Kecskemét och Lajosmizse – en utflykt från Budapest

1Kecskemét15

När vi är i Budapest passar vi på att boka en utflykt till den ungerska stäppen, pusztan. Vi bokar utflykten via Viator och betalar drygt 2500 kr för fem personer.

Kecskemét

Vi blir upphämtade vid hotellet och nerkörda till samlingsplatsen i centrala Budapest.

Vår guide pratar oavbrutet på både engelska och tyska under hela resan till Kecskemét, där vi ska gör dagens första stopp.

1KecskemétCity Hall

Kecskemét är Ungerns åttonde största stad och kallas ofta för pustans huvudstad.

Vi ska stanna här ett par timmar. Timmar som vi förstås tänker oss att vi ska spendera på egen hand. En promenad genom staden och kanske en god bakelse på något kafé. Ungefär så tänker vi. Så när vi kliver av bussen ger vi oss snabbt i väg.

1Kecskemét17Holy Trinity Statue utanför Katona József Theater

Men det visar sig att vår guide inte har någon som helst tanke på att släppa i väg oss på egen hand. Likt en bordercollie på vallningsuppdrag hämtar hon tillbaka oss och föser in oss i flocken igen.

Kanske hade vi kunnat stå på oss, men vi vill inte vara till besvär så här i början av dagen och därför traskar vi lydigt efter henne och hennes färgglada paraply.

1Kecskemét6

Vi börjar på Kossuth tér, torget där bland annat City Hall och flera vackra kyrkor finns. Här stannar vi en lång stund. Faktiskt så lång att vi inte kan hålla oss utan avviker från flocken en stund. Men inte så långt bort. Och inte så länge. Det vågar vi inte.

1Kecskemét3Szent Miklós Church

1Kecskemét7

Vi går vidare genom staden. Tittar på fler byggnader och kyrkor. Efter ett tag tappar vi intresset helt. Det är grått och kallt och vi går mest och längtar tillbaka till bussen.

Vi är inte mycket för att gå i flock.

1Kecskemét10Old Catholic Church

Staden kickar inte i gång något hos oss. Tyvärr. Det hjälper inte att här finns riktigt många vackra byggnader i bästa Art Nouvaeu-stil.

1Kecskemét12Cifrapalota Art Gallery

1Kecskemét4Reformed Church

Kanske beror vårt ointresse på vädret. Eller på vår guide. Vi är dock mer än nöjda när vi åter sitter på bussen och åker vidare mot den lilla staden Lajosmisze och den stundande hästuppvisningen.

Lajosmizse

Vi åker till Tanyacsárda, en gård utanför Lajosmizse. Här bjuds vi på ett glas pálinka (ungersk fruktbrandy) och bullar innan vi tar en tur runt ägorna med häst och vagn.

2Lajosmizse3

Nu börjar ju utflykten helt klart att ta sig.

Vi får även titta på gårdens vackra lipizzaner innan det är dags att se den traditionella hästuppvisningen.

2Lajosmizse72Lajosmizse312Lajosmizse27

Hästuppvisningen är verkligen en upplevelse. Vi blir riktigt imponerade av alla konster som häst och ryttare gör tillsammans.

2Lajosmizse362Lajosmizse352Lajosmizse452Lajosmizse412Lajosmizse532Lajosmizse49

När uppvisningen är över lyckas vissa i familjen med konsttycket att slå ner en flaska med den stora piskan och därmed bli ägare till en flaska ungerskt vin (som sen ska visa sig vara totalt odrickbart).

Därefter får de som vill rida ett litet varv på hästarna. Det vill vi ju förstås. Till och med den äldste sonen som aldrig förr har suttit på en hästrygg.

2Lajosmizse78

Vi går också runt i stallarna och tittar på alla andra djur som finns på gården.

2Lajosmizse812Lajosmizse83

När vi är klara med alla aktiviteter åker vi vidare till gårdens egen csárda (värdshus) där vi äter en mycket god ungersk trerätters middag.

Även om vi är klart yngst i sällskapet har vi det riktigt trevligt med våra medresenärer.

När den goda maten är uppäten är det dags att tacka för oss och påbörja färden tillbaka till Budapest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s