Bur Dubai och Deira – en promenad bland soukerna

6Kryddsouken 26

Det gäller att tänka positivt och fördelen med att inte övernatta i öknen gör att vi i dag vaknar utvilade och med rejält med tid att utforska soukerna i stadsdelarna Bur Dubai och Deira.

Bur Dubai

Vi tar en taxi och inleder med en promenad genom textilsouken i Bur Dubai. Vi är tidigt ute och männen har precis börjat öppna upp sina små affärer. Överallt står det män och vill få oss att besöka just deras affär. Vi har hört det förr. Att det ger affärsinnehavaren tur om vi som dagens första kund handlar något.

1Textilsouken 16

Vi går in i en affär och innan vi riktigt vet hur det har gått till så provas det både huvudduk och cashmirsjalar. Nu blåser det ju inga sandstormar i Sverige så huvudduk känns som en onödig investering och inte heller en cashmirsjal finns det ett sug efter. Det blir ett par yogabyxor istället. Hundra kronor kostar kalaset och om det är dyrt eller billigt har vi faktiskt ingen aning om. Förmodligen dyrt.

1Textilsouken 131Textilsouken 11Textilsouken 79Bur Dubai 2

När vi promenerat oss igenom textilsouken tar vi en vattentaxi, abra, över till andra sidan floden och stadsdelen Deira.

2Abrataxi

Deira

Där går vi på upptäcksfärd bland kvarteren. Det känns verkligen som att komma in i en helt annan värld jämfört med de modernare områdena vid Dubai Mall.

2Abrataxi 14

Vi betar av ytterligare sevärdheter som guldsouken och kryddsouken, den sistnämnda så liten att vi faktiskt knappt märker att vi går igenom den.

4Guldsouken35Deira 16Kryddsouken 186Kryddsouken 96Kryddsouken 36Kryddsouken 7

När vi kommer tillbaka till flodkanten blir vi övertalade att hyra en egen abra för en vidare tur längs floden. Vi är inte direkt svårövertalade.

8Hyrabra 78Hyrabra 188Hyrabra 288Hyrabra 298Hyrabra 318Hyrabra 35Efter en timme sviktade intresset hos vissa!

Bastakiya

När vi efter en timme återvänder till Bur Dubai går vi en liten runda inne i Bastakiya, ett historiskt område från 1890-talet. Många av byggnaderna har renoverats och i området finns flera konstgallerier och caféer. Området är lugnt och skönt och vi stannar en bra stund.

10Bastakiya 1510Bastakiya 2210Bastakiya 1210Bastakiya 410Bastakiya 3

När vi känner oss klara med besöket åker vi tillbaka till hotellet för att förbereda oss för nyårsfirande.

9Bur Dubai 4Iranian Mosque, Bur Dubai

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s