Bali – en reseberättelse (del 1): Ubud

1Ubud 114

Det är sen kväll när vi anländer till vårt hotell Pande Permai Bungalows, vårt boende för de kommande fem nätterna. Hotellet ligger centralt, alldeles bredvid the Monkey Forest.

Första intrycket av hotellet känns inget vidare. Vad det beror på blir vi inte riktigt kloka på. Om det är det mörka området som knappt har någon belysning, alla branta stentrappor, trädörren till rummet som kan reglas på utsidan, det ofräscha badrummet eller om det beror på de två förvirrade unga killarna som tycks utgöra personal denna kväll och som inte kan ett enda ord engelska.

(Att det sen dessutom drar igång ett större danskt poolparty mitt i natten är ju inte heller något som förbättrar första intrycket).

Pande Permai Bungalows, Ubud 18Pande Permai Bungalows och våra två rum på varsin  sida

Det mesta i ät-väg är stängt när vi ger oss ut på gatan utanför hotellet. Det får bli varsin hutlöst dyr frozen yoghurt som kvällsmat innan vi återgår till vårt mörka hotell.

Vi bestämmer vi oss för att sova på saken. I morgon känns nog allting bättre.

1Ubud 81Ubud 5

Dag 1 – Ubud & Yogabarn

Vi vaknar tidigt nästa morgon. Väcker sönerna och äter en spartansk frukost innan vi ger oss ut för att upptäcka Ubud.

1Ubud 1

Trafiken är intensiv och det tar både tid och mod att korsa gatorna. Överallt på marken ligger små offergåvor i form av vackra blommor, ris och allehanda godis och cigaretter. Det känns exotiskt.

1Ubud 31Ubud 121Ubud 119

Efter att först ha lokaliserat yogastudion Yogabarn för eftermiddagens inplanerade workshop i ”mala-makingbeger vi oss upp mot Ubud Market.

Marknaden är mindre än vi förväntat oss, men vi är ändå övertygade om att vi kommer kunna hitta flera fina fynd att ta med oss hem. Men i dag nöjer vi oss med att bara titta på vad som finns och insupa stämningen.

1ubud-33.jpg

Vi handlar mat och hinner även med en massage innan det är dags för mig att bege mig tillbaka till Yogabarn och min workshop.

20190717_125459Malatillverkning på Yogabarn

På kvällen blir det återigen en promenad bort till Ubud market och god mat på restaurang Anumana.

1Ubud 71Världens godaste vegoburgare serverades på Anumana

Hotellet känns fortfarande mörkt och ogästvänligt, men vi bestämmer oss för att härda ut ytterligare fyra nätter.

Men så drar det danska poolpartyt igång igen klockan 2 på natten. Precis när vi besegrat jetlagen och lyckats somna. Och vi som ska upp igen om några timmar.

Vi väntar ett tag, vill ju inte vara några gnällspikar, men till sist får vi nog och ringer den dygnet-runt öppna receptionen. Efter många om och ännu fler men, lovar de att säga till danskarna. Inget händer. Trots att vi till sist går upp till receptionen och säger till ännu en gång. Utanför vårt fönster springer människor omkring och skriker och i poolen görs bomben så det ekar mellan hustaken. Vi är ganska toleranta av oss, men två nätter i rad är åtminstone en för mycket. Framför allt eftersom hotellets regler är att det ska vara tyst mellan kl 22-7.

Klockan 3.30 får vi nog och bokar ett nytt hotell och ytterligare en halvtimme senare lyckas vi äntligen somna om.

1Ubud 47

Dag 2 – Tegallalang risterasser, tempel & Bali Pulina kaffeplantage

I dag har vi bokat en bil med chaufför för några timmars utflykt i omgivningarna kring Ubud. Nattens äventyr gör dock att vi är allt annat än pigga när vi klockan 7 på morgonen sätter oss i den väntande bilen.

Läs mer om utflykten här:  Tegallalangs risterasser och världens dyraste kaffe och Tirta Empul, Gunung Kawi och Goa Gajah

1Ubud 1101Ubud 1133Risfälten, Ubud 29

När vi kommer tillbaka till Ubud har vi fortfarande några timmar kvar av vår chaufförs tid, vilket gör att han kan hjälpa oss att byta hotell.

När vi checkar ut verkar hotellmanagern uppriktigt förvånad över att vi byter hotell. Han tycker att vi borde sagt ifrån om att det var stökigt på nätterna (!). Vi orkar inte ens ge oss in i någon diskussion, utan tackar för oss och packar in resväskorna i bilen och lämnar hotellet.

(Att han sen hotar oss efter att vi lämnat en mindre positiv recension på booking.com gör ju att beslutet känns helt rätt.)

Det tar över en timme att ta oss genom Ubuds trafik och vidare ut på landet.

3Risfälten, Ubud 15

Vi blir avlämnade i vad som mest liknar en byggarbetsplats. Hinner tänka både en och två tankar om det här hotellbytet egentligen var en så bra idé. Vår chaufför kommer tillbaka och berättar för oss att vårt nya hotell ligger en bit längre bort och att vi måste promenera dit för det finns ingen bilväg.

Vi tar våra resväskor och ger oss in i de smala gränderna. Risfält och små hus kantar vår väg. Vi passerar både affärer och restauranger längs vägen.

3Risfälten, Ubud 12

Till sist kommer vi fram till Saka Village  och en grön, lummig trädgård med små ljuvliga bungalows tornar upp sig framför oss. Omgivningen är så fjärran från vad vi nyss upplevt i hotellväg att vi är säkra på att något måste ha blivit fel. Inte kan en hotellomgivning vara så här vacker?

DSC_0008

Och bättre blir det. För när hotellreceptionisten visar oss var vi ska bo visar det sig att vi ska bo i en alldeles egen poolvilla.

DSC_0726Vår poolvilla

DSC_0733DSC_0717Utomhusduschen

DSC_0718

Så här lyxigt har vi aldrig någonsin bott. Varsitt stort sovrum med utsikt över trädgården, ett gigantiskt utomhus-kök/vardagsrum och så en alldeles egen pool.

Lyckan är total. För tre nätter här betalar vi knappt 1700 kr och vi känner redan att det är värt varenda krona.

Så ett stort tack till er, ni högljudda, bröliga, nattpoolsbadande och extremt störiga danskar! Utan er hade vi aldrig bokat nytt hotell och fått möjlighet att bo i denna fina poolvilla. Tack!

DSC_0741Vår alldeles egna pool

Vi måste förstås ta ett kvällsdopp i poolen fast vi ganska trötta efter vår heldagsutflykt och poolen egentligen är ganska kall.

Kvällsmaten intas på närliggande Mesari Warung.

Dag 3 – Ubud Market och Monkey Forest

Vi vaknar tidigt, åtminstone vissa av oss. Det hinner bli både yoga och en promenad bort till den lokala affärer för inhandling av frukost innan samtliga i familjen är vakna.

Saka Village, Ubud 91

 I dag är den stora shoppingdagen, men sonen känner sig lite småkrasslig så han och hans bror väljer att stanna kvar i poolvillan när vi ger oss iväg in till Ubud.

3Risfälten, Ubud 52Mot risfälten, Ubud 5

Promenaden ner till marknaden tar en dryg halvtimme.

När vi känner oss färdigshoppade ligger det lite av varje i våra ryggsäckar, så som ett par typiska balinesiska runda väskor, ett tvålfat, en yogaväska, bambusugrör och så en stor rund korg som helt enkelt inte går att motstå. Något kan jag nog hitta att stoppa i den.

1Ubud 161Ubud 22Japp, måste ha fast jag aldrig använder små väskor

1Ubud 28

Vi fortsätter sen ner längs gatan. Fyller på shoppingkassarna ytterligare med tandborstfodral, sugrörsfodral och resebestick i trä.

All shopping tar förstås på våra krafter så det får bli varsin lomi lomi massage på fina Fer spa innan vi vänder hemåt igen. När en timmes massage kostar knappt 70 kr är det svårt att låta bli.

1ubud-105.jpgFeri spa

Ett par timmar spenderas sen i poolvillan innan det är åter är dags att bege oss in mot Ubud och det planerade besöket på Monkey Forest.

Läs mer om vårt besök här: Ubud – Sacred Monkey Forest Sanctuary

Vi passar sen på att köra en favorit i repris när vi ändå är i krokarna, kvällsmaten intas återigen på Anumana.

Innan vi går tillbaka måste vi växla pengar. Inte en helt lätt uppgift, för det visar sig att det bara går att ta ut max 1.500 000 rupies i automaterna. Även om det förstås låter som en större summa pengar är det inte mer än 1000 kr. Vi behöver växla mer än så. Och varje uttag kostar då vi inte har något kort som medger gratis uttag.

Tre uttag senare i tre olika automater ger vi upp. Vi får försöka hitta något bättre sätt att växla i morgon.

Dag 4 – Yogabarn

Vi är uppe tidigt för att hinna till vår planerade yogalektion på Yogabarn som börjar klockan 10.

Sönerna tar förstås sovmorgon. Varken yoga eller häng vid yogastudion är något som lockar, framför allt inte en tidig morgon som denna (eller någonsin).

Yogalektionen – en klassisk hathayoga – är helt ok, men inte mer. Salen är fullproppad med människor, inte en centimeter finns över. Det kan inte hjälpas att det känns som Yogabarn lever mer på sitt rykte än på sina fantastiska yogaklasser. Friskis & Svettis där hemma bjuder på minst lika bra yogalektioner, om inte bättre.

3Risfälten, Ubud 433Risfälten, Ubud 473Risfälten, Ubud 513Risfälten, Ubud 403Risfälten, Ubud 32Mesari Warung – en annan favoritrestaurang

Resten av dagen hänger vi i poolvillan innan vi går en promenad bland risfälten och sen vidare ner till centrum för ett sista besök. Kvällen avslutas med ännu en middag på härliga Mesari Warung.

I morgon bär det vidare till Kintamani.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s