Tanah Lot och Taman Ayun – havstempel och världsarv

Taman Ayun 50

Det är egentligen inte tänkt att bli fler tempelbesök för oss på Bali än de fem tempel vi redan besökt. Men lite grämer det oss att vi missar världsarvstemplet Taman Ayun. Ett tempel som stått med på vår önskelista, men som vår chaufför Ketut som tidigare kört oss runt på Bali tyckt vi kunnat undvara.

Så när vi inser att vi har en dag över under vår vistelse i Sanur bestämmer vi oss. Vi ska åka till Taman Ayun. Vi passar även på att slänga med ett besök vid det populära havstemplet Tanah Lot när vi ändå är i gång.

Taman Ayun 12

Tanah Lot

Vi börjar vår utflykt med ett besök vid Tanah Lot, ett tempel från 1500-talet byggt uppe på en klippa i havet.

Tanah Lot ligger knappt två mil utanför huvudstaden Denpasar och vi förstår direkt när vi anländer att detta måste vara ett Balis populäraste tempel. Det är människor överallt och nästan svårt att ta sig fram vid sina ställen.

3Tanah Lot 19

Vi blir avlämnade vid parkeringsplatsen ovanför tempelområdet och följer sen en asfalterad väg ner mot templet. Vägen är kantad av både människor, restauranger och souvenirstånd.

Vi stannar först till vid ett annat tempel, Batu Bolong, innan vi fortsätter ner mot havet.

2Batu Bolong 6Batu Bolong

När vi kommer ner till Tanah Lot gäller det att gå försiktigt längs de hala klipporna. Tidvattnet gör att det nu är möjligt att gå ända ut till tempelingången.

3Tanah Lot 6Tanah Lot

3Tanah Lot 73Tanah Lot 10

Tanah Lot är ett av Balis sju havstempel som grundades av munken Nirartha (de andra sex är Gede Perancak, Rambut Siwi, Pulaki, Uluwatu, Mas Suka & Sakenan). Varje tempel sägs kunna ses från ett av de andra och tillsammans bildar de en ring runt Bali till havsgudens ära.

3Tanah Lot 16

Enligt legenden vaktas Tanah Lot av giftiga sjöormar som ska hindra demoner från att ta sig in i templet.

3Tanah Lot 39

Det är inte tillåtet för icke-hinduer att besöka själva templet, men det går bra att få en glimt av området om man först genomgår en enkel ceremoni där man välsignas med ris i pannan och en blomma bakom örat.

3Tanah Lot 33

Mängden av människor gör dock att detta känns mer som ett jippo än en andligt plats, så vi stannar inte så länge innan vi går tillbaka till bilen.

3Tanah Lot 49

Taman Ayun

Dagens andra och sista tempelbesök blir Taman Ayun, ett tempelkomplex från 1600-talet som år 2012 utsågs till ett av UNESCO:s världsarv.

Taman Ayun 67

Vi blir avlämnade i byn Mengwi och får promenera ner till tempelområdet som ligger omgivet av vatten och gröna trädgårdar.

Taman Ayun 10Taman Ayun 94

Vi betalar inträdet och familjens manliga besökare får återigen varsin sarong, medan jag som har långa byxor tydligen inte behöver någon denna gång.

Taman Ayun 15

Trots att Taman Ayun är utsett till ett världsarv och dessutom är ett av Balis sex kungliga tempel är här sparsamt med andra besökare. Åtminstone under vårt besök.

Taman Ayun 28

Vi faller för Taman Ayun direkt. Detta är vårt sjunde besökta tempel på Bali och det blir också vårt sista, men vi är överens om att detta tempelområde definitivt är det vackraste.

Taman Ayun 34

Vi tar god tid på oss. Strosar runt i de vackra trädgårdarna och tittar på både blommor och tempel. Här råder en lugn atmosfär, vilket är en skarp kontrast mot dagens tidigare tempelbesök vid Tanah Lot.

Taman Ayun 51Taman Ayun 57Taman Ayun 62Taman Ayun 78Taman Ayun 88Taman Ayun 14

Vi är nöjda och belåtna när vi lämnar Taman Ayun. Glada över att vi faktiskt kom att besöka detta tempel trots att det såg tveksamt ut där ett tag.

Taman Ayun 93

Får vi bara rekommendera ett enda tempel att besöka på Bali så blir det definitivt Taman Ayun. I alla fall utifrån de sju tempel vi har besökt. Det kan ju finnas ett annat av Balis återstående drygt 9993 tempel som är vackrare än detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s