Budapest – en reseberättelse

2Gellertberg18

Det närmar sig påsk och dessa extra lediga dagar nyttjas förstås bäst på resande fot. Tycker i alla fall vi. I år lägger vi dessutom till några extra semesterdagar och får på så sätt lite längre tid att utforska Budapest som blir vår påskdestination i år.

Att åka till Ungern är lite speciellt. Ena sidan av släkten kommer nämligen härifrån.  Dessvärre pratas det inte någon ungerska hos oss, vilket annars hade varit praktiskt nu när vi ska besöka landet.

1Budapest12

Dag 1: Budapest

Flygresan tar bara 2 timmar och vi landar i full storm.

Vi hittar snart vår förbokade transfer och åker vidare till vårt hotell, Prater Residence, där vi ska bo fem nätter. En stor lägenhet väntar på oss när vi kommer fram. Mittemot hotellet ligger ett stort shoppingcenter där vi äter lunch och handlar frukost till i morgon.

Dag 2: Budapests sevärdheter & Gellertbadet

I dag står sightseeing i Budapest och ett termalbad på dagordningen.

Det är mycket som ska hinnas med och vi börjar med en promenad bort till Gellertberget på Budasidan. Eftersom vi bor på Pestsidan blir det en promenad över en av Budapests många broar, Elisabethbron (eller Erzsébet híd om man nu hellre vill ta det på ungerska).

2Gellertberg1Gellertberget

Uppe på Gellertberget bjuds vi på en fin utsikt över hela Budapest och floden Donau som ringlar sig genom staden.

Vi har även vädrets makter på vår sida. Trots en stundtals molnig himmel skiner solen, fast att väderprognosen lovar regn i dag.

2Gellertberg192Gellertberg24Frihetsstatyn

2Gellertberg302Gellertberg332Gellertberg40

Vi vandrar ner från berget och fortsätter sen vår promenad längs Donau.

3Budapest43Budapest63Budapest10Kedjebron

3Budapest15

Efter ett tag svänger vi in på en gata och går upp till Buda Castle Hill för att titta på den medeltida Mathiaskyrkan och Fiskarbastionen.

4Mattiasbastiljon3Fiskarbastionen

4Mattiasbastiljon27Mathiaskyrkan

4Mattiasbastiljon26

Även här får vi en fin utsikt över Parlamentshusen och resten av staden.

När vi känner oss klara är det dags att gå vidare. Nu vill vi över till Budasidan och gå en runda på shoppinggatan Váci Utca.

5Budapest93Budapest155Budapest13

Vi går först en runda bland alla mat- och hantverksbodar på Vörösmartytorget innan vi bestämmer oss för att leta upp ett trevligt kafé och beställa varsin god ungersk bakelse.

5Budapest175Budapest215Budapest20

Vi kliver in på anrika kafé Gerbeaud. Det känns gammalt, exklusivt och dyrt. Vi kliver ut igen. Sådana här exklusiva ställen gör oss obekväma. Vi fortsätter i stället längs Váci Utca och hittar det mindre pretentiösa Café Anna. Det duger åt oss.

Vi slår oss ner och beställer in ett gäng bakelser. En riktigt god dobostorta är aldrig fel.

6CaféAnna7

Sen är det dags för resans första termalbad och först ut är det anrika Gellértbadet som ligger nedanför Gellerberget.

8Gellert8Gellert4Gellértbadet

Vi betalar 5500 HUF/person och då får vi tillgång till ett skåp att låsa in våra saker i. Byta om får vi göra i korridoren.

Innan vi går in till bassängerna går vi en runda i den vackra entrén och tittar på den vackra arkitekturen.

8Gellert88Gellert18Golvet

8Gellert11Taket

Vi börjar med det varma badet utomhus. Sitter en stund i den varma bassängen och njuter av det vackra vårvädret. Här är det alldeles lagom med människor.

Inomhus finns det flera olika bassänger med olika temperaturer. Vi måste förstås prova alla. Även den bassäng som kräver inköp av ett par badmössor. Dessa kan naturligtvis inte någon av de tre barnen tänka sig att använda, de stannar hellre i de andra bassängerna. Inte heller finner de den vackra arkitekturen lika fascinerande som vi och därmed blir de ganska fort uttråkade.

Vi stannar därför inte så länge på termalbadet som vi andra kanske hade önskat, men vi är alla nöjda med besöket när vi byter om och går vidare.

8Gellert19

Nu är det dags för ett efterlängtat besök på den stora saluhallen Vásárcsarnok, där vi efter att ha strosat runt bland paprika, salami och vackra broderier äter resan första, men absolut inte sista, langos.

9Saluhall3Vásárcsarnok

9Saluhall89Saluhall179Saluhall289Saluhall37

Sen går vi tillbaka till hotellet. Vi svänger inom mataffären och köper med oss lite goda ungerska delikatesser.

Dag 3: Kecskemét och Lajosmizse

I dag har vi bokat en utflykt till den ungerska stäppen, puzstan. Vi ska besöka staden Kecskemét och se en traditionell hästuppvisning utanför Lajosmizse.

Läs mer om utflykten här: Kesckemét och Lajosmizse

9Saluhall24

När vi kommer tillbaka från utflykten blir vi avsläppta vid Vörösmartytorget.

Dag 4: Széchenyi

Dagen ägnas åt ännu ett termalbad. Nu är det Széchenyi, ett av de största termalbaden i Europa, som ska besökas.

10Széchenyi10Széchenyi

Vi tar tunnelbanan dit. Det visar sig faktiskt inte vara det lättaste, trots att det bara finns två linjer att välja mellan. Men till sist har vi klurat ut att det är linje 2 som ska ta oss nästan hela vägen till badet och vi ska hoppa av på stationen Hösök tér.

10Széchenyi710Széchenyi1310Széchenyi6

Vi löser inträdet på 5900 HUF/person, men denna gång ingår även en egen hytt att byta om i. Jag beställer även en timmes ungersk massage.

I väntan på att det ska bli tid för massage badar vi i bassängerna utomhus. Jag börjar i den 18-gradiga bassängen. Det skulle jag inte ha gjort. För när det sen är det dags för massage är jag i det närmaste stelfrusen. Det tar nästan hela massagetimmen innan jag tinar upp.

10Széchenyi17

Vi tillbringar en lång stund i de olika poolerna, både utomhus och inomhus. Förmodligen längre tid än vad som rekommenderas, men det är alldeles underbart att ligga i det varma vattnet och titta på människor som spelar schack.

10Széchenyi2210Széchenyi3410Széchenyi39

Till sist drar vi oss motvilligt upp. Varsin torr kaka på anläggningens kafé hinner vi med innan vi går vidare.

10Széchenyi51Széchenyi

Via Hjältarnas Torg promenerar vi till inomhusmarknaden Lehel. Här är planen att äta lunch. Vi har nämligen hört att Budapests godaste langos kan köpas just här.

Det kan de kanske. Bara inte just i dag, för när vi kommer fram till den lilla restaurangen, eller mer hålet i väggen, där langosen säljs visar det sig att de är slut. Det finns bara en enda langos kvar.

11LehelMarket1Lehelmarknaden

Vi bestämmer oss för att gå vidare ner till Vösösmartytorget och äta något där i stället.

Dag 5: Margareteön

I dag är sista dagen i Budapest. Planen är från början att ta tåget till staden Jászberény, knappt tio mil utanför Budapest. Men vi får inte rätt på tågtiderna. Att det är påskhelg gör att tågen inte går så ofta som vi önskar och vi lägger därför planerna åt sidan.

Så vad ska vi göra i stället? Nu när vi helt plötsligt har en dag över.

Först tänker vi oss ett besök i konstnärsbyn Szentendre, men ingen av barnen visar någon som helst entusiasm över detta förslag. De vill hellre gå in till centrum och äta bakelser och langos. Så då får det bli så. Men eftersom det är påskafton har påskharen varit i vår lägenhet och gömt påskägg och de måste vi ju först leta upp.

12Budapest5

Vi börjar med en promenad till Margaretaön, en 2,5 kilometer lång ö mitt i centrala Budapest. Solen skiner och det blir en lång och skön promenad dit.

13Margaretaön3Margaretaön

Vi strosar omkring en stund på Margaretaön.

Ön är ett populärt fritidsområde och det går både att promenera och cykla runt ön. Men här finns inte så mycket annat för oss att göra eller titta på. En stund på en parkbänk med näsan mot vårsolen får duga innan vi promenerar tillbaka.

13Margaretaön6

Det blir bakelser på Café Anna igen. Och efterlängtade langos vid en av matbodarna på Vörösmartytorget.

15Budapest215Budapest4

I morgon åker vi hem efter att ha spenderat en härlig påsk i Budapest. Budapest är definitivt en stad vi gärna kommer tillbaka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s