Hallands Väderö naturreservat – en vandring runt ön

DSC_0997

Jag har aldrig besökt Hallands Väderö trots att jag har bott i Skåne i hela mitt liv. Och hade det inte varit för att jag nu bestämt mig för att besöka alla Skånes naturreservat hade det säkerligen dröjt ännu ett tag innan mitt besök.

Men i dag är det äntligen dags. Båtbiljetterna med Väderötrafiken inköpta kvällen innan för att säkert få en plats. För man vet aldrig hur många som är sugna på ett ö-besök en solig och varm lördag som denna.

Båtfärden över från Torekov till Sandhamn tar knappt en halvtimme.

DSC_1079

Det finns flera vandringsleder på ön och vi bestämmer oss för att följa den blå leden ner mot Tångakärret.

Landskapet överraskar oss. Vi vandrar över både klapperstensfält, förbi enefälader och genom täta lövskogar. Vi som trott Hallands Väderö bara var en liten karg ö med sandstränder, men denna drygt tre kilometer långa ö ute i Kattegatt visar sig bjuda på många skiftande miljöer.

DSC_0973DSC_0978DSC_0979DSC_0983DSC_0987

Vi svänger av leden för ett besök ute vid öns fyr.

Här finns möjlighet att övernatta i fyrvaktarbostäderna, något som definitivt hamnar på önskelistan. Tänk att få ön helt för sig själv när alla dagsbesökare har åkt hem. Sitta på de varma klipporna och se solen gå ner. Titta ut över havet, lyssna på fåglarna. Kanske se en och annan säl simma förbi.

Ja tack, hemskt gärna.

DSC_1003DSC_1001DSC_1004

Efter en fika vid fyren går vi tillbaka för att fortsätta vår vandring längs den blå leden genom Nörre Skog.

DSC_1009DSC_1012

En stund senare viker vi in på den röda leden för att fortsätta ner mot Kappelhamn.

Vi stannar till för ett besök i det lilla Väderömuseet innan vi fortsätter vidare in i Söndre skog där vi vandrar förbi Kungseken. Vid denna ek lät sig kung Oscar II serveras lunch under sina besök på ön.

DSC_1026DSC_1034DSC_1038Kappelhamn

DSC_1037DSC_1042DSC_1053Kungseken

Vi svänger sen av leden för ett besök vid Hälledammen. Den torra och varma sommaren har visserligen torrlagt dammen, men vi bjuds i stället på en mångfald av både blommor och fjärilar.

DSC_1070DSC_1060

Hallands Väderö sägs vara Sveriges näst varmaste plats. Så det är kanske inte så konstigt att vandringen stundtals känns både tung och långsam en varm sommardag som denna.

Det får helt enkelt bli ett dopp i havet när vi kommer tillbaka till Sandhamn igen.

Ett hav som bjuder på klart, uppfriskande vatten. Jag är inte alls sugen på att kliva upp på land igen när det börjar bli dags att dra sig ner mot bryggan för att vänta in båten som ska ta oss tillbaka till Torekov.

DSC_1086DSC_1094DSC_1101

Fyra timmar från det att vi lämnade Torekov är vi tillbaka igen.

Vi kommer definitivt tillbaka. En dag när det inte är så varmt. Eller en dag när vi har bokat in oss en eller flera nätter på ön. För här finns mycket mer att se och fler vandringsleder att vandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s