och belåtna när vi lämnar Taman Ayun. Glada över att vi faktiskt kom att besöka detta tempel trots att det såg tveksamt ut där ett tag.
Får vi bara rekommendera ett enda tempel att besöka på Bali så blir det definitivt Taman Ayun. I alla fall utifrån de sju tempel vi har besökt. Det kan ju finnas ett annat av Balis återstående drygt 9993 tempel som är vackrare än detta.