Gozo – en dagsutflykt runt ön

6Azure Window

I dag står en utflykt till Gozo på dagordningen. Vi har köpt biljetter till hop on/off bussarna på Gozo, men får ta oss till ön på egen hand eftersom bussarna utgår från hamnen i Mgarr på Gozo.

Gozo är Maltas andra största ö och ligger en halvtimmes båtresa från Cirkewwa på norra Malta.

2Mgarr 2

Direkt efter frukost tar vi lokalbussen från Bugibba. Bussturen tar inte mer än en halvtimme, vilket känns väldigt tacksamt eftersom busschauffören kör som om han stulit bussen.

När vi kommer fram till färjeterminalen i Cirkewwa uppstår ett problem. Vi hittar ingenstans där vi kan köpa biljetter för färjan över till Gozo. Till slut gör vi som alla andra verkar göra, vi går direkt på båten. Det ska visa sig att det är precis så man ska göra. Betalar gör man på resan tillbaka till Malta.

3Gozo 1Church of Our Lady of Lourdes, Mgarr

Båtresan över till Gozo tar en halvtimme.

Mgarr

Båten anländer till Mgarr där hop on/hop off bussarna står och väntar vid färjeterminalen. Vi hoppar på bussen och ger oss i väg. Planen är att åka runt hela ön och sen stanna på ett par ställen.

4Ta´Dbiegi 21

Landskapet vi åker förbi liknar till stora delar Maltas, men en aningens grönare tycker vi ändå att det är. Ön känns också mycket lugnare.

Ta´Dbiegi

Vi gör ett första stopp i hantverksbyn Ta´Dbiegi där vi verkar vara dagens första besökare.

4Ta´Dbiegi 1

Här finns flera små affärer som säljer lokala hantverk som tröjor, kryddor och smycken. De flesta affärer har inte hunnit öppna när vi kommer fram, så vi får sätta oss och vänta en stund utanför.

4Ta´Dbiegi 84Ta´Dbiegi 3

Här finns också en glashytta där vi får se hur det går till att blåsa glas och göra glasföremål, något Gozo är känt för.

Vi stannar inte så länge. Här finns inte så mycket mer att göra när vi har tittat runt i de små affärerna och besökt glashyttan. Vi går tillbaka till busshållplatsen och väntar på bussen.

5Gozo 6

Antingen har vi missförstått busstiderna eller så har bussen blivit försenad. Vi får vänta över en timme innan bussen anländer.

5Gozo 4

Vi åker vidare mot västkusten och Dwejra.

När bussen anländer Dwejra och de berömda sevärdheterna Azure Window och Blue Hole, är det så fullpackat med människor att vi inte kan förmå oss att stiga av bussen.

Vyn vi får över Azure Window från busstaket räcker gott för oss.

6Azure Window 1Azure Window

Vi åker vidare till Rabat, eller Victoria som staden också kallas.

Victoria

Vi går en promenad i de små gränderna, men det är så varmt att vi inte orkar så mycket. Vi köper i stället lite lokala delikatesser och sätter oss på trappan framför St George Basilica. Där blir vi sittande en lång stund innan vi kan förmå oss att lämna skuggan och gå in i gränderna igen.

8Victoria 6

Vi stannar inte så länge i Victoria. Det är stekande hett ute och nu känner vi att det är dags för ett bad i havet. Det gäller att hålla alla på gott humör.

Ramla Bay

Sandstränder är en bristvara på Malta, så mycket har vi förstått. Men vi har läst att det ska finnas en liten sandremsa i Ramla Bay på Gozos östkust så vi åker dit.

7Ramla Bay 7Ramla Bay

Stranden är inte mycket till strand. Vi känner oss tvungna att köpa två solstolar för att få skugga någonstans. När vi hör priset, 20 euro, ångrar vi oss nästan.

Havet är alldeles underbart. Men bottnen är full av vassa stenar och det är snudd på omöjligt att ta sig ut i vattnet utan badskor, vilket vi inte har.

När sonen bränner sig på en manet känner vi att vi har badat färdigt. Vi byter om och lämnar våra dyra solstolar efter bara en timme. När vi kommer ner till busshållplatsen är vi lika varma och svettiga igen.

7Ramla Bay 28

Vi gör totalt tre stopp på Gozo.

Det finns två linjer att åka med hop on/hopp off bussarna, den lila och den blå.

Det gäller att välja rätt färg på bussen om man vill undvika att åka omvägar. Det gör inte vi. Två gånger är vi uppe vid Dwerja och tre gånger åker vi genom Xewkija. För att inte tala om alla gånger vi passerar Victoria. Men det gör oss inget. Vi trivs bra där uppe på bussen med vinden som fläktar och svalkar oss. Ett alldeles utmärkt sätt att se Gozo på tycker framför allt barnen.

3Gozo 4Rotunda of St John the Baptist i Xewkija… för tredje gången!

Sen orkar vi inte mer. Vi har sett det vi vill se av Gozo och bestämmer oss för att åka tillbaka till Mgarr och ta färjan tillbaka till Malta.

3Gozo 5

När vi kommer av färjan i Cirkewwa är tanken att ta lokalbussen tillbaka till Bugibba. Vi är inte ensamma om denna tanke. Kön till bussen ringlar sig lång.

Helt plötsligt vägrar busschaufförerna att släppa på passagerare. Det visar sig att de gått ut i strejk. Varför blir vi inte riktigt kloka på, men ryktet säger att de är missnöjda med att köra utan luftkonditionering. Och det kan vi ju förstå. Även om vi misstänker att det kanske inte är riktigt anledningen till deras plötsliga strejk.

Det är nästan 40 grader ute och ingenstans där vi kan söka skugga. Bussarna som ska gå till Bugibba kör fram till hållplatsen enligt tidtabellen men vägrar släppa på passagerare. Det blir en hel del diskussioner mellan människor som väntar och chaufförer.

Men så tar strejken slut lika fort som den började och vi kan äntligen sätta oss i bussen och åka tillbaka till Bugibba.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s