Kust till kustleden etapp 21, Ängelbäcksstrand – Båstad

DSC_0134

Vi börjar närma oss slutet på vår vandring längs Kust till kustleden. Inte många etapper återstår och eftersom vädret fortsätter att leverera sol sätter vi oss i bilen även denna lördag och kör mot Bjärehalvön.

I dag har vi till och med fått med oss tonårssonen, även om det väl inte är helt och hållet frivilligt från hans sida. Men frisk luft och motion kan aldrig vara fel anser vi.

DSC_0916

Vandringen börjar på parkeringen vid Ängelbäcksstrand och tar oss direkt ut på en liten landsväg förbi fält och gårdar.

DSC_0921

Efter ett par kilometer kommer vi fram till Killebäckstorp och här svänger leden ner mot naturreservatet Grevie Backar.

DSC_0953

Nu blir det lite skogsvandring innan leden fortsätter ut på en liten ås.

DSC_0956

Vi vandrar vidare genom blommande backsippor och mandelblom och bjuds på fin utsikt över omgivande landskap från den lilla åsen.

DSC_0966DSC_0975DSC_0979

När åsen tar slut i Grevie fortsätter vandringen längs en större väg innan vi svänger in mot Kvinnaböske.

DSC_0988DSC_0993DSC_0995DSC_0005

Våra förhoppningar om att dagens vandring ska ta oss förbi några blommande rapsfält infrias när vi närmar oss Bösketorp. På både sidor av vägen lyser det gult av blommande raps och här måste vi förstås stanna till en stund och föreviga de gula fälten.

Finns det ens något som är vackrare än gula rapsfält i maj?

DSC_0141DSC_0026DSC_0028DSC_0031

Till sist sliter vi oss från rapsfältet. Det börjar bli dags att hitta ett trevligt ställe att fika på innan vi fortsätter vår vandring mot Båstad.

DSC_0035

Vi korsar en större väg och svänger åter in på en mindre landsväg.

Det visar sig inte vara helt lätt att hitta ett trevligt fikaställe, men till sist hittar vi en liten äng vid vägkanten som vi slår oss ner på. För en fika måste vi ju ha om vi ska orka fortsätta hela vägen.

Efter en stund i solen är det dags att vandra vidare.

DSC_0045DSC_0047DSC_0050DSC_0054DSC_0058DSC_0064

När vi börjar närma oss Båstad fortsätter leden genom Axeltorps skogar.

Efter ett tag blir återigen havet synligt och Båstad dyker upp i horisonten. Nu ligger en lång nerförsbacke framför oss innan vi är framme vid etappens slutmål, vindskyddet i Båstad.

DSC_0072DSC_0077DSC_0093DSC_0101DSC_0109

När vi vandrar in till vindskyddet har vi vandrat nästan 15 km.

Sonen som vandrat i förväg har definitivt vandrat längre. För han sitter inte och väntar på oss i vindskyddet som förväntat. När vi ringer och frågar vart han tagit vägen visar det sig att han har fortsätt längs de orangea markeringarna och nu är på väg in till Båstad.

Efter en stund dyker upp han upp igen och det är dags för lunch i vindskyddet. Det är visserligen inte lika kallt som förra gången vi var här i slutet av mars, men ändå tillräckligt blåsigt för att vi ska skynda oss att äta upp och börja vår vandring tillbaka mot Ängelbäcksstrand.

DSC_0129

På tillbakavägen upptäcker vi att det är fler långa uppförsbackar än nerförsbackar vilket känns ordentligt i benen efter ett tag.

Etappen är klassad som lätt och även om vi inte riktigt vet vad som ligger bakom de olika etappernas klassificering så håller vi inte riktigt med om att det är lätt vandring. Visserliger går merparten av sträckan på breda grus- eller asfaltsvägar, men i stort sett hela vandringen går upp och nerför långa backar.

DSC_0041

När vi kommer fram till Grevie svänger vi inom ICA och belönar oss med lite gott innan vi fortsätter ner mot Ängelbäcksstrand.

DSC_0150

Dagens vandring slutar på knappt 30 km och tar 7 timmar.

Det är en riktigt fin och varierad etapp som faktiskt överraskade oss positivt. Vi hade av någon outgrundlig anledning förväntat oss trist landsvägsvandring tvärsöver Bjärehalvön, men etappen bjöd på riktigt fina vyer, åtminstone nu i maj när hela omgivningen blommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s