Lördagen bjuder på riktigt fint sommarväder så vi bestämmer oss för att fortsätta vår jakt på alla skånska naturreservat. Siktet är även inställt på ett besök vid vackra Bosjökloster Slott & trädgård vid Ringsjön och vi väljer därför att besöka de närliggande naturreservaten.
Men först ett besök i Boarps hed naturreservat, en ljunghed som ligger längs vägen.
Hit ska man åka i slutet av augusti har vi förstått. För då blommar ljungen och hela naturreservatet ska lysa i lila färger.
Boarps hed naturreservat
Det gör det inte kan vi meddela. Visserligen hänger regnet i luften och gör att hela besöket sker i en något grå färgskala, men de få tuvor med ljung vi passerar förbi har nätt och jämnt slagit ut. Och de är dessutom inte speciellt många.
Några ljungtuvor hittade vi förstås…
Men oavsett blommande ljung eller inte, landskapet är ändå ganska vackert. Vi är nöjda med vårt besök när vi hoppar in i bilen för att köra vidare till Ringsjön.
Ringsjön är Skånes näststörsta sjö och delas upp i Östra Ringsjön, Västra Ringsjön och Sätoftasjön. Vid den östra sjön hittar vi vårt nästa naturreservat, Klintaskogen naturreservat.
En grusväg leder oss in till naturreservatet som till största delen består av höga bokträd.
Vi följer den stig som löper som en slinga genom hela naturreservatet.
Klintaskogen naturreservat
När slingan är avklarad är det dags att köra vidare till Västra Bosjöklosterhalvön naturreservat.
Vi parkerar vid kyrkogården i Bosjökloster. Här fikar vi innan det är dags att ge oss in i skogen för att se vad detta naturreservat har att erbjuda. Planen här är att vandra den knappt tre kilometer långa vandringsleden som löper genom naturreservatet.
Det här är ingen skog vi faller för alls. Inte när vi jämför med nyss besökta Klintaskogen. Så när vi tillbringat en stund vid strandkanten och spanat ut över Västra Ringsjön och halvön där Lillö naturreservat ligger bestämmer vi oss för att gå tillbaka.
Närmare än så kommer vi inte när det gäller Lillö då det är beträdnadsförbud hela året för att skydda de speciella jätteasparna. Men det får bli check på listan ändå. Vi är inte så petiga. Ett vy över naturreservatet räcker för att det ska räknas enligt oss.
Lillö naturreservat
Nu återstår bara ett naturreservat innan det är dags för slottsbesök, nämligen Östra Bosjöklosterhalvön naturreservat.
En stig leder från parkeringen ner till Sätoftasjön. Här stannar vi en stund och tittar ut över sjön och närliggande omgivningar, men mer än så blir det inte.
Nu längtar vi efter gamla slott och vackra trädgårdar.
Sätoftasjön
Vi har aldrig gjort Bosjökloster riktigt och ordentligt, på sin höjd tagit ett varv i den närliggande trädgården.
Så i dag är det dags att lära oss mer om slottets 900-åriga förvandling från nunnekloster till modernt slott.
Vi börjar vår slottstur med en utställning om Hildegard av Bingen inne i klostervalvet.
I vanliga fall brukar vi hasta oss igenom utställningar som dessa, men denna gång dröjer vi oss fascinerat kvar. Beskådar varenda detalj, läser vartenda ord om denna fantastiska kvinna vars ord och tankar är mer gällande i dag än någonsin. Åtminstone om man frågar oss.
Vi besöker den lilla örtagården och går sen vidare till Tusenårseken som ligger i en stor parkliknande trädgård där både alpackor och hästar betar fritt.
Det är en riktigt fin omgivning, speciellt en sensommardag som denna.
Tusenårseken
När alla trädgårdar synats från alla håll och kanter avslutar vi vår slottsrunda med en god fika i Trädgårdscafeét, omgivna av väldoftande rosor.
Innan vi kör hemåt hinner vi med ännu ett utställningsbesök i klostervalvet.
Vi kunde inte vara mer nöjda med dagen. Fem nya naturreservat som läggs till listan och ett riktigt vackert slott på det.
Till Bosjökloster återvänder vi gärna i framtiden.