Malta – en reseberättelse

4Marxalokk 14

Årets sommarsemester går till medelhavsön Malta. Vi har länge sneglat åt detta håll och när det nya lågprisbolaget Norwegian öppnar en direktlinje från Köpenhamn slår vi till direkt.

Tio dagar ska vi spendera här med sol och bad och så ska vi förstås upptäcka vad Malta har att erbjuda. Malta är ett land vi faktiskt inte vet så mycket om.

Dag 1: Qawra

Vi åker från Köpenhamns flygplats tidigt på morgonen. Fyra timmar senare landar vi på Malta där en förbokad delad transfer väntar på oss.

Egentligen brukar vi hyra bil när vi reser så här, men vi har hört och läst att bilkörning inte är att rekommendera på Malta. Här är trafiken intensiv och rent av farlig, något vi snabbt blir medvetna om när vi susar fram längs vägarna på väg mot vårt hotell.

1Qawra 3

Vi har bokat två dubbelrum på 4-stjärniga Soreda Hotel i Qawra på Maltas nordkust.

När vi kommer fram får vi i stället en stor, väl tilltagen lägenhet på 5:e våningen. Vår balkong vetter in mot gården och långt där nere skymtar vi en liten pool.

Vi blir lite besvikna. Det här är ju trots allt en sol- och badsemester och poolen ser inte särskilt stor ut. Inte heller kan det vara många timmar av solljus där nere. Hustaken runt omkring verkar skymma det mesta av ljuset.

2Hotell 31

Nåja, inte mycket att göra åt även om barnen ser besvikna ut.

Vi går en promenad i omgivningen kring hotellet. Vi bor i ett vanligt lägenhetsområde och allt vi hittar i strandväg under denna korta promenad är en liten hamn nedanför gatan. Här går det ju inte att bada.

Vi får gå en längre promenad senare. Nu är det lunch med tillhörande tårtbuffé som väntar innan lite vila tar vid. Barnen blir genast på bättre humör när de ser tårtorna.

5Qawra 27

Vi måste erkänna att det här inte riktigt är vad vi har förväntat oss eller hoppats på.

Visserligen vet vi att det inte finns några sandstränder på Malta, utan att det är klippor som gäller om man vill bada i havet. Men mer än en liten hamn har vi ju tänkt oss.

Även den minimala poolen drar ner humöret en aning. Hur ska våra badglada barn kunna plaska omkring där utan att störa de andra gästerna?

3Pool 13

Efter lite vila på hotellrummet går vi på upptäcktsfärd runt hotellet.

Vi drar oss till minnes att poolen sett helt annorlunda ut när vi bokade hotellet. Kanske finns det helt enkelt mer än en pool? Och det visar det sig att det gör. På taket hittar vi en större pool, en barnpool och en bar där barnen kan gå och hämta glass.

Vi kan andas ut. Alla nöjda och glada igen.

5Qawra 24Stranden i Qawra

På kvällen går vi en längre promenad runt den lilla halvön som skiljer Qawra från närliggande St Paul´s Bay och Bugibba.

Hamnpromenaden är fin, men stranden visar sig vara bedrövlig. Det är inga släta, mjuka klippor som möter oss där vi går, i stället är det små vassa klippor med stora hål fulla av saltkristaller. Måhända vackra att titta på, men ack så osköna att gå på.

Det blir nog inte så många havsbad för vår del.

1Qawra 271Qawra 314Bugibba 13St Paul´s Bay

Dag 2: Bugibba

Vi spenderar hela förmiddagen uppe vid takpoolen. Badar, läser och har det alldeles utmärkt så här första dagen på semestern.

På kvällen tar vi en promenad ända bort till grannorten Bugibba där det finns fler affärer och restauranger än i Qawra.

Vi strosar omkring längs gatorna, barnen klättrar omkring på klipporna och vi avslutar med en riktigt fin solnedgång över St Paul´s Bay innan vi går tillbaka till hotellet.

4Bugibba 23

Dag 3: Södra turen

Eftersom vi inte har någon hyrbil denna gång har vi i stället köpt biljetter till hop on/hop off bussarna som kör runt Malta.

Det finns tre olika turer att välja mellan och i dag ska vi åka på den södra turen.

3Qawra 5

Bussarna avgår varje halvtimme och busshållplatsen ligger på gångavstånd från hotellet. Turen startar nere i hamnen i Sliema, men buss dit ingår i biljettpriset.

Det svalkar skönt när vi slår oss ner på bussens övre däck.

1Qawra 5

Malta verkar vara en väldigt beige ö. Det är i alla fall den bild vi får när vi åker genom landskapet på vår väg ner mot södra delen av ön.

Städerna avlöser varandra längs vägen. Det är svårt att veta var en stad slutar och nästa börjar.

3Valletta2Sliema

Vi väljer att åka förbi Valletta och spara besöket i huvudstaden till ett senare tillfälle. Men på vår väg söderut hinner vi ändå får en ordentlig överblick över både Valletta och de tre städerna Vittoriosa, Senglea och Cospicua.

3Valletta 5Fort St Angelo, Vittoriosa

Marxalokk

Vårt första stopp för dagen är den lilla fiskebyn Marxalokk på Maltas sydöstra kust. Byn är speciellt känd för sina traditionella båtar, luzus, som är målade i härliga färger.

4Marxalokk 28Parish Church of Our Lady of Pompei, Marxalokk

4Marxalokk 124Marxalokk 94Marxalokk 26

Vi strosar omkring en stund längs hamnen, tittar på båtar och besöker den lilla marknaden innan vi hoppar på bussen igen.

Blue Grotto

Vi åker inte så långt. En knapp mil från Marxalokk ligger Iz-Zurrieq och Blue Grotto, en grotta inne i klipporna där havet reflekterar ljuset så att den ser blåaktig ut.

Vi tvekar en stund om vi verkligen ska stanna till här. Men så hoppar vi av, barnen är sugna på en båttur ut på havet.

5Blue Grotto5Blue Grotto 35Blue Grotto 2

Båten tar oss ut till flera grottor längs med kustlinjen, alla vackra och spektakulära på sitt sätt. Vattnet på Malta är verkligen fantastiskt.

5Blue Grotto 15Blue Grotto

5Blue Grotto 185Blue Grotto 17

Efter båtturen får vi vänta en stund innan nästa buss kommer.

Vi åker vidare till den arkeologiska tempelplatsen Haqar Qim, ett av UNESCO:s världsarv.

Precis när vi klivit av bussen ångrar vi oss. Ingen är speciellt sugen på att promenera omkring bland ruiner i denna värme. Vi hoppar på bussen igen innan den hinner köra vidare.

6Hagar Qim 1Ett foto hann vi i alla fall med!

Vi stannar inte till fler gånger. Vi nöjer oss med utsikten uppe från bussen, en utsikt som verkligen ger oss en bra bild av hur södra delen av Malta ser ut. Vi slås av hur torrt allt är här. Vi ser nästan ingen grönska alls.

I Sliema byter vi till bussen som tar oss tillbaka till Qawra. Nu hinner vi med ett dopp i poolen också. Barnen jublar.

Dag 4: Qawra

Denna dag fördriver vi med poolhäng. Barnen badar sig skrynkliga i poolens saltvatten och äter alldeles för många glassar. Vi läser, kopplar av och njuter av livet.

Dag 5: Gozo

Efter en vilodag vid poolen är det dags för en utflykt igen, denna gång till grannön Gozo.

Läs mer om utflykten här: Gozo

2Bugibba 16

Resten av kvällen hänger vi på hotellet, äter god middag och spelar spel på balkongen.

Dag 6: Comino

Eftersom det är midsommafton får det bli en utflykt även i dag. Egentligen tycker vi att det alldeles lagom med varannan dag, men vi kan inte motstå att fira midsommar på den lilla ön Comino. Sandstrand och riktigt blått vatten lockar denna dag.

Läs mer om utflykten här: Comino

1Qawra 21

Midsommardagen spenderar vi sen i Qawra.

Förmiddagen spenderas vid poolen och på kvällen tar vi en promenad genom bostadsområdena över till Bugibba, en genväg vi hittat och som passar bra när det är för varmt för att gå runt hela udden.

Dag 7: Qawra

Midsommardagen spenderar vi i Qawra.

Förmiddagen spenderas vid poolen och på kvällen tar vi en promenad genom bostadsområdena över till Bugibba, en genväg vi hittat och som passar bra när det är för varmt för att gå runt hela udden.

Dag 8: Valletta och de tre städerna

Med varje köp av en rundtur med hop on/off bussarna ingår det en gratis kryssning runt Valletta och de tre städerna. I dag är det dags att inkassera denna och vi tar bussen ner till Sliema.

2Kryssning Tre städer 38Valletta

2Kryssning Tre städer 462Kryssning Tre städer 43Senglea

2Kryssning Tre städer 22Fort St Elmo, Valletta

2Kryssning Tre städer 44Conspicua

Under en timme kryssar vi fram längs Valletta och de tre städerna. En kryssning som faktiskt överträffar våra förväntningar. Det är trevligt att se städerna från havs.

2Kryssning Tre städer 13

När båten åter anläder Sliemas hamn tar vi bussen tillbaka till Qawra.

2Kryssning Tre städer 402Kryssning Tre städer 41

På kvällen tar vi en promenad till St Paul´s Bay och Bugibba.

Vi njuter av den ljumma kvällen och letar klinkers till sexåringens nya samling. Vi gör imponerande fynd. Vem hade kunnat tro att det finns så många överblivna små klinkersbitar både här och där på Malta.

5Qawra 17Man kan faktiskt samla på det mesta!

I morgon är vår näst sista dag på Malta.

Dag 9: Norra turen

I dag är det dags för den sista av de tre hop on/off bussturerna. Vi ska utforska Valletta och se vad norra Malta har att erbjuda.

3Valletta 14Stormästarpalatset, Valletta

Vi hoppar av i Valletta och går direkt till Stormästarpalatset. Vi går omkring en stund på innergården och kan inte riktigt bestämma oss för om det är värt 12 euro/person för att gå in och titta.

Samtliga tre barn visar noll och inget intresse och det får avgöra saken. Vi nöjer oss med att gå omkring och titta på den vackra utsidan.

3Valletta 133Valletta 7

Vi fortsätter att utforska Vallettas små gränder, besöker allt från souveniraffärer till leksaksaffärer och står en lång stund i skuggan på Republic Square och pustar ut. Det är varmare än varmast här i Maltas huvudstad.

Mdina

När vi anser oss ha sett tillräckligt av Valletta hoppar vi på bussen igen och åker vidare för ett besök i den gamla medeltidsstaden Mdina.

4Mdina4Mdina 4

Och plötsligt händer det!

Om vi varit lite svårflirtade när det gäller sevärdheter och upplevelser på Malta så får definitivt Mdinas små, smala gränder oss att vekna en smula. Visserligen går allt i beige även här, men känslan är en helt annan.

4Mdina 104Mdina 114Mdina 204Mdina 19Utsikten från Bastion Square

Vi promenerar omkring bland små vindlande gränder, tittar på utsikten från Bastion Square (vi ser faktiskt ända bort till Qawra) och besöker de många charmiga affärerna som finns inne i gränderna.

4Mdina 21

När vi känner oss klara hoppar vi på bussen igen och åker tillbaka till Qawra.

6MdinaMdina

7Mosta 2Rundkyrkan i Mosta

Vi avrundar kvällen med ännu en promenad till Bugibba.

Dag 10: Hemresa

Vårt flyg går inte förrän klockan 1.30 och vi tillbringar hela dagen vid poolområdet.

Vi har förbokat transfer till flygplatsen och den dyker upp en hel timme för tidigt. Det gör inte oss något. Vi kan lika gärna vänta på flygplatsen.

5Qawra 30

Eftersom vi känner igen vägen till flygplatsen blir vi något fundersamma när chauffören plötsligt svänger av mot Mosta. Han kör vidare in i ett bostadskvarter, parkerar vid trottoarkanten och lämnar bussen utan att säga ett ord. I stället försvinner han in i ett bostadshus mittemot.

Både vi och det engelska par vi delar transfer med blir så förvånade att vi inte kommer för oss att säga ett ord.

När chauffören dröjer går vi och knackar på bostadshuset. En liten flicka öppnar. Hon berättar att hennes pappa står i duschen, men att han kommer snart. Tjugo minuter senare dyker han upp. Han säger fortfarande inte ett ord, inte en ursäkt eller något annat. Uppenbarligen är han lite stött för att vi knackat på, för han trampar gasen i botten. Jag vågar varken titta på hastighetsmätaren eller be honom sakta ner. Han känns inte helt stabil.

Men fram till flygplatsen kommer vi.

5Qawra 20

Vi har haft en riktigt härlig resa. Massor av sol och bad, avkoppling, god mat och mycket tid tillsammans hela familjen. Så vi är mycket nöjda.

Dock känner vi attt Malta är lite för beige för oss. Lite för mycket stad och lite för lite naturupplevelser. Några fler besök av oss kan nog därför inte Malta räkna med.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s