Jökulsárlon – en båttur bland isbergen

5Jökulsarlon 79

Vi har bokat en utflykt till Jökulsárlon, en stor issjö som ligger nära glaciären Vatnajökul. Det är första dagen som utflykten går och förväntningarna är stora, även om det innebär mycket tid i buss.

Efter en god frukost blir vi upphämtade vid hotellet och nerkörda till samlingsplatsen utanför Gray Line Icelands kontor. Härifrån utgår alla bussar.

Vi ger oss iväg. Näsorna klistrade vid fönsterrutorna. Inte en meter av det isländska landskapet vill vi missa. Vi har ju längtat så länge efter det här.

Det är så dimmigt ute att vi inte ser ett endaste dugg där genom fönstret. Bara grå tjock dimma, kilometer efter kilometer. Tanken börjar gnaga inombords, tänk om det fortsätter så här, tänk om vi kommer hem igen och inte har sett en dugg av det isländska landskapet?

Vi behöver inte vara oroliga. Dimman lättar till sist och vi kan äntligen ta del av det karga och gröna lavalandskap som susar förbi.

Hekla

Tio mil från Reykjavik gör vi ett första stopp, mest för att sträcka på benen.

I bakgrunden syns vulkanen Heklas molnklädda topp och vi hinner nätt och jämt gå en liten promenad för att titta lite närmare. Isländska vulkaner är spännande. Vem minns inte Eyjajfjallajökuls utbrott för ett par år sedan.

2Hekla 5

Vi kör vidare genom landskapet och lär oss snart att på Island råder alla väder under en och samma dag. Det är dimma, snö, regn och sol om vartannat.

Skogafoss

Vi kommer fram till Skogafoss, ett av Islands största vattenfall.

Här får vi egen tid till förfogande, dock alldeles för lite. Vi hade väldigt gärna velat vandra upp och se vattenfallet ovanifrån, men vi hinner helt enkelt inte med detta. Vi får nöja oss med att titta på vattenfallet underifrån, en upplevelse så god som någon.

Det är ett riktigt mäktigt vattenfall!

3Skogafoss 33Skogafoss 193Skogafoss 123Skogafoss 2

Vi hinner i alla fall med att leta efter vackra lavastenar längs den lilla ån och barnen fyller sina fickor med fina fynd.

3Skogafoss 21

Vi äter lunch vid vulkanen Katla.

Jökulsárlon

Efter lunch anländer vi vårt mål för dagen, Jökulsárlon. Redan från bussen kan vi se de stora isbergen flyta omkring i den lilla sjön.

5Jökulsarlon 9

Vi har bokat en båtfärd ut bland isbergen och medan förberedelserna görs går vi omkring på kullarna ovanför och njuter av utsikten.

5Jökulsarlon 75Jökulsarlon 17

Vi får prova ut dräkter som ska hålla oss varma och går sen ner till strandkanten för att hoppa i den lilla gummibåten.

Vi ger oss iväg ut på sjön, två små gummibåtar allt som allt.

5Jökulsarlon 515Jökulsarlon 805Jökulsarlon 705Jökulsarlon 675Jökulsarlon 57

Det finns inga ord som gör denna upplevelse rättvisa. Vi åker förbi stora isberg i alla tänkbara nyanser av blått och svart. De är mycket större än vi kunnat ana från strandkanten.

Även om fingrarna är alldeles stelfrusna av kylan går kameran varm. Vår båtförare berättar att han fortfarande efter alla år känner att han måste plocka fram kameran, trots att han har en gedigen samling isbergsfoton hemma. Inget isberg är det andra likt. Vi förstår honom.

5Jökulsarlon 625Jökulsarlon 77

Vinden blåser kallt och vi fryser trots våra dräkter, men det gör oss inget där vi sitter uppe på gummibåtens kant, krampaktigt hållandes i handtagen. Ramla i det iskalla vattnet vill vi inte göra.

Gummibåten tar oss riktigt nära, nästan in i de stora isbergen.

5Jökulsarlon 735Jökulsarlon 765Jökulsarlon 72.JPG5Jökulsarlon 61

Vi är ute bland isbergen nästan en timme och är rejält kalla när vi anländer strandkanten igen, men med en upplevelse vi sent ska glömma.

Vi vänder tillbaka mot Reykjavik igen.

Seljalandfoss

På vägen tillbaka gör vi ett besök vid vattenfallet Seljalandfoss. Det har hunnit att mörkna och det regnar. Vi är därför inte så entusiastiska som vi kanske borde vara, så besöket drar inte ut på tiden.

Vi går en liten runda, både framför och bakom vattenfallet som nog gör sig bättre i dagsljus.

7Seljalandfoss

I den lilla byn Vik stannar vi och äter kvällsmat. Alla väljer Skyr framför restaurangmat.

Det är sent när vi anländer hotellet i Reykjavik. Det har varit en fantastisk dag, trots alla timmar vi har spenderat i bussen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s