Öresundsleden etapp 19, Klagshamn – Höllviken

DSC_1396

Denna helg är planen att vandra hela Öresundsleden etapp 19, men eftersom den är för lång för att vandra fram och tillbaka bestämmer vi oss för att förena nöje med nöje och bokar in oss en natt på Skanörs Gästgifvaregård.

Man ska passa på att njuta av livet medan man kan är vår filosofi.

Vi kör till Klagshamnsudden för att fortsätta där vi slutade sist, för att upptäcka att man bara får parkera här i fyra timmar. Och det räcker ju inte långt när man ska vandra nästan tre mil.

Eftersom inga andra parkeringsplatser verkar finnas i närheten bestämmer vi oss för att starta dagens vandring från ”fel” håll, vilket ändå inte gör så mycket när man som vi vandrar etapperna fram och tillbaka.

Ett par timmars vandring senare är vi således återigen framme vid Klagshamnsudden och kan äntligen börja vandra från rätt håll.

DSC_1395Klagshamns hamn

DSC_1397

Leden tar oss förbi den lilla hamnen och vidare in i Klagshamnsuddens naturreservat.

Klagshamnsudden är en konstgjord udde som består av slaggprodukter från förra seklets kalkbrytning och därför finns det många växter och djur som trivs här i den kalkrika miljön.

Vi som klarat oss från regnet så här långt hinner inte mer än runda udden förrän regnet börjar ösa ner.

DSC_1402

Vi gör ett besök uppe i fågeltornet för att titta på utsikten innan vi sen lämnar udden och fortsätter vidare över strandängarna.

DSC_0564DSC_1411Utsikt över Klagshamnsuddens naturreservat

DSC_1412DSC_1409DSC_1415DSC_1418

Vi fortsätter vidare in i Foteviksområdets naturreservat.

Regnet upphör lika fort som det kom, vilket vi tackar och bockar för. Det är blött nog som det är. De vattenrika strandängarna kräver noggrann planering för att komma så torrskodd som möjligt över.

DSC_1429DSC_1438DSC_1443

Leden tar oss vidare längs både asfalterad landsväg och på små grusvägar förbi fält och gårdar.

DSC_1450DSC_1451DSC_1455DSC_1461DSC_1469DSC_1478DSC_1486DSC_1488

Vi passerar ännu ett par vattenrika strandängar innan vi är framme vid bilen och därmed klara för dagen. Resterande del av etappen sparar vi till i morgon.

DSC_1500

Dagens vandring slutar på drygt 26,5 km och tar oss 6 timmar.

Vi kör vidare till Skanörs Gästgifvaregård och inkvarterar oss. Tillbringar sen resten av kvällen med hämtpizza och en bra bok.

DSC_0001Skanörs Gästgifvaregård

DSC_0009

Söndag

Vi inleder morgonen med en god frukost på gästgiveriets systerhotell Gässlingen innan vi kör tillbaka till gårdagens parkeringsplats.

Nu är det dags att avsluta etappen!

Leden tar oss direkt ut på en evighetslång asfalterad cykelväg. Dimman har svept in omgivningen i ett grått töcken och det är inte mycket vi ser där vi går. Kanske är det lika bra. Det här är en riktigt trist del av etappen, men fördelen är att det går att hålla ett riktigt raskt tempo.

DSC_0019

Snart är vi framme i Höllviken och vandringen fortsätter längs asfalterade vägar, förbi köpcentrum och hus.

DSC_0027DSC_0031DSC_0034

Sista delen av etappen går längs havet.

DSC_0045

Vi är snart framme vid Falsterbokanalen, etappens slutmål. Här blir vi inte långvariga, vi vänder om direkt.

På tillbakavägen svänger vi av mot Fotevikens vikingamuseum, etappens tidigare slutmål. Här visar det sig dock vara stängt och igenbommat. För gott eller för säsongen vet vi inte, men inte heller här vi blir långvariga.

Nu längtar vi tillbaka till bilen.

DSC_0049Falsterbokanalen

Dagens vandring slutar på knappt 17 km och tar oss 3 ½ timme.

Det här var en ganska trevlig etapp, om man bortser från den sista asfalterade cykelvägsbiten. Även om vi är ganska säkra på att det inte blir någon repris för vår del.

Skåneledens avståndsmarkering stämmer dock inte riktigt överens med verkligheten. Från Klagshamnsudden till Falsterbokanalen är det 21 km och inte 18 km som hemsidan gör gällande. Kanske beror det på att man nyss gjort om etapperna här nere och kanske spelar det inte heller så stor roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s