Smygehuk – Sveriges sydligaste udde

Smygehuk 4

Tanken när vi påbörjade vår ytterpunktsutmaning förra året – att besöka Sveriges alla yttre punkter – var att detta helst skulle ske inom ett år (inklusive mittpunkten/erna).

Tre av ytterpunkterna är avklarade så här långt och med sommarens planerade roadtrip till Norrland (som är tänkt att inkludera besök vid både östligaste och nordligaste punkten samt mittpunkterna) ska uppgiften vara avklarad.

Tänkte vi alltså. Tills vi kom på att Sverige har en sydligaste punkt också. Den måste förstås också besökas innan uppdraget kan anses vara avklarat.

Smygehuk 2

Sveriges sydligaste punkt ligger i Smygehuk, knappt två mil utanför Trelleborg.

Nu ligger Smygehuk inte så långt ifrån vår hemort så när väderleksprognosen visar på sommarväder denna pingstafton passar vi på. För vänta till senare i sommar vill vi inte. Med runt 200.000 besökare per år är vi övertygade om att det är just då udden fullkomligen exploderar av semestrande danskar, tyskar och övriga européer. Och vi gillar inte att trängas, framför allt inte i dessa tider. Men faktiskt inte annars heller.

Så med detta i åtanke sätter vi oss i bilen och efter några mil längs kusten, genom små pittoreska fiskebyar och böljande fält är vi till sist framme i Smygehuk.

Smygehuk 1Smygehuk 3

Ensamma ser vi dock inte ut att vara denna soliga dag. Men trots att parkeringarna är fulla finns det gott om plats till oss alla. Och längst ut på udden ser det ut att vara ganska tomt på människor.

Vi förstår snart varför.

Smygehuk 5Sveriges sydligaste punkt

Vi väntar tålmodigt en bit ifrån medan en familj fotograferas klart ute på sydspetsen innan vi går ner. Det ser visserligen en aning blött ut, men far och den yngre sonen offrar sig och traskar ut på den vattenfyllda udden för att låta sig fotograferas.

En väl tilltagen våg sköljer över dem i samma sekund som jag knäpper bilden. En bild jag förstås är väldigt nöjd med. Far och son som nu är dyngsura från topp till tå är inte lika nöjda. De skyndar upp på torra land för att vrida havsvattnet ur sina tröjor.

Mor och den äldre sonen avstår nu från att gå ut på udden. Vi bor ju ändå så nära. Vi kan komma tillbaka en annan gång. När havet lugnat sig något.

Smygehuk 6

Hunden passar dock på att ta sig ett litet dopp i den stora vattenpölen som bildats bredvid sydspetsen.

Smygehuk 8

På tillbakavägen passar vi också på att ta oss en titt på en av de gamla kalkugnarna.

Kalkbrytning var vanligt i området runt Smygehamn ända fram till mitten av 1900-talet och bränningen skedde i små kupolugnar. Nio av dessa ugnar finns bevarade i området och den äldsta av dessa ugnar finns nere i hamnen.

Smykehuk 0Den gamla kalkugnen från 1800-talet

Smygehuk 9

Med detta besök anser vi oss vara klara med ännu en av Sveriges ytterpunkter och nu återstår bara två.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s