Kust till kustleden etapp 22, Vejbystrand – Ängelholm

DSC_0195

Väderleksrapporten lovar visserligen både regn och ordentlig blåst vår tilltänkta vandringslördag, men vi bestämmer oss för att vandra ändå. Nu vill vi komma i mål.

I dag är sista gången vi kör mot Bjärehalvön för vandring på Kust till kustleden.

Egentligen skulle det varit målgång i dag när etapp 22 är avklarad. Åtminstone såg prognosen ut så när vi började vår Kust till kustledsvandring i Sölvesborg för två år sedan. Men under åren som gått har Skåneleden hunnit lägga till ännu en etapp, 3A, som inte fanns tidigare och den måste vi ju förstås vandra innan delleden kan anses vara helt färdigvandrad.

DSC_0407

Vi parkerar nere i hamnen vid Vejbystrand. Himlen är grå och det blåser ordentligt, men det regnar åtminstone inte när vi ger oss iväg längs stranden.

DSC_0174

Det är en riktigt skön vandring vädret till trots. Vi möter inte riktigt så många människor som de senaste vandringarna, men helt ensamma är vi inte.

DSC_0179

Leden fortsätter vidare in på Magnarps strandmarker och går på små stigar längs havet. Ett hav som med sina vågor som slår in över stenarna gör att vi måste stanna var och varannan meter för att ta in omgivningen.

DSC_0182DSC_0184DSC_0187DSC_0202DSC_0214DSC_0221DSC_0225DSC_0236DSC_0237DSC_0242

Efter ett par kilometer kommer vi fram till Magnarps hamn.

Det visar sig att butiken hos Bjäre Fisk & Skaldjur är öppen och vi bestämmer oss för att fira att vi nästan är klara med Kust till kustleden. Först funderar vi på om vi ska ta det på tillbakavägen, men efter en stund bestämmer vi oss för att vi lika gärna kan fira nu. Vem vet hur vädret kommer vara när vi kommer tillbaka.

DSC_0252

Det blir varsin räk- och fisksmörgås som avnjutes på uteserveringen. Till dessa serveras vi varsin kopp kaffe av den trevliga personalen.

Vi behöver inte vara rädda för att trängas. Trots att det hela tiden strömmar människor till den lilla butiken är vi de enda som sitter på uteserveringen och det känns ju tryggt i dessa coronavirus-tider.

DSC_0263SL1 etapp 22 88

När vi ätit upp fortsätter vi vidare längs leden som fortfarande går längs havet.

DSC_0282DSC_0287DSC_0293

Vi passerar små skogsområden innan en grusväg leder oss ner till Skepparkroken.

DSC_0307DSC_0312

Vandringen fortsätter sen på en cykelväg och vi närmar oss nu Ängelholm, etappens slutmål.

Vi hinner nästan fram till den gamla hamnen innan det börjar regna. Ett regn som först inte stör oss något nämnvärt, men när det efter ett tag övergår till ett skyfall bestämmer vi oss för att ta skydd intill en byggnad nere i hamnen. Trots regnkläderna är vi genomblöta.

DSC_0321

En kvart senare har regnovädret blåst förbi och vi kan fortsätta vår vandring genom hamnen, förbi Hotell Klitterhus och vidare mot Råbocka Camping.

DSC_0350DSC_0354

Efter att vi passerat genom campingområdet kommer vi ut i Kronoskogens strövområde.

Vandringen fortsätter nu vidare in i skogen, en skog som doftar så där härligt som bara en nyregnad barrskog kan göra.

DSC_0358

När vi kommer ut ur skogen är etappen färdigvandrad.

Nu börjar vi bli hungriga så vi vänder tillbaka in mot skogen, äter vår medhavda matsäck vid ett av picknickborden innan vi fortsätter vår vandring tillbaka.

DSC_0361DSC_0365DSC_0363

När vi kommer tillbaka till gamla hamnen har molnen spruckit upp och vi vågar ta fram kameran igen.

DSC_0385Gamla hamnen i Ängelholm

DSC_0389

Vandringen tillbaka till Vejbystrand går i rask takt.

När vi återigen passerar Bjäre Fisk & Skaldjur börjar det duggregna. Vi är glada över att vi handlade smörgåsarna på ditvägen, i regnet ser uteserveringen inte så inbjudande ut. Men vi passar på att handla med oss en hink matjessill innan vi fortsätter vår vandring.

SL1 etapp 22 203SL1 etapp 22 212SL1 etapp 22 214

Dagens vandring slutar på 27 km och tar oss 6 timmar.

Det här är en etapp som faktiskt överraskar oss med att vara trevligare än vi hade förväntat oss. Lättvandrad och varierad trots att etappen nästan uteslutande går längs havet.

Nu har vi bara en etapp kvar att vandra innan vi är helt klara med Kust till kustleden!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s