Paphos – en reseberättelse

2Hotell73

Tanken är egentligen att vi ska avstå denna, numera så traditionella, sommarresa i år. Med en inbokad resa till Japan i augusti känns det som det enda rätta. Det finns ju en gräns för hur mycket man kan resa, eller?

Men när sommaren närmar sig börjar vi fundera, ska vi inte resa ändå? Och så blir det. Vi är nu sent ute och får i princip ta vad vi får. Vi hittar billiga flygbiljetter till Cypern och slår till.

2Hotell9

Vi reser från Köpenhamn sent på kvällen. Flygresan tar drygt tre timmar och kl 4 på morgonen landar vi på Larnacas flygplats.

Vi hämtar ut vår hyrbil och börjar den 15 mil långa resan ner mot Paphos på sydvästra Cypern. Det är vänstertrafik som gäller, men trafiken är sparsam denna tidiga morgontimme.

Vi kör förstås fel när vi kommit ut på motorvägen och det tar ett tag innan vi kan vända och köra in på rätt väg igen. Ingen i bilen är förvånad över felkörningen.

Dag 1: Paphos

När solens första strålar visar sig på himlen rullar vi in i Paphos och för första gången någonsin kör vi rakt på hotellet, Paphos Gardens Hotel and Resort, där vi ska bo sju nätter.

Det är kryss i taket på det.

2Hotell26

Vi får inte tillgång till vår lägenhet förrän klockan 14.

Efter frukost byter vi om till badkläder och planen är sen att slumra till lite under parasollen. Våra bakdelar hinner knappt nudda solstolarna innan han står framför oss. Igor! Ryssen som har som uppgift att aktivera hotellets gäster och se till att vi håller igång i bästa Sällskapsresan-anda.

– Waterrugby, frågar han uppfodrande och spänner ögonen i oss.

– Eh, no thank you, svarar vi artigt och hoppas att han ska nöja sig med det.

Men icke då. – Watergym? Vi blundar och skakar på huvudet. Hör honom fnysa åt oss innan han fortsätter solstolsraden fram.

2Hotell51

Vi vill inte vara några tråkmånsar. Men vi är inte ett endaste dugg intresserade av att bli aktiverade när vi är på semester. Vi vill gärna sköta oss själva. Läsa lite böcker, ta ett dopp i poolen, gå en liten promenad, ta en kopp kaffe. Ungefär så.

2Strand20

Vi får så vår lägenhet och efter lite vila går vi en promenad för att titta på omgivningarna.

En bit från hotellet finns en liten sandstrand och längs med havet leder en strandpromenad ända bort till Paphos.

3Paphos1Paphos

Syftet med hela resan är bad, avkoppling och familjetid, därför är det inte så mycket som händer vår första semesterdag.

Dag 2: Paphos

Familjens vuxna börjar dagen med en lång promenad bortom Paphos och det gör att kommer vi sent till frukosten som ligger i direkt anslutning till poolen. Det innebär förstås att i princip alla solstolar redan är paxade av handdukar och vi får ta det som finns kvar.

Vi begraver oss raskt i varsin bok.

– Water volleyball?

Framför oss står återigen Igor. Vi avböjer även denna dag. Den ena aktiviteten avlöser den andra och merparten av poolen är ständigt upptagen av diverse lekar.

Vi längtar bort.

2Hotell31

På kvällen går vi åter en promenad in till Paphos.

3Paphos93Paphos123Paphos13

Dag 3: Paphos & Pissouri Bay

Inte en dag till står vi ut med att ligga vid hotellets pool. Men så drar vi oss till minnes att vi i en av hotellets broschyrer läst att det ska finnas en annan pool.

Och mycket riktigt, inne i en liten gränd finner vi vad vi söker. En något mindre pool, men definitivt belägen i ett lugnare område. Här finns ingen Igor som vill att vi ska leka lekar och här är så gott om plats att inget handdukspaxande behövs.

2Hotell687Djur1

Vi tillbringar hela förmiddagen vid detta härliga ställe.

Pissouri Bay

Så blir vi rastlösa. Poolhäng i all ära, men nu vill vi göra annat. På resor av detta slag brukar vi köra med varannan-dag-principen. Det innebär att varannan dag är det bad och avkoppling och varannan dag en rundtur med bilen.

På Cypern är det inte så enkelt. Av den enkla anledningen att det är vänstertrafik.

1PissouriBay7Pissouri Bay

På kvällen gör vi ändå ett försök. Vi kan ju inte bli sittande vid hotellet hela veckan. Vi kör till Pissouri Bay.

1PissouriBay291PissouriBay34

Vi kommer både dit och hem utan några missöden.

Dag 4: Afrodites klippa

Dagen efter är vi tidigt uppe och intar frukost vid hotellpoolen. Sen går vi till vår nyupptäckta lilla pärla inne i de små gränderna där vi tillbringar några timmar med varsin bok i skuggan.

Men så kommer åter rastlösheten smygandes. Vi vill ju mer än så här. Vi tar mod till oss och bestämmer oss för att köra till Kouklia och Afrodites klippa.

2Afroditesklippa12Afroditesklippa9Afrodites klippa

Afrodites klippa (Petra tou Romiou på grekiska) är en klippa ute i havet där den grekiska kärleksgudinnan Afrodite enligt legenden sägs ha fötts ur havet.

Om man simmar tre varv runt denna klippa sägs ungdomen vara för evigt. Det är ju visserligen svårt att motstå, men vi håller oss ändå på stranden. Klättrar på klipporna och bygger små torn av stenar. Något bad i havet är vi inte sugna på trots att det är riktigt varmt.

2Afroditesklippa232Afroditesklippa28

Vi kör vidare. Stannar till i Amanthea och går en liten promenad innan vi kör tillbaka till hotellet.

3Amathous33Amathous1

Vi är nöjda så. Eftersom detta inte är vårt första besök på Cypern har vi redan sett en hel del av vad landet har att erbjuda, så det finns inga sevärdheter vi känner att vi måste bocka av.

På kvällen följer vi hamnpromenaden bort till Paphos igen.

Solen försvinner ner bakom hustaken och palmerna vajar i den svaga vinden. Människor trängs på uteserveringarna och på de små gatorna. Paphos är inget ställe dit ungdomar kommer för att supa sig fulla, istället är det äldre britter som fyller gatorna. Och så ryssar förstås.

4Solnedgång24

Vi tillbringar några timmar vid hamnpromenaden. Det är en härlig stämning, men nä, den där riktiga medelhavskänslan som brukar infinna sig uteblir. Vad det egentligen är som saknas blir vi inte riktigt kloka på.

Dag 5: Akamashalvön

I dag är det dags att göra en utflykt till Akamashalvön. Där ska vi vandra och titta på havssköldpaddornas hemvist i Lara Bay.

Läs mer om utflykten här: Akamashalvön

5Fullmåne

Dag 6-7: Paphos

Resterande dagar stannar vi i Paphos.

Dagarna börjar med långa promenader bort till den vackra kyrkan St. Nikolaus precis när solen gått upp.

Vi tillbringar dagarna vid poolen. Badar, läser och kopplar av.

Även om fler bilutflykter egentligen lockar vill vi inte utmana ödet, inte nu när vänstertrafikkörandet har gått så bra.

På kvällarna går vi in till Paphos eller ner till stranden för att titta på solnedgången. En syn vi aldrig får nog av.

4Solnedgång4Solnedgång144Solnedgång164Solnedgång114Solnedgång32

Böckerna är snart utlästa och barnen har badat färdigt i poolen för denna gång.

Vi är avkopplade och är redo att återvända till den betydligt svalare sommaren hemma i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s