Kust till kustleden etapp 3A, Bökestad – Olofström

DSC_0455

Egentligen skulle vi gått i mål på Kust till kustleden redan förra helgen.

Men under de två år vi vandrat på leden har Skåneleden hunnit lägga till ännu en etapp, 3A, och den måste vi ju såklart vandra innan Kust till Kustleden kan anses vara färdigvandrad.

Etappen börjar dock bara ett par mil hemifrån, vilket känns riktigt skönt efter de senaste veckornas långa körning till Bjärehalvön.

DSC_0409

Det är en riktigt varm och solig Kristi Himmelsfärdsdag som vi kör mot parkeringen i Bökestad där etappen startar. Här har vi varit flera gånger förut. Både när vi vandrat längs Skåneleden och när vi gjort vanliga skogsutflykter.

Vi börjar vår vandring vid vindskydden som ligger bredvid sjön Raslången.

Här finns Skåneledskyltar, men dessvärre ingen skylt mot Olofström som är etappens slutmål. Vi har dock läst på Skåneledens hemsida att de första kilometerna på etappen följer etapp 3 så vi följer ledmarkeringarna mot Östafors.

DSC_0416

Klockan är knappt 8 när vi börjar vår vandring och vi är alldeles ensamma där vi går genom skogen. Solen skiner och fåglarna kvittrar. Vi kunde inte fått en bättre dag att avsluta vår Kust till kustledsvandring på.

DSC_0421DSC_0423DSC_0425DSC_0438

Det bär ordentligt uppför nästan med en gång.

DSC_0553

Efter drygt tre kilometer hittar vi äntligen skylten vi väntat på mitt inne i skogen. Nu äntligen väntar ny mark på att vandras.

SL1 etapp 3A 34

Vi håller nästan på att gå vilse direkt. I en trevägskorsning blir vi fundersamma över vilken väg vi ska fortsätta in på.

En större väg leder mot Boafall och den känns mest logisk att gå tycker vi. Dock inser vi snart att det inte finns några oranga ledmarkeringar att följa så vi vänder tillbaka. En Blekingeledskylt pekar åt motsatt håll. Visserligen finns här de oranga markeringarna vi letat efter, men samtidigt känns det som vi då går tillbaka samma håll som vi kom ifrån.

Trots det väljer vi att fortsätta in på Blekingeleden. Efter ett tag förstår vi att de båda lederna går ihop här och att vi faktiskt är på rätt väg. Och det känns ju bra.

DSC_0448

Det bär fortfarande uppåt och efter ett tag kommer vi upp till utkikspunkten över sjön Halen. Här måste vi förstås stanna och fika. Något annat är ju inte att tänka på vid denna fantastiska utsikt.

DSC_0457SL1 etapp 3A 126DSC_0550

När vi fikat färdigt tar leden oss vidare in i skogen.

Det bär uppför och nerför, sällan plan mark. Trots det känns leden lättvandrad och vi når snart fram till vindskydden i Tvättahallarna.

DSC_0476DSC_0475Vindskydden vid Tvättahallarna

Eftersom vi nyligen fikat väljer vi att fortsätta förbi vindskydden och fortsätta vår vandring inne i skogen.

DSC_0480

Vi vandrar ytterligare ett par kilometer innan nästa vindskydd dyker upp och vi har nu kommit fram till Bergatorpets lägerplats.

DSC_0516Bergatorpets vindskydd

Sjön ligger alldeles spegelblank och vi är ensamma vid lägerplatsen. Det är så vackert att vi måste stanna till en stund. Vi klättrar ut på en av de stora stenarna och sitter där och tittar ut över sjön.

DSC_0498DSC_0504DSC_0506DSC_0509DSC_0515

Vi hade kunnat sitta här hela dagen. Men än är inte etappen färdigvandrat så till sist är det bara att resa på oss och fortsätta vår vandring längs sjön.

DSC_0518DSC_0519

Enligt Skåneledens hemsida slutar etappen i Olofström, dock oklart vart.

Vi har visserligen redan från början bestämt oss för att även vandra anslutningsetappen till Halens Camping, men vi kan ändå inte låta bli att undrar var det är tänkt att den ordinarie etappen slutar. För vi passerar ingen skylt på vår väg mot campingen.

DSC_0531

Det är fullt av människor när vi vandrar in på Halens Camping.

En Skåneledsskylt nere vid sjön talar om för oss att etappen nu är färdigvandrad. Vi slår oss ner på gräsmattan bredvid för att äta vår medhavda lunch.

Vi blir kvar en lång stund. Tittar på när ett gäng danska ungdomar spelar volleyboll nere vid sjökanten och njuter av sol och värme. Det är riktigt svårt att motivera kropp och själ att resa på sig, men till sist är det dags att ta oss samman och påbörja vår vandring tillbaka mot Bökestad.

SL1 etapp 3A 117

Det känns som det är fler uppförsbackar på tillbakavägen och det är stundtals riktigt tungt. Etappen är klassad som utmanande och vi förstår varför.

När vi passerar vindskydden vid både Bergatorpet och Tvättahallarna är det nu fullt av andra människor. Vi möter ett större sällskap danskar på väg genom skogen fullastade med allsköns packning. Svenska skogar verkar onekligen vara populära hos våra grannar. Kanske nu mer än nånsin. Men oss gör det inget. Vi har skog så det räcker till alla utan att trängas.

SL1 etapp 3A 134

När vi kommer tillbaka till bilen har vi vandrat 25 km och det har tagit oss nästan 7 timmar.

Egentligen förstår vi inte varför man har lagt till denna etapp på Skåneleden. All ny vandring går nämligen på Blekingeleden genom Blekinge. Men oavsett är det en riktigt fin etapp.

DSC_0559

Nu är vi äntligen klara med Kust till Kustleden! Mot alla odds kan tilläggas. Under två år har vi vandrat ledens 25 etapper fram och tillbaka, totalt 76 mils vandring.

Vi har tidigare firat de andra delledernas målgång med spabesök, men denna gång nöjer vi oss med att skåla i kombucha och dela på en biskvi. Det går alldeles utmärkt det med.

SL1 etapp 3A 141Skål för färdigvandrad Kust till kustled!

SL1 etapp 3A 142Det blev bara en då sonen missuppfattade vem den andra biskvin var till!

Nu tar trädgårdsarbete, renovering och Norrlandsvandringar vid och vi återkommer förhoppningsvis med mer Skåneledsvandring i höst.

Då är det dags för nästa delled, Nord till Sydleden, att vandras och vi längtar redan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s