Kinnekulleleden – vandring från Blomberg till Hällekis

DSC_0686

Det är andra och sista dagen på Kinnekulleleden. I dag ska vi vandra hela vägen från Blomberg tillbaka till Hällekis är det tänkt. Det kommer bli en lång vandringsdag det vet vi, dock inte riktigt hur lång. För längs vägen planerar vi även att göra små avstickare till några rekommenderade sevärdheter.

Så för säkerhet skull är vi upp tidigt och redan klockan 7 står vi på den lilla perrongen i Hällekis för att invänta tåget till Blomberg.

Solen strålar från en klarblå himmel och det ser ut som vi kommer få en varm och alldeles regnfri dag. Det gillar vi.

DSC_0856

Exakt 12 minuter senare hoppar vi av på perrongen i Blomberg, samma station som vi avslutade gårdagens vandring vid.

Nu fortsätter vi vidare in i björkskogen bakom stationen.

Kinnekulleleden, Blomberg - Hällekis 25

Snart korsar vi landsvägen och fortsätter mot dagens första sevärdhet, Lasses grotta.

I detta stenhus insprängt i berget bodde Lars Eriksson med sin fru Inga fram till år 1910. Vi tar oss förstås en titt både på utsidan och insidan och känner oss tacksamma för att vi har tillgång till en mer modern bostad där fukten inte rinner längs stenväggarna.

DSC_0709DSC_0708Lasses grotta

Efter besöket fortsätter vandringen in i skogen igen.

DSC_0726

En stund senare viker vi av från Kinnekulleleden för att besöka Huseby kyrka.

Det lägger visserligen ett par extra kilometer till vår redan långa vandring, men samtidigt känner vi att vi måste passa på. För hit kommer vi nog inte igen. Och i dag har vi dessutom ingen tågtid att passa. Vi har i princip all tid i världen, åtminstone så länge det är ljust ute.

Vi är inte överdrivet intresserade av gamla medeltidskyrkor, men Huseby kyrka ska vara något alldeles extra sägs det. I denna kyrka från 1000-talet ska nämligen Olof Skötkonung ha blivit döpt.

Men innan vi besöker kyrkan ser vi en grind in till S:ta Brigidas källa (även St Sigfrids källa) och vi smiter in. En svart katt sitter och tittar på oss när vi kommer fram till källan. Lite vidskepligt känns det allt, det måste erkännas, men katten är vänlig och vill gärna bli klappad av oss. Men när vi lämnar källan går den tillbaka och sätter sig framför igen. Som om den vaktar källan.

Kinnekulleleden, Blomberg - Hällekis 67Vanlig katt eller S:ta Birgitta själv?

Kinnekulleleden, Blomberg - Hällekis 80Kinnekulleleden, Blomberg - Hällekis 82Huseby kyrka

Ett besök inne i den vackra kyrkan hinner vi med innan det är dags att vandra tillbaka till Kinnekulleleden igen.

Nu har det börjat blir riktigt varmt ute. Det ser ut att bli en riktigt härlig sommardag. Ett soligt Kinnekulle i försommarskrud med skira löv och färgglada blommor, precis som vi drömde om när resan planerades.

DSC_0772

Vi travar på genom skogen och snart står vi återigen framför ett vägval.

Fortsätta längs Kinnekulleleden eller svänga in mot Martorpsfallet. Vi väljer förstås vattenfallet. Även om det lägger ytterligare en halvmil till dagens vandring.

Kanske slår vi vandringsrekord i dag?

Kinnekulleleden, Blomberg - Hällekis 112

Vi stannar en stund vid vattenfallet. Fikar vid ett av picknickborden och vilar i solen.

DSC_0818

Vi upptäcker också Kinnekulleledens orangea markeringar vid vattenfallet, så förmodligen hade vi kommit hit även om vi valt att följa leden i stället. Kanske tog vi bara en genväg. Lättnaden är i alla fall stor att vi inte behöver gå tillbaka utan nu kan fortsätta framåt längs leden.

DSC_0797DSC_0822DSC_0828

Snart är vi framme vid Österplana hed och vall naturreservat.

Här svämmar ängarna över av blommande träd, gullvivor, mandelblom och orkidéer. Så vi måste förstås stanna till och njuta av härligheten innan vi vandrar vidare.

DSC_0836DSC_0873DSC_0849

Vi fortsätter sen vidare in i nästa naturreservat, Bestorp naturreservat.

Här blir det ännu mer vandring genom tät, lummig skog och över blommande ängar.

DSC_0883DSC_0886DSC_0897

Det har än så länge varit snålt (obefintligt) med avståndsskyltar längs leden.

När vi så till sist ser en skylt att det är 300 meter till Vindarnas tempel hoppas vi att det innebär att vi snart är framme vid Högkullen och utkikstornet.

DSC_0914

Nu bär det ordentligt uppför. Branta backar och en trappa tar oss hela vägen upp till utkikstornet på toppen av berget.

Vi som hade hoppats kunna köpa något att dricka eller fylla på våra vattenflaskor här blir besvikna. Kafét i tornet har inte öppnat för säsongen. Det blir till att snåla med dropparna som är kvar i våra flaskor. För hur långt det är kvar till Hällekis har vi ingen aning om.

DSC_0919DSC_0938Utkikstornet

Men fin utsikt över Vänern får vi. Och en fika bland kungastenarna.

DSC_0939DSC_0950

Sen bär det nerför berget och in i ännu en skog.

Leden tar oss sen vidare längs grusvägar och skogsstigar. Vi passerar både en lång kopparödla och torpet Finnbacken innan vi känner oss tvungna att titta på mobilens gps. Var är vi och hur långt har vi kvar?

DSC_0968DSC_0969DSC_0977

När gps:en tydligt visar att Hällekis bara är någon kilometer från där vi befinner oss, men de orangea markeringar hela tiden drar iväg åt ett annat håll tappar vi sugen. Ger det några hundra meter till. Och några till. Hoppas hela tiden se vägskiftet där vi påbörjade vår vandring i går.

När Runkeeper närmar sig 30 vandrade kilometer ger vi upp och låter gps:en visa oss närmaste väg tillbaka till vandrarhemmet.

Tre mil får räcka för oss.

DSC_0987

Nu är hela Kinnekulleleden färdigvandrad.

En underbar led, varierad och innehållsrik på alla sätt. Lövskog och barrskog, ängar och fält, grusvägar och skogsstigar, stenbrott, grottor och medeltidskyrkor, vattenfall och sjöar. Lägg därtill fantastiskt vandringsväder utan en droppe regn och vi är så nöjda man kan bli.

Vi gör nog inte om det, men skulle vi komma tillbaka är det helt klart i slutet av maj när allt blommar, träd och växter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s